V8 Supercars

V8 Supercars: Indrukwekkende overwinning Scott McLaughlin in R2 Perth

DJR Team Penske-coureur Scott McLaughlin heeft op Barbagallo Raceway zijn vierde achtereenvolgende overwinning in de Supercars behaald. McLaughlin beschreef de overwinning als zijn beste prestatie ooit. Vanaf een 19e startplek wist McLaughlin snel aansluiting bij de kop te vinden en nam halverwege de wedstrijd de leiding.

2018 McLaughlin
Scott McLaughlin heeft zich bijzonder goed ontwikkeld. Op dit moment werkelijk een klasse apart.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penske/Nissan/Tickford/Walkinshaw Andretti

Indrukwekkende overwinning Scott McLaughlin in R2 Perth
Direct bij de start nam regerend kampioen Jamie Whincup de leiding terwijl teamgenoot Shane van Gisbergen door teveel wielspin naar de derde plek terugzakte. In de eerste ronde ontsnapte McLaughlin aan een incident waarbij Richie Stanaway en Fabian Coulthard betrokken waren. De safetycar moest in de vierde ronde voor de eerste maal in actie komen nadat James Golding in Turn 1 was gestrand. Op Will Davison na, ging vrijwel iedereen naar binnen. In feite had Davison in de eerste ronde al schade aan de wielophanging opgelopen veroorzaakt door een incident met Michael Caruso.

Daarna nam de Tickford Falcon van Chaz Mostert tot aan de reguliere stops in de 27e ronde de leiding. Het werd snel duidelijk dat een driestop-strategie hier de norm zou worden. In de 59e ronde ging McLaughlin voor zijn laatste stop naar binnen, één ronde eerder dan Reynolds. Het betekende een voorsprong van 7.3 secs. De Erebus Penrite Commodore van Reynolds liep nog wel iets op McLaughlin in, maar vijf ronden voor het einde werd het al snel duidelijk dat hij de wedstrijd niet zou gaan winnen.

2018 Pitlane 1
De gebruikelijke Supercars chaos in de pitlane als ze allemaal tegelijk binnenkomen.

McLaughlin: " Van 19 naar 1 met de twee Red Bull Holdens op de eerste rij. Het was een beetje deprimerend. Ons doel was een top 5 maar podium zou buitengewoon zijn. Gelukkig vielen de kaarten in de wedstrijd onze kant uit. Dit is wel de beste teamprestatie die ik ooit meegemaakt heb. Ik denk dat dit één van mijn beste races is geweest. We hebben het onszelf wel moeilijk gemaakt. '

Reynolds verspeelde in de laatste ronde bij zijn tweede plek door even van de baan te geraken. Gelukkig had hij nog een behoorlijke marge van acht seconden.

2018 Walkinshaw Andretti Holden De inbreng van Andretti begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. De Walkinshaw Andretti Holdens rijden weer voor de Red Bull Holdens. Nu alleen de podiums en overwinningen nog.

Reynolds: "Gelukkig was er een gat met Craig Lowndes en bleef ik tweede." Pas in in de slotfase van de wedstrijd leek Lowndes een factor te worden. Shane van Gisbergen eindigde achter James Courtney als vijfde. SVG wist met een enorme tegenwoordigheid van geest de Freigthliner Commodore van Tim Slade te vermijden nadat die als een ongeleid projectiel na een "off" weer terugkwam op de baan. Met een 8e plek scoorde Andre Heimgartner zijn beste resultaat in de Supercars.

Heimgartner: "Jammer dat het niet beter ging maar dit hoort nu eenmaal bij het racen. Goed om over snelheid te beschikken en met de kop mee te strijden. We hebben veel dingen uitgeprobeerd. Ik denk dat we in de goede richting zitten. Winton is een mooie plek om nog meer vooruitgang te boeken." Simona de Silvestro eindigde als 12e en was enorm tevreden over dit resultaat.

2018 Scenic Pic
Scenic picture van Barbagallo Raceway.

Uitslag
1 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 83 ronden 01:24:39.3019
2 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 83 ronden 01:24:47.2823
3 Autobarn Lowndes Racing Craig Lowndes Holden Commodore ZB 83 ronden 01:24:49.9495
4 Mobil 1 Boost Mobile Racing James Courtney Holden Commodore ZB 83 ronden 01:24:51.4631
5 Red Bull Holden Racing Team Shane Van Gisbergen Holden Commodore ZB 83 ronden 01:24:56.9978
6 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 83 ronden 01:24:58.0992
7 Blackwoods Racing Nick Percat Holden Commodore ZB 83 ronden  01:24:59.2838
8 Plus Fitness Racing Andre Heimgartner Nissan Altima 83 ronden 01:25:03.8599
9 Tekno Autosport Jack Le Brocq Holden Commodore ZB 83 ronden 01:25:04.2166
10 Castrol Racing Rick Kelly Nissan Altima 83 ronden  01:25:07.5321

2018 Heimgartner
Eindelijk een Top 10 resultaat voor Andre Heimgartner.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet