GT

Blancpain GT Sprint Cup: WRT heer en meester op Brands Hatch

20180506 BGTS BSS wrtaudi2

Dit afgelopen weekend werd op Brands Hatch de tweede ronde van de Blancpain GT Sprint Cup verreden. Het startveld kende veel lokale deelnemers die allemaal hoopten op een mooi eindresultaat, maar uiteindelijk was het de Belgische equipe WRT dat met de prijzen ging lopen: het team pakte voor allebei de races de pole-positie en scoorde in beide wedstrijden een dubbelzege. Ook Steijn Schothorst kende een goed weekend. Hij eindigde in race 2 als derde en mocht voor de tweede keer dit seizoen het podium bestijgen.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Race 1
Tijdens kwalificatie 1 had Dries Vanthoor (WRT #2) met een ronde van 1:23.931 de snelste tijd laten noteren en daarmee het recht verworven om de eerste race te mogen aanvangen vanaf de eerste startplaats. Vanthoor kwam tijdens de rollende start goed weg. Als leider ging hij de Paddock Hill Bend in, gevolgd door Steijn Schorthorst (Attempto Racing #66), Alex Riberas (WRT #1) en Michael Meadows (AKKA #88). Enkele bochten later werd de race geneutraliseerd, omdat de Mercedes van SMP Racing in het grind was gestrand. Bij de herstart bleek Vanthoor opnieuw ongenaakbaar en behield zijn koppositie. Ook zijn directe concurrenten behielden hun plekken. De top 4 achtervolgde elkaar in onveranderde volgorde totdat het pit window open ging. WRT besloot leider Vanthoor meteen binnen te halen voor de rijderswissel met Will Stevens. Kort daarna kwam ook de rest van de kopgroep binnen.

Na de pitstops werd het spannend voor WRT. Stevens kon de concurrentie niet zo makkelijk op achterstand houden als Vanthoor en na enkele ronden was de voorsprong op Kelvin van der Linde (Attempto Racing #66) verdwenen. Stevens wist zich echter dusdanig breed te maken dat de Zuid-Afrikaan niet aan hem voorbij kon komen. Mede hierdoor vonden ook Christophier Mies (WRT #1) en Raffaele Marciello (AKKA #88) aansluiting bij het duel. Tussen de vier rijders volgde een felle strijd, die tegen het einde van de wedstrijd te veel bleek voor Van der Linde's Audi. Een langzaam leeglopende band zorgde er voor dat hij snelheid verloor. Op het rechte stuk moest hij Mies en Marciello voorbij laten gaan. In de slotronde klapte zijn band vervolgens definitief waardoor hij – terwijl Stevens, Mies en Marciello als top drie over de eindstreep kwamen – alle zeilen bij moest zetten om de finish überhaupt nog te kunnen halen. Van der Linde werd uiteindelijk achtste.

In de Silver-klasse ging de winst naar Joshua Caygill/Áron Taylor-Smith (Team Parker Racing). Zij erfden de winst van Jack Manchester (AKKA), die met nog twee minuten op de klok de grindbak in slipte. De Pro-Am-klasse werd gewonnen door Piti Bhirombhakti/Carlo van Dam (Kessel Racing). Het was de derde keer dit jaar dat het duo een pole-positie omzette in een zege.

20180506 BGTS BSS Marciello

Race 2
Voor de tweede wedstrijd had Frederic Vervisch met een tijd van 1:23.460 de pole-positie veilig gesteld voor WRT-wagen #17. Vervisch kende vanaf plaats één een goed begin van de race, maar achter hem verliep de start rommelig. De als tweede gekwalificeerde Marciello kwam door radio-problemen te traag op gang en moest een omweg maken door het grind. Hij viel hierdoor terug naar plek vier; zijn tweede plaats werd overgenomen door Mies (WRT #1) en de derde plek ging naar Van der Linde (Attempto #66). In het achterveld vond vervolgens een crash plaats waardoor beide Parker Racing Bentleys en de Mercedes van SMP Racing beschadigd langs de kant van de baan eindigden. Elders strandde ook de Grasser Lamborghini #19 in het grind. Net als in race 1 vond er daarom een korte neutralisatie plaats.

Na de herstart nam Vervisch de controle over de wedstrijd in handen. Beheerst en relatief onbedreigd reed hij zijn stint uit. Alleen na de rijderswissel leek de eerste positie van WRT-wagen #17 echt in gevaar te komen. Leonard kwam de baan weer op pal voor WRT-wagen #1, die inmiddels bestuurd werd door Riberas. Riberas was een ronde eerder al gestopt en kon op warme banden een veel agressievere lijn rijden dan Leonard op koude banden. Desondanks was Leonard echter degene die als winnaar uit de tweestrijd kwam. Met een voorsprong van een seconde kwam hij na een uur racen als eerste over de finish. Riberas werd tweede en stelde daarmee de tweede dubbelzege van WRT veilig. De derde plaats ging naar Van der Linde/Schothorst, voor wie de podiumplaats een opkikker was na de klapband en de verloren punten uit race 1.

Ook Bastian/Manchester vonden in race 2 revanche voor de gebeurtenissen uit de eerste wedstrijd: het lukte hen dit keer wel om de overwinning in de Silver-klasse te pakken. De zege in de PRO-AM klasse ging naar Nyls Stievenart/Markus Winkelhock (Saintéloc). Zij wisten de Ferrari van Bhirombhakdi/Van Dam nipt achter zich te houden.

20180506 BGTS BSS hezemans

Nederlandse deelnemers
Naast Carlo van Dam en Steijn Schothorst kwamen ook Pieter Schothorst (Attempto Racing) en Loris Hezemans (Grasser) in Brands Hatch aan de start. Voor hen verliep het weekend met wisselend succes. Pieter Schothorst finishte in de eerste race als zesde en scoorde punten, mar door technische problemen kwam hij in de tweede wedstrijd niet verder dan plaats twaalf. Loris Hezemans begon het weekend met een dertiende positie in race 1. In race 2 wist hij na een indrukwekkend gevecht tegen enkele meer ervaren GT3-collega's de zevende plaats veilig te stellen.

BGTS Sprint Cup: uitslag race 1
1. Dries Vanthoor/Will Stevens
2. Alex Riberas/Christopher Mies
3. Michael Meadows/Raffaele Marciello
4. Stuart Leonard/Frederic Vervisch
5. Nicolas Jamin/Felix Serralles

BGTS Sprint Cup: uitslag race 2
1. Stuart Leonard/Frederic Vervisch
2. Alex Riberas/Christopher Mies
3. Steijn Schothorst/Kelvin van der Linde
4. Michael Meadows/Raffaele Marciello
5. Christian Engelhart/Mirko Bortolotti

BGTS Sprint Cup: tussenstand rijders
1. Stuart Leonard – 37
2. Kelvin van der Linde/Steijn Schothorst – 35,5
3. Alex Riberas/Christopher Mies – 33.5
4. Raffaele Marciello/Michael Meadows – 31
5. Dries Vanthoor/Will Stevens – 30,5

Reacties

    • 1
    • 0
     
    Dirk 07 mei 2018 10:40

    Eerste race was top! Jammer voor Steijn Schothorst dat hij in de slotfase terugviel. Daar had hij misschien iets meer lef en spierballen mogen tonen. Tweede race was ook vermakelijk. Heerlijk weer, veel volk, volle velden, kortom ik zou graag naar Kent verhuizen

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet