Formule 2

Formule 2: George Russell wint hoofdrace Barcelona voor Nyck de Vries en Lando Norris

winnaar

Er zat weer van alles in, in deze vijfde race van het FIA Formule 2 kampioenschap op het circuit de Barcelona-Catalunya. Een viertal virtual safety car periodes, twee teamgenoten die elkaar van de baan rosten, de winnaar die zijn drinkzak uit zijn rijdende wagen wierp. George Russell won voor een subliem rijdende Nyck de Vries, die heel uitgekookt zijn bandjes in de gaten hield en in de slotfase zich prima verdedigde tegen een aandringende Lando Norris, die dus als derde eindigde.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Formule 2

Alexander Albon pakte gisteren tijdens de kwalificatie pas in de slotfase de pole positie voor de hoofdrace van de derde ronde van de Formule 2 op het Circuit de Barcelona-Catalunya, met naast de DAMS rijder onze landgenoot Nyck de Vries.
Het weer was al dreigend tijdens de kwalificatie van de Formule 1, maar voor de start van de hoofdrace begon het te spetteren, de toppers startten op de medium band terwijl Lando Norris en Jack Aitken voor de zachte compound kozen.
Albon kwam heel slecht weg en zakte terug naar de vierde plaats. Nyck de Vries heeft daarentegen een superstart en pakte gelijk voorsprong. Latifi bleef staan bij de start. Gunther zorgde gelijk na de start voor een virtual safety car periode door in de tweede bocht de grindbak te bezoeken.

Na vier van de 37 ronden mochten de rijders weer op het gas. Nyck de Vries was scherp bij de herstart en pakte weer een gaatje op Russell en Ghiotto.

Nyck de Vries kon zijn voorsprong niet behouden en moest Russell voor zich dulden. Wederom een virtual safety car nadat beide MP Motorsport rijders Boschung en Mehri elkaar raakten. Een nachtmerrie voor elke teambaas. Boschung moest opgeven terwijl Mehri zijn race kon vervolgen met een geknikte voorvleugel, maar moest uiteindelijk toch de pits moest opzoeken.

Koploper Russell zorgde voor wat verwarring door zijn drinkzak uit de wagen te gooien tijdens de virtual safety car periode. Zijn actie wordt na de wedstrijd door de wedstrijdleiding verder beoordeeld.
Na acht ronden gingen de rijders weer los. Albon had zich herpakt en ging ten koste van Ghiotto naar de derde plek. Ook De Vries moest zijn meerdere erkennen in de ontketende DAMS rijder en zakte terug naar de plaats drie waar hij moest afrekenen met Ghiotto.

Arjun Maini zorgde voor de derde virtual safety car door de bandenstapels te raken van bocht 5.
Na 13 ronden werd de race weer op volle snelheid voortgezet.

De rijders gestart op de zachte band komen nu als eerste binnen voor hun verplichtte bandenstop. Jack Aitken en Lando Norris kwamen als eerste van de top 6 binnen. De top 3 kwam steeds dichter bij elkaar. De Vries, die heel goed met zijn banden omging, vond de aansluiting bij Albon en passeerde hem voor de tweede plaats. De top acht moest nog binnenkomen voor nieuwe banden. Aitken en Norris rijden op betere banden rond op de negende en tiende plaats.

Albon mistte onder druk van Ghiotto zijn pitbezoek en verloor daarna zijn derde plek. Aitken en zijn landgenoot Norris wisselden van positie. Na de pitstop van Albon kwam de rijder achter de twee Engelsen weer terug de baan op. In de 25ste ronde kwamen Russell en De Vries ook naar binnen voor nieuwe banden en reden als eerste twee de baan weer op. Norris sloot aan bij De Vries terwijl Russell iets afstand nam.

Delétraz en Gelael raakten elkaar bij het aanremmen voor de eerste bocht, ploegden zich vast in de grindbak en weer kwam er een virtual safety car periode met nog acht ronden te gaan.

De race werd ingekort en na de herstart waren er nog 5 minuten te gaan. De Vries voerde de druk op bij Russell en was voor één moment de nieuwe koploper, maar schoot echter te ver door en de Engelsman herpakte de koppositie. Ook Norris kwam in de buurt van de twee koplopers. Georg Russell won uiteindelijk de spannende wedstrijd voor een prima sturende Nyck de Vries en een aandringende Lando Norris, die voor een andere banden strategie had gekozen. Als de wedstrijdleiding geen roet in het eten gaat gooien voor de met een drinkzak gooiende Russell blijft de uitslag ongewijzigd.

podium-r1

Uitslag hoofdrace:
1. George Russell - ART – 1:02:58.902
2. Nyck de Vries - Prema - +1.036
3. Lando Norris - Carlin - +1.760
4. Luca Ghiotto - Campos - +5.714
5. Alexander Albon – DAMS - +6.098
6. Jack Aitken – ART - +8.214
7. Sergio Sette Camara - Carlin - +9.830
8. Artem Markelov – Russian Time -+20.857
9. Tadasuke Makino - Russian Time - +23.950
10. Antonio Fuoco – Charouz - +25.289

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet