Sportscars

IMSA: Volledige eerste startrij Mid-Ohio voor Penske-Acura's, Van der Zande snelste Cadillac-rijder

180505 IMSA kwalificatie Castroneves
Helio Castroneves was in de nummer 7-Penske-Acura het snelst in de kwalificatie

Voor de tweede keer op rij start er een Acura ARX-05 van het Acura Team Penske vanaf de pole-position voor een race van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship, passend voor de als 'Acura Sports Car Challenge' aangeduide race. Na de snelste tijd van Juan Pablo Montoya, drie weken geleden in Long Beach, was het op de Mid-Ohio Sports Car Course Helio Castroneves die de pole-position voor zich opeiste. Renger van der Zande was de snelse Cadillac-DPi-rijder met de vijfde tijd in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac De pole in de GTE-klasse ging, voor de tweede keer na Sebring, naar BMW, ditmaal met John Edwards achter het stuur van de nummer 24-BMW. In GTD gingen de eerste twee startplaatsen naar de 3GT-Lexus RC F GT3's. De Riley-Mercedes-AMG GT3 met Jeroen Bleekemolen start als tiende in de klasse, als gebruikelijk nam Ben Keating de kwalificatie voor zijn rekening.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Dat de Acura Team Penskes dit weekeinde de hooglopende favorieten voor succes in het IMSA-kampioenschap in Mid-Ohio zijn, bleek al wel tijdens de drie vrije trainingen, waarin de Acura's met Helio Castroneves/Ricky Taylor en Dane Cameron/Juan Pablo Montoya zonder uitzondering de eerste en tweede plaats bezetten. Dat beeld werd voortgezet in de kwalificatie, waarin Dane Cameron in de nummer 6-auto en Helio Castroneves in de nummer 7 een aantal malen stuivertje wisselden. Cameron stond tot in de laatste minuut van de kwalificatie bovenaan, maar op zijn laatste ronde was Castroneves met een tijd van 1:11,837 minuten 0,053 seconde sneller en eiste daarmee de pole-position voor zich op. Achter de beide Penske-Acura's werden de beide auto's van het Mazda Team Joest als derde en vierde geklasseerd, het beste kwalificatieresultaat van het team tot nu toe. Oliver Jarvis was het snelst van de Mazda-rijders in de auto met het nummer 77, gevolgd door merkgenoot Jonathan Bomarito in de nummer 55-Mazda.

Renger van der Zande reed de kwalificatie in de WTR-Cadillac DPi en eindigde als vijfde, een plaats voor de Mustang Sampling/Action Express-Cadillac DPi met João Barbosa. "Het was een goede kwalificatie met de vijfde plek, ik denk dat er niet meer in zat. Beste Cadillac, dat is belangrijk voor mij, want dat is de echte krachtmeting. Je ziet dat de Acura op het Acura-evenement hier in Mid-Ohio toch wel een stuk sneller is. Mijn tijd is daarentegen weer een stuk sneller dan die van Barbosa in de andere Cadillac, het team is er erg blij mee. Qua BOP zitten we er niet helemaal bij, ik denk dat de Acura's één en twee gaan worden, maar wie weet kunnen we met een goede strategie en wat geluk in het verkeer op het podium komen."

180505 IMSA kwali Edwards
GTE-pole voor John Edwards met de RLL-BMW

John Edwards, die in Mid-Ohio zijn thuisrace beleeft, behaalde de pole-position in de GTE-klasse met de BMW M8 van het BMW Team RLL, dat in Mid-Ohio eveneens voor eigen publiek rijdt. Zoals zovaak in de GTE-klasse waren de onderlinge verschillen minimaal, getuige de achterstand van slechts 0,066 seconde van Nick Tandy, die in de Porsche met het nummer 911 als tweede in de klasse eindigde. Tandy had op zijn beurt slechts 0,013 seconde voorsprong op Alexander Sims, die zich in de andere RLL-BMW als derde kwalificeerde. Earl Bamber eindigde in de nummer 912-Porsche als vierde, Antonio Garcia was in de nummer 3-auto de beste Corvette-rijder op de vijfde plaats. De tijden van de top vijf lagen slechts 0,261 seconde uiteen.

180505 IMSA kwali Bleekemolen
De Riley-Mercedes start met nieuwe banden waarschijnlijk van achteraan

In de GTD-klasse was Jack Hawksworthh in de nummer 15-Lexus het snelst, voor teamgenoot Kyle Marcelli in de numer 14-auto. Beste niet-Lexus was de Paul Miller Racing-Lamborghini in handen van Madison Snow, gevolgd door Katherine Legge in de snelste Acura NSX en Dillon Machavern in de Turner BMW M6. De nummer 33-Riley-Mercedes van Jeroen Bleekemolen en Ben Keating start na de door de Amerikaan gereden kwalificatie als tiende. "Het zit op zich dichtbij elkaar, maar we komen wel wat tekort ten opzichte van de kop", aldus Bleekemolen. "De auto is vrij zwaar, nog steeds, en op deze baan met heel weinig grip is het wel lastig. Tijdens de race is er tegen het eind kans op regen en in de vrije training in de regen gisteren was ik snelste, dus wie weet wat erin zit. Waarschijnlijk pakken we nieuwe banden en starten we dus achteraan, maar we gaan proberen om ons met een goede strategie naar voren te werken. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt, zeker met een beetje regen."

180505 IMSA Mid-Ohio uitslag kwalificatie
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet