TCR Series

WTCR: Esteban Guerrieri en Thed Björk Ringmasters. Muller leidt kampioenschap

De twee WTCR races op de Nordschleife leverden twee nieuwe winnaars op. De Argentijn Esteban Guerrieri trad op de Nordschleife in de sporen van zijn landgenoten Juan Manuel Fangio en Jose Maria Lopez. De Zweed Ted Björk pakte zijn eerste WTCR-overwinning. Gabriele Tarquini ging met lege handen naar huis

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2018 Start R1
Start van R2 op Zaterdag. Oriola wordt bij de start toch nog door Guerrieri verslagen.


Esteban Guerreri en Ted Björk Ringmasters. Muller leidt kampioenschap.
Vanaf een omgedraaide gridvolgorde versloeg Guerrieri direct bij de start de Spanjaard Pepe Oriola die met zijn Campos Racing Cupra vanaf pole mocht vertrekken. Op het 25.378 km lange circuit kon direct afstand van zijn concurrenten nemen en behaalde een fraai eerste seizoenszege. Oriola eindigde als tweede gevolgd door de Belg Frederic Vervisch met de Comtoyou Audi RS3. Voor zowel Gabriele Tarquini als René Rast werd het een miserabel weekend op de Nordschleife. Tarquini crashte na een tik van de Schot Gordon Shedden en moest ter observatie naar het medische centrum gebracht worden. Daar konden geen bijzonderheden ontdekt worden maar voor Tarquini was het weekend voorbij. Evenals voor René Rast die na contact met Rob Huff op het Grand Prix circuit crashte. Daarbij werd de stuurinrichting beschadigd en de auto kon voor R3 niet meer tijdig gerepareerd worden. In de derde race werd Huff het slachtoffer van een actie van Norbert Michelisz die voor Zandvoort vijf startplekken wordt teruggezet.

2018 TC R1
Tom Coronel reed zich tweemaal in de Top 10.

Frederic Vervisch bezorgde Audi Customer Sport met een derde en een tweede plek blije gezichten. In de eerste wedstrijd wist de 31-jarige Vervisch zich vanaf een negende startplek naar P3 op te werken en versloeg Yvan Muller in een spannend slipstreamduel. Ook werd Vervisch vanwege zijn sterke performance de TAG Heuer Best Lap Trophy toegekend.

De Zweed Thed Björk was de zevende verschillende winnaar in het ultra competitieve WTCR kampioenschap. In de allerlaatste ronde van R3 zorgden Björk en Vervisch voor voldoende spektakel. Beiden gingen in de allerlaatste ronde vrijwel gelijk in de eerste bocht in. Björk slaagde erin om voor te blijven.

2018 Guerreri VrouwFinish Een welverdiende kus voor Esteban Guerrieri na zijn WTCR overwinning.

Thed Björk: "Op het rechte stuk was de Audi zo snel. Ik probeerde een gat te slaan en het werkte nog ook. In Turn 3 was hij inderdaad wel erg dichtbij. Knap werk van Frederic." Daarachter volgden Yvan Muller en Norbert Michelisz. R2 winnaar Esteban Guerrieri liep voor een minder fraaie inhaalmanoeuvre op Norbert Michelisz een 10 secs. penalty op.

2018 WTCR File
Dit startveld belooft wat voor Zandvoort volgende week. We kwamen oren en ogen tekort.

Drie races drie verschillende winnaars. Bij de finish van de laatste wedstrijd had Björk een voorsprong van slecht 0.793 secs. op Vervisch. Tom Coronel eindigde in beide races met een negende en een tiende plek tweemaal in de Top 10 met de Boutsen Ginion Honda Civic TCR.

Esteban Guerreri: "Het was een zware wedstrijd. Van tevoren wisten wij wat de sterke en zwakke punten van de Honda Civic TCR zouden zijn. Tijdens de kwalificatie op vrijdag konden wij geen goede balans vinden. Maar gisteravond is ons team tot in de details gegaan. We hebben voor P1 gepushed en hier zijn we dan!"

2018 R2 Björk
Björk blokt Vervisch direct af. Het was zijn enige kans om te winnen.

Thed Björk: " Een prachtige race voor mij. Van tevoren wist ik dat ik Vervisch bij de start moest verslaan. Zeker omdat de set-up voor mijn auto niet op topspeed stond, maar op rondetijden. Ik wist dat de Audi mij op de rechte stukken kon verslaan en moest in elke bocht tot aan de limiet pushen. En op de lange Döttinger Höhe was hij bloedsnel. Vandaag werd ik weer met beide kanten van de racerij geconfronteerd. In de eerste race moest ik stoppen omdat Gordon Shedden en Gabriele Tarquini elkaar op het lange rechte stuk na Bergwerk geraakt hadden. Precies het punt waar Tiago Monteiro twee jaar geleden door Yvan Muller geraakt werd. Mijn wielen blokkeerden en ik raakte de vangrail aan de rechterkant maar ik slaagde erin om de pits te halen zodat de auto nog gerepareerd kon worden. Maar in je binnenste is het echt wel moeilijk omdat de snelheden enorm hoog zijn en de crashes ernstige gevolgen kunnen hebben. Yvan won twee dagen geleden maar voor het team is dit erg belangrijk."

2018 Duel Vervisch Bjork
Bijna slaagde Vervisch erin om Björk in de allerlaatste ronde van de troon te stoten.

Uitslag R2
1 Esteban Guerrieri Munnich Motorsport Honda 27m11.856s
2 Pepe Oriola Campos Racing Cupra 1.148s
3 Frederic Vervisch Comtoyou Racing Audi 2.988s
4 Yvan Muller YMR Hyundai 3.787s
5 Norbert Michelisz BRC Racing Team Hyundai 4.088s
6 Yann Ehrlacher Munnich Motorsport Honda 4.573s
7 Jean-Karl Vernay WRT Audi 6.148s
8 Nathanael Berthon Comtoyou Racing Audi 15.824s
9 Tom Coronel Boutsen Ginion Racing Honda 16.224s
10 Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Volkswagen 17.595

Uitslag R3
1 Thed Bjork YMR Hyundai 26m59.737s
2 Frederic Vervisch Comtoyou Racing Audi 0.793s
3 Yvan Muller YMR Hyundai 8.947s
4 Benjamin Lessennes Boutsen Ginion Racing Honda 13.088s
5 Nathanael Berthon Comtoyou Racing Audi 15.900s
6 Pepe Oriola Campos Racing Cupra 18.077s
7 Jean-Karl Vernay WRT Audi 18.858s
8 Esteban Guerrieri Munnich Motorsport Honda 20.472s
9 Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Volkswagen 24.548s
10 Tom Coronel Boutsen Ginion Racing Honda 24.614s

2018 Muller Bjork
Blije gezichten bij teamboss Yvan Muller en werknemer Thed Björk.

Reacties

  • 2
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 12 mei 2018 21:37

  Dit belooft inderdaad wat voor Zandvoort volgende week. Alleen de hoofd spectakel is een caravan race en een ladies cup. Welke idioot heeft dat tijdschema van die JUMBO race dagen in elkaar geknutseld. ???

  • 0
  • 0
   
  Dirk 12 mei 2018 22:53

  Ik ben het met je eensmaar ik hou er verder over op, de races worden natuurlijk vet!

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 13 mei 2018 09:29

  De mensen komen toch alleen maar voor de F1-demo. ;-)

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet