NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick wint op de Monster Mile in Dover

Ook de regen kon Kevin Harvick op de Monster Mile in Dover niet stoppen. De Stewart-Haas coureur pakte op de beruchte Monster Mile zijn vierde seizoensoverwinning. Tevens de 41e in zijn carriere. De wedstrijd moest vanwege regen ruim 40 minuten onderbroken worden. Harvick's teamgenoot Clint Bowyer eindigde als tweede.


Harvick Dover
Kevin Harvick behaalt in Dover zijn vierde seizoensoverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kevin Harvick wint op de Monster Mile in Dover
"The Monster Mile bites" en dit werd na drie ronden al snel duidelijk toen Darrell en Michael McDowell voor de eerste neutralisatie zorgden. Overigens werden drie Chevrolet-coureurs voor aanvang van de wedstrijd naar de staart van het veld terugverwezen omdat zij niet conform waren. Daaronder o.a. polesitter Kyle Larson. De eerste twee wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Kevin Harvick te staan. In het eerste segment eindigde Kyle Busch als tweede terwijl Brad Keselowski in het tweede nipt werd verslagen. Cody Wall en Derrick Cope gingen hard de muur in maar bleven ongedeerd.

Kyle Busch was de meeste prominente uitvaller. In de 272e ronde moest hij vanwege een gebroken aandrijfas definitief opgeven. Kyle Busch: "Eigenlijk werd het steeds slechter. Ik probeerde het vol te houden. Aanvankelijk dacht ik aan een motorisch probleem maar dit bleek niet het geval te zijn.

Johnson Dover Jimmie Johnson aan de leiding van een groepje auto's en behaalde een negende plek in Dover.

Wedstrijd onderbroken
In de 315e ronde moest de wedstrijd vanwege een lokale regenbui tijdelijk onderbroken worden. Op dat moment reed SHR-coureur Clint Bowyer op kop en beschikte over een voorsprong van ruim vier seconden op Kevin Harvick, zijn teamgenoot. 18 ronden na de herstart nam Harvick opnieuw de leiding en wist een voorsprong van ruim vier seconden op te bouwen. Achter de SHR Fords eindigden de Toyota's van Daniel Suarez en regerend kampioen Martin Truex Jr. Voor Suarez betekende dit zijn beste Cup-resultaat tot nu toe. Overigens reed Suarez met een gebroken linker duim. Daniel Suarez: " Ik heb aan het begin van het seizoen veel druk op mijzelf gezet maar nog meer op het team om resultaat te behalen."

Sinds 2015 had Harvick niet meer in Dover gewonnen. Hij had er 30 races voor nodig om hier weer opnieuw toe te slaan. Zoals eerder vermeld pakte Harvick 63 ronden voor het einde definitief de leiding en bouwde voor NASCAR-begrippen een voorsprong van ruim 7 seconden op.

Teameigenaar Tony Stewart: " Op deze baan is het moeilijk een balance te vinden. Soms kan het behoorlijk frustrerend zijn. Niemand wint hier voor de tweede maal achter elkaar. Zelfs de mensen met veel ervaring moeten het telkens weer uitvinden. Kevin is ontzettend goed hier Gedurende happy hour weet hij exact hoe de balans van zijn auto moet zijn. Tussen het begin en het eind van de wedstrijd moet je gewoon twee stappen vooruit denken om het aan het einde van de dag goed voor elkaar te hebben."

Harvick leiding Dover
Harvick en Bowyer maakten in Dover de dienst uit.

Clint Bowyer: "De kans die SHR ons gegeven heeft betekent veel fun. Zeker als je vooraan rijdt en je jezelf weer in de schijnwerpers kunt plaatsen."

Kevin Harvick: " Drie auto's in de Top 5 zegt veel over ons bedrijf. Maar het is erg plezierig om tegen je teamgenoot te racen." In 2018 behaalde SHR al vijf overwinningen. In haar tienjarige geschiedenis heeft het team nooit meer dan zes overwinningen gedurende één seizoen behaald."

Teameigenaar Tony Stewart: " Op dagen zoals deze bouw je momentum voor je organisatie. Het is niet meer dan een evolutie." In totaal reed Harvick 201 ronden aan de leiding.

Monster Mile Dover
Kevin Harvick moest wel drie jaar wachten voordat hij deze monsterlijke creatie opnieuw mocht ontvangen. Zijn zoontje liet het vorige exemplaar sneuvelen.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 400 ronden
2. Clint Boywer Ford 400 ronden
3. Daniel Suarez Toyota 400 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
5. Kurt Busch Ford 400 ronden
6. Brad Keselowski Ford 400 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
8. Ryan Blaney Ford 400 ronden
9. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet