Sportscars

IMSA: Penske-Acura's op 1 en 2 in Mid-Ohio (upd)

180506 IMSA race Podium
Winnaars Helio Castroneves en Ricky Taylor met de Penske-Acura

Ricky Taylor en Helio Castroneves hebben het Penske-team met de Acura DPi de eerste overwinning in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship bezorgd. In de Acura Sports Car Challenge at Mid-Ohio ging ook de tweede plaats naar een Penske-Acura, de auto van Ricky Taylor en Juan Pablo Montoya. Renger van der Zande en Jordan Taylor werden vijfde met de Konica Minolta-WTR-Cadillac DPi. In de GTE-klasse behaalde Porsche de tweede overwinning van het seizoen, ditmaal met Laurens Vanthoor en Earl Bamber. In de GTD-klasse was er de eerste zege voor Lexus met Dominik Baumann en Kyle Marcielli. Ben Keating en Jeroen Bleekemolen eindigden met de Riley-Mercedes-AMG GT3 als negende in de klasse.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

180506 IMSA Acura
De winnende Acura van Castroneves en Taylor

Dat de Penske-Acura's hooglopend favoriet waren voor de overwinning, bleek al uit de dominantie van het team in de vrije trainingen en de kwalificatie. Na de volledige eerste startrij voor de beide Acura-DPi's gingen ook in de race de eerste beide plaatsen naar het team van 'The Captain'. Zo eindigden de beide auto's in alle sessies op de Mid Ohio Sports Car Course op de eerste en tweede plaats, een schoolvoorbeeld van 'Penske Perfect'. De beslissing in de wedstrijd met een duur van twee uur en 40 minuten, die volledig zonder 'yellows' verreden werd, viel in de vorm van een korte pitstop voor Ricky Taylor met nog een uur en 20 minuten te gaan, waarmee Taylor in de nummer 7-Acura voor Juan Pablo Montoya in de nummer 8 weer de baan op kwam. Daarmee was voor Taylor en Castroneves de weg naar de overwinning vrij. Montoya en Dane Cameron eindigden in de nummer 8-Acura op 8,4 seconden als tweede, gevolgd door de Joest-Mazda van Oliver Jarvis en Tristan Nuñez. Daarmee behaalde het Joest-team de eerste podiumplaats van het seizoen.

180506 IMSA WTR
Vijfde plaats voor Renger van der Zande en Jordan Taylor in de WTR-Cadillac DPi

Renger van der Zande en zijn teamgenoot Jordan Taylor eindigden in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac DPi op de vijfde plaats, tevens de positie waarop ze waren begonnen. Ze klommen tussentijds een plaats op toen de andere Mazda van Jonathan Bomarito en Spencer Pigott na een aanrijding met een GTD-auto uitviel, maar bij de pitstops passeerde de nummer 5-Mustang Sampling/Action Express-Cadillac DPi van het Portugese duo Albuquerque/Barbosa de auto van Van der Zande en Taylor, die zo weer vijfde waren en daar ook eindigden. "We raceten vandaag alleen tegen de nummer 5", zei Van der Zande. "Elke andere auto voor ons reed op een ander snelheidsniveau. Mijn stint was volgens mij foutloos, het team deed het perfect, maar op de een of andere manier kwam de 5 toch voor ons. Het was moeilijk, want de baan bood weinig grip. Veel glijden, onderstuur en overstuur. Het is jammer als je auto's in je eigen klasse niet kunt inhalen, maar voor de rest heb ik erg genoten van de baan. Het is een intens circuit waar de volle inzet nodig is om snel te zijn. Dat maakt het bijzonder."

180506 IMSA Porsche
Laurens Vanthoor en Earl Bamber wonnen de GTLM-klasse

In de GTLM-klasse ging de winst naar Laurens Vanthoor en Earl Bamber in de Porsche met het nummer 912 na een intense strijd met de nummer 25-BMW van Connor De Phillippi en Alexander Sims. Bamber had na de start vanaf de vierde plaats al de nodige posities goedgemaakt, waarna Vanthoor in zijn stint de leiding overnam en vervolgens de overwinning veilig kon stellen. De beslissing viel toen De Phillippi met nog iets meer dan een halfuur te gaan nog een keer de pits in moest voor brandstof. Zo eindigde het BMW-duo als tweede, gevolgd door de Corvette van Jan Magnussen en Antonio Garcia. Daarachter werden de beide Fords geklasseerd.

180506 IMSA Lexus
Eerste GTD-winst voor de 3GT-Lexus, hier tijdens de laatse pitstop

In de GTD-klasse was het 3GT-team van Paul Gentolozzi met de Lexus RC F GT3's bijna net zo dominant als Penske in de prototype-klasse, dus na de volledige eerste startrij was er ook de eerste overwinning voor de Japanse GT3 in handen van de Oostenrijker Dominik Baumann en de Amerikaan Kyle Marcelli. Laatstgenoemde had op zaterdag al de race in de IMSA Continental Tire SportsCar Challenge gewonnen. De Meyer Shank Racing Acura NSX met Alvaro Parente en Katherine Legge eindigde op de tweede plaats, voor Bryan Sellers en Madison Snow in de Paul Miller Racing-Lamborghini.

180506 IMSA Riley
De Riley-Mercedes-AMG GT3 van Bleekemolen en Keating

Voor Jeroen Bleekemolen en Ben Keating was er in de Riley-Mercedes-AMG geen succes weggelegd, ze eindigden als negende in de klasse op een ronde van de winnende Lexus. Bleekemolen vertelde: "Een moeilijke dag zonder 'yellows'. Ben verloor veel tijd aan het begin van de race achter een langzamere auto en daardoor liepen we al een ronde achterstand op. Ik kon het tempo wel redelijk bijhouden. Met 'yellows' kom je dan meestal wel naar voren, maar die hadden we vandaag niet. Het moet volgende keer maar weer gebeuren."

180506 IMSA Mid-Ohio uitslag race
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet