Formule 2

Formule 2: Jack Aitken overtuigt in sprintrace Barcelona. Geen succes voor Nyck de Vries na crash

aitken

Jack Aitken werd ondanks weer een flink aantal virtual en gewone safety car periodes, de terechte winnaar van de sprintrace op Barcelona voor Alexander Albon die steeds meer weet te overtuigen en zijn verdere seizoen voor DAMS mag afmaken. De derde plaats was er voor Lando Norris die zijn koppositie in de titelstrijd behoudt. Een mindere prestatie voor Nyck de Vries , die met te koude banden, teveel risico's nam, en na twee uitstapjes zijn wagen aan de kant moest zetten.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto: FIA Formula 2

Artem Markelov (Russian Time) mocht vanaf de pole vertrekken vanwege zijn achtste plaats in de hoofdrace, met naast hem Sergio Sette Camara van Carlin. Het is gestopt met spetteren in Barcelona waardoor de rijders van start gingen met de medium slick banden.

Markelov verprutste zijn start en werd aan alle kanten ingehaald. Jack Aitken had een wereldstart en pakte de kop. Het was in de beginfase overduidelijk dat de slicks op de koude baan te weinig grip boden. Nyck de Vries werd hiervan het slachtoffer en gleed door de grindbak en kwam als 18de weer de baan op en spinde daarna weer van de baan en moest opgeven. Ook Ralph Boschung spinde midden in het veld maar werd gelukkig niet geraakt.

Na de uitstap van De Vries moest een virtual safety car periode even voor rust zorgen. Jack Aitken had na de herstart inmiddels een flinke voorsprong opgebouwd, maar deze voorsprong werd teniet gedaan door een safety car periode nadat de twee Japanners Makino en Fukuzumi er samen vanaf gingen.

Na de herstart was het veld weer in elkaar geschoven. Jack Aitken kwam na een foutje onder druk te staan van Albon en Norris. Luca Ghiotto schoof naar een vierde plaats ten koste van Sette Camara. George Russell reed op een zesde plaats rond.
In het midden gedeelte van de race herstelde Aitken zijn snelle ritme en vergrootte zijn voorsprong op Albon die zich flink moest verdedigen tegen de aanvallende Norris. Russell haalde Sette Camara in voor plaats vijf. De Braziliaan viel daarna midden op de baan stil, wat weer een virtual safety car periode opleverde.

Jack Aitken was scherp na de herstart, terwijl Norris een beetje zat te slapen en tijd verloor op Albon. George Russell veroverde de vierde plaats na gebruik te maken van zijn DRS op Luca Ghiotto. Ralph Boschung moest zijn MP Motorsport bolide met een totaal verwoeste voorband aan de kant zetten. Een beetje overdreven van de wedstrijdleiding om hier wederom een virtual safety car periode voor af te roepen met nog drie ronden tegaan.

Met zijn Boschungs teamgenoot Mehri ging het ook al niet naar wens. De wagen had geen vermogen meer en de MP coureur moest de pits opzoeken. Met nog 2 ronden te gaan was het duidelijk dat er niemand in staat was om de indrukwekkend rijdende Jack Aitken nog te bedreigen. De Brit pakte zijn eerste overwinning in de Formule 2 voor Albon en Norris. George Russell eindigde als vierde en pakte met zijn snelste ronde in de race nog twee extra punten en deed dit weekend prima zaken voor het kampioenschap.

Uitslag Sprintrace Barcelona:
1. Jack Aitken – ART – 45:21.511
2. Alexander Albon – DAMS - +1.550
3. Lando Norris - Carlin - +2.864
4. George Russell - ART – +8.106
5. Luca Ghiotto - Campos - +11.109
6. Sean Gelael – Prema - +13.702
7. Antonio Fuoco – Charouz - +14.837
8. Nicholas Latifi – DAMS - +28.678
9. Artem Markelov – Russian Time -+29.065
10. Louis Delétraz – Charouz - +29.437

Stand:
1. Norris 80
2. Albon 67
3. Russell 62
4. De Vries 46
5. Sette Camara 46
6. Aitken 43
7. Markelov 36
8. Ghiotto

   
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet