Liveblogs

F3: Liveblog 77e Grand Prix de Pau

Pau
De besneeuwde toppen van de Pyreneeën op de achtergrond, Formule 3 in het park: dat is Pau

Ook dit weekeinde zijn er weer vele hoogtepunten in de internationale autosport, van de historische Grand Prix in Monaco via de Formule 1 in Monaco tot de 24 Uur van de Nürburgring. Wellicht iets minder prominent, maar ook zonder meer de moeite waard, is de Grand Prix de Pau, die dit jaar zijn 77e editie beleeft. Op het 2,76 kilomter korte stratencircuit in de Zuid-Franse stad aan de voet van de Pyreneeën begint het nieuwe seizoen van het FIA EK Formule 3, met het Nederlandse team Van Amersfoort Racing. Ook de Northern European Cup Formule Renault 2.0 begint er aan het seizoen 2018, inclusief een gastoptreden van MP Motorsport. En dan is er ondermeer nog het Frans GT4-kampioenschap, met Ricardo van der Ende als reguliere deelnemer. AUTOSPORT.NL is ter plaatse en doet vandaag en morgen verslag via een liveblog.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions, PR

19.15 uur: Alle uitslagen staan vast en daarmee sluiten we ook onze berichtgeving vanuit Pau af. Het weer was, afgezien van de prachtige vrijdag, ditmaal niet echt zoals we het graag zien, maar voor de rest was het een memorabel weekeinde. Later in de week doen we ook nog de groeten vanuit Pau.

Pau Peroni 2

18.00 uur: Ook in de tweede en afsluitende race van de Formule Renault 2.0 NEC was er een dubbel succes voor het MP Motorsport-team. Na een start achter de safety car vanwege de regen nam Alex Peroni (hier op de foto met zijn engineer Gerben Provily) de leiding en hield die tot het einde toe vast. Voor de show maakte teamgenoot Christian Lundgaard er nog een mooie finish van: met het minimale verschil van 0,125 seconden kwamen de twee MP-rijders over de eindstreep. De derde plaats was voor R-Ace GP-rijder Logan Sargeant, waarmee de top drie een exacte herhaling was van die van de race van gisteren.

Pau Aron

16.15 uur: Ralf Aron is de eerste winnaar in de historie van de Grand Prix de Pau uit Estland. In een race die na 20 van de geplande 33 minuten werd gestaakt vanwege zware regenval en niet meer werd hervat, kwam de derdejaars Formule 3-rijder als eerste over de eindstreep. Voor het team Prema is dit de tweede opeenvolgende zege in Pau na de overwinning van Maximilian Günther van vorig jaar. De Brit Enaam Ahmed, uitkomend voor het Hitech Bullfrog GP-team, werd na een start vanaf de pole-position als beste rookie op de tweede plaats afgevlagd. De Indiër Jehan Daruvala eindide als derde.

Pau GT R2

14.45 uur:
Gisteren behaalde het Speedcar-Ginetta-team al twee podiumplaatse in het Frans GT-kampioenschap op het stratencircuit van Pau, maar tijdens de race van vandaag (foto boven) was het nog beter, want nu gingen de eerste en de tweede plaats naar het team. Na 38 ronden op een door regen natte baan zegevierden Robert Consani en Benjamin Lariche, voor hun teamgenoten Douglas Lundberg en Pierre Courroye. De derde plaats was voor de racewinnaars van gisteren, Christophe Lapierre en Mike Parisy in de Porsche Cayman GT4 CS4 MR van CD Sport. Ricardo van der Ende en André Grammatico eindigden met de Espace Bienvenue-BMW M4 op de zevende plaats.

Pau Sacha
Als lokale held moet Fenestraz al constant handtekeningen uitdelen, maar na zijn overwinning ongetwijfeld nog meer

11.45 uur: Lokale held Sacha Fenestraz heeft zijn eerste overwinning in het FIA EK Formule 3 binnen. Gestart vanaf pole-position reed de Renault F1-junior de hele race aan de leiding en zo kwam de Carlin-coureur als winnaar over de eindstreep. Fenestraz was daarmee tevens de beste rookie. Hij moest flink verdedigen tegen de aanvallend rijdende Zwitser Fabio Scherer, maar die raakte in de 14e ronde het achterwiel van Fenestraz' auto en raakte drie ronden later bij Foch hard van de baan. Daarmee kreeg de Spanjaard Alex Palou de tweede plaats in handen, Marcus Armstrong werd derde.

Pau Ptitdej

Zondag, 9.00 uur: Na een traditioneel Frans ontbijt met koffie, croissant en L'Equipe (waarom kan een dagelijkse sportkrant in zoveel andere landen wel, en in Nederland niet?) zijn we weer terug voor de slotdag van de 77e editie van de Grand Prix de Pau. Met opnieuw een vol programma met zeven races en twee kwalificaties. De Twingo's, die gisteravond vanwege de rommel op de baan na de schade in de GT4-wedstrijd niet meer in actie kwamen, mochten vanmorgen om 8.29 uur alweer aan de bak voor hun vierde en laatste wedstrijd van het weekeinde. Het programma voor vandaag luidt:

08.29-08.49 uur: race 4 Twin'Cup
09.08-09.43 uur: kwalificatie FR 2.0 NEC
10.12-10.32 uur: race 3 FIA F4 by FFSA
11.10-11.45 uur: race 2 FIA EK F3
12.10-12.30 uur: kwalificatie Renault Clio Cup
13.45-14.45 uur: race 2 FFSA GT
15.25-16.00 uur: race 3 FIA EK F3 (Grand Prix de Pau)
16.50-17.18 uur: race 2 Renault Clio Cup
18.02-18.32 uur: race 2 FR 2.0 NEC

Pau Nocturne

23.30 uur: Een flinke aanrijding met meerdere auto's zorgde ervoor dat de voor 60 minuten geplande race van het Frans GT4-kampioenschap met nog zo'n tien minuten te gaan werd gestaakt en niet meer werd hervat. Bij het aanremmen van de Virage de la Gare was het tot een botsing van meerdere auto's gekomen en na enkele ronden safety-car-procedure besloot de wedstrijdleider uiteindelijk om de wedstrijd te staken. Op dat moment had lokale held Mike Parisy de leiding in de race in handen en zo won hij vervolgens ook met de CD Sport-Porsche Cayman, die hij deelt met Christophe Lapierre. Op de tweede en derde plaats eindigden de beide Speed Car-Ginetta's van Pierre Courroye/Douglas Lundberg en Robert Consani/Benjamin Lariche. Ricardo van der Ende werd samen met zijn Franse teamgenoot André Grammatico als 13e geklasseerd. Vanwege de brokstukken op de baan werd de race van de Twin'Cup, die nog na de GT4-wedstrijd op het programma stond, geannuleerd. De Twingo-rijders mogen morgenochtend om 8.29 uur alweer racen. Hiermee sluiten ook wij de berichtgeving voor vandaag af.

19.30 uur: In de stromende regen was het niet meer dan logisch dat de Formule Renault NEC-race achter de safety-car gestart werd. Toen de wedstrijd na twee ronden werd vrijgegeven, behield pole-sitter Christian Lundgaard de leiding, voor zijn MP-teamgenoot Alex Peroni. Zo bleef de volgorde - inclusief een vrij lange safety-car-fase nadat rijders op de natte baan in de rondte waren gegaan - tot in de voorlaatste ronde, toen Peroni zijn teamgenoot vanuit de slipstream passeerde. Zo kwam hij uiteindelijk ook als winnaar over de eindstreep, Lundgaard werd als tweede geklasseerd. Alexander Smolyar reed tot in de laatste ronde op de derde plaats, maar ging toen bij Lycée in de rondte, waardoor R-Ace Tech-rijder Logan Sargeant de derde positie erfde. 

Pau Superpole Parisy

18.15 uur:
Regenweer is Porsche-weer, luidt een oude autosportwijsheid, en dat bleek maar weer eens tijdens de Superpole-sessie voor de snelste 15 rijders uit de kwalificatie van het FFSA GT-kampioenschap. Drie Porsche Cayman GT4's eindigden op de eerste drie plaatsen, met lokale held Mike Parisy uit Pau (foto) nop de pole-position met een tijd van 1:33,986 minuten, voor Clément Dub en Steve Palette. Ricardo van der Ende schoot op zijn vliegende ronde eenmaal rechtdoor en kwam daardoor niet verder dan de 14e tijd.

Pau F3 Fenestraz quali Renault-F1-junior Sacha Fenestraz start vanaf de pole-position voor de tweede F3-race

17.15 uur: Lokale held Sacha Fenestraz, die via de lokale en organiserende autoclub ASSC Basco-Béarnais zijn licentie verkreeg, start morgen vanaf de pole-position voor de tweede FIA EK F3-race. De juniorrijder van het Renault-Formule 1-team reed op zijn laatste vliegende ronde de snelste tijd in zijn kwalificatiegroep en omdat zijn tijd van 1:23,620 minuten een klap sneller was dan de snelste tijd in de andere groep, gereden door de Spanjaard Alex Palou (1:25,104 minuten), mag Fenestraz als rookie vanaf de pole vertrekken. In het klassement voor de op-één-na-snelste ronden eindigde de Brit Enaam Ahmed bovenaan, die start dus vanaf pole-position voor race drie.

17.45 uur: Adam Eteki heeft de tweede FFSA Formule 4-race gewonnen. In de regen, waardoor het veld achter de safety-car startte, reed hij tot in de laatste ronde achter Resha De Gerus, ondernam in de slotronde bij het uitkomen van Oscar aan de binnenkant een inhaalpoging en nam zo de leiding. Vervolgens stelde hij de overwinning veilig. De Gerus eindigde als tweede, de Belg Ulyssee de Pauw kwam als derde over de eindstreep. Kampioenschapsleider Ugo de Wilde werd als zesde geklasseerd.  

Pau Ende
Ricardo van der Ende reed de twaalfde tijd

15.00 uur: De kwalificatie voor het Frans GT-kampioenschap werd in twee heats afgewerkt, één sessie voor elke rijder. In de eerste manche eindigde Christophe Lapierre met de Porsche Cayman van het team CD Sport als snelste met een tijd van 1:32,706 minuten. Op de natte baan lagen de tijden zo'n tien seconden boven die van gisteren, toen er in de zon gereden werd. Op de plaatsen twee en drie stonden respectievelijk Michal Fabien met de Saintéloc-Audi en Douglas Lundberg met de Speedcar-Ginetta. In de tweede manche werden er twee Porsche-rijders op de eerste twee plaatsen geklasseerd. De snelste tijd was voor Clément Dub in de Cool Racing-Cayman (1:31,767 minuten), voor Steven Palette in de IMSA Performance-Porsche. Soheil Ayari werd in de CMR-Gineta derde. Ricardo van der Ende kwam in de Espace Bienvenue-BMW niet verder dan de twaalfde tijd. Vor hem bleek wat hij gisteren al had aangekondigd, namelijk dat de BMW door een gebrek aan tractie op een natte baan veel tijd tekort komt. Vanavond is er nog een 'Superpole'-sessie voor de 15 snelste rijders.

Pau FR Quali Lundgaard
MP-rijder Christian Lundgaard behaalde in de kwalificatie de pole-position

12.30 uur: Een goede start voor MP Motorsport in de Northern European Cup Formule Renault: Christian Lundgaard (foto boven) veroverde de pole-position voor de Formule Renault-race, Met een ronde van 1:14,080 minuten was hij 0,07 seconden sneller dan Alex Peroni, waarmee dus de volledige eerste startrij in handen van het team uit Westmaas is. Alexander Smolyar (Tech 1) kwalificeerde zich als derde.

Pau Montoya
De aanwezigheid van Juan-Pablo Montoya, in 1997 en 1998 winnaar in de F3000 in Pau, hielp voor Devlin de Francesco ook niet, want hij crashte al in de derde ronde

11.50 uur: De Chinees Guanyu Zhou is de eerste winnaar van het EK Formule 3-seizoen. Bij de start passeerde hij pole-sitter Daniel Ticktum, nam zo de leiding en stond die in de 24 ronden lange race niet meer af. Achter hem eindigde zijn Prema-teamgenoot Aron, waarmee de beide derdejaars in de klasse op de eerste twee plaatsen eindigden. Daniel Ticktum kwam als derde over de eindstreep, voor lokale held Sacha Fenestraz, die als vierde de best geklasseerde rookie was.

De wedstrijd kende de nodige interrupties: allereerst een 'full course yellow' nadat De Francesco in de derde ronde was gecrasht, vervolgens een drie ronden lange interventie van de safety-car na een crash van Ben Hingely bij Lycée en in de 18e ronde nog een keer een safety-car-fase van vier ronde vanwege een crash van Van Amersfoort-rijder Keyvan Soori bij Foch. In de andere Dallara-Mercedes van Van Amersfoort Racing eindigde Artem Petrov als 17e.

Pau F4 R1

10.45 uur: De Fransman met Braziliaanse wortels Caio Collet (vooraan met de wit-groene auto) won de eerste van de in totaal drie F4-races, die dit weekeinde in Pau op het programma staan. De Moneagsk Arthur Leclerc, broer van F1-coureur Charles, eindigde als tweede, voor de Belg Ugo de Wilde, die na een succesvolle seizoensstart tijdens het Paasweekeinde op Nogaro als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar Pau kwam.

Pau zaterdagochtend
Een stuk minder mooi weer dan gisteren...

9.00 uur: Gisteren genoot iedereen in Pau van een zomerse dag, met strakblauwe lucht, stralende zonneschijn en temperaturen van ruim 25 graden. Vandaag is het een stuk minder: bewolkt en met 13 graden een stuk frisser. Na veel regen in de nacht is het nu nog droog, maar de regenkans in de loop van de dag word steeds groter, dus zo blijft het zeker niet. Het programma begon al om 8.27 uur met de eerste van in totaal vier races van de Twin'Cup, de klasse die vanavond tussen 22.54 en 23.14 uur (!) ook het dagprogramma afsluit.

Het tijdschema is als volgt:
08.24-08.44 uur: race Twin'Cup
08.58-09.28 uur: vrije training Renault Clio Cup
10.03-10.31 uur: race 1 F4 FIA by FFSA
11.10-11.45 uur: race 1 FIA EK F3
12.05-12.40 uur: kwalificatie FR 2.0 NEC
13.30-14.20 uur: kwalificatie FFSA GT
14.35-15.05 uur: kwalificatie Renault Clio Cup
15.24-15.44 uur: race 2 Twin'Cup
16.05-16.50 uur: kwalificatie 2 FIA EK F3
17.20-17.48 uur: race 2 F4 FIA by FFSA
18.01-18.26 uur: superpole FFSA GT
18.57-19.27 uur: race 1 FR 2.0 NEC
19.57-20.25 uur: race 1 Renault Clio Cup
20.30 uur: drift demo
21.30-22.30 uur: race 1 FFSA GT
22.54-23.14 uur: race 3 Twin'Cup


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet