DTM

DTM: Paffett wint voor het eerst sinds bijna vijf jaar, Audi-rijders inclusief Frijns in de problemen

2018 Paffett 1
Blijdschap bij Gary Paffett na zijn eerste overwinning in bijna vijf jaar

Mercedes-AMG is zijn afscheidsseizoen uit de DTM uitstekend begonnen. Met de 21e DTM-racezege voor routinier Gary Paffett en de tweede plaats voor Lucas Auer was er gelijk dubbel succes op Hockenheim voor het merk met de ster. Daarbij kende vooral Auer een turbulente wedstrijd. BMW-rijder Timo Glock reed in de tweede helft van de race sterk naar voren en werd voor zijn inzet beloond met de derde plaats. Audi daarentegen kende een lastige seizoensstart. Alleen René Rast en Loïc Duval reden als negende en tiende in de punten. Robin Frijns sloot zijn eerste DTM-race als 18e af.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2018 Start DTM Race 1
Eerste start van het DTM-seizoen 2018

Sinds juni 2013, op de Lausitzring, had Gary Paffett geen DTM-race meer gewonnen. Ditmaal had hij een goede uitgangspositie, want in de kwalificatie behaalde de Britse Mercedes-rijder de pole-position. In de race nam hij ook direct de leiding en vond snel merkgenoot Auer achter zich, die, als vierde gestart, achtereenvolgens Wittmann en Glock passeerde en opmerkelijk snel het gat naar Paffett dichtreed. Toen vanaf de tweede ronde het gebruik van DRS, de neerklapbare achtervleugel, was vrijgegeven, was het ook slechts een kwestie van tijd voordat Paffett aan de beurt was. Dat gebeurde in de vierde ronde en met opmerkelijk gemak stak Auer Paffett bij het aanremmen van de hairpin voorbij. "Ik had hem daar helemaal niet verwacht, opeens was die oranje Mercedes daar", zei Paffett na afloop.

2018 Auer Openingsfase
Auer (22) stak al in een vroeg stadium BMW-rijders Wittmann (11) en Glock (16) voorbij

In de negende ronde kwam Robin Frijns als tweede rijder na Green binnen voor de verplichte pitstop. Drie ronden later stopten ook BMW-rijders Glock en Wittmann, Paffett en Auer kwamen respectievelijk in de 15e en 16e ronde de pits in. Na Auers stop had de Oostenrijker met koude banden moeite om de van achteren aanstormende Paffett achter zich te houden. Na een halve ronde was de Brit er dan ook voorbij. Vervolgens was het Glock die Auer meer en meer onder druk zette, maar inmiddels waren de Hankooks op Auers Mercedes op temperatuur en zo slaagde hij erin, zijn plek achter Paffett te verdedigen.

Paffett Auer duel
Paffett en Auer zorgden voor een succesvolle seizoensstart voor Mercedes-AMG

Zo bleef ook de volgorde tot aan de finish: Paffett kwam als winnaar over de eindstreep, voor Auer en Glock. Een probleemloze race had Auer echter geenszins. Al voor de start kwam de melding dat de wedstrijdleiding onderzoek deed naar een verboden instrument, een ventilator, had meegenomen in de startopstelling. Omdat de ventilator niet werd gebruikt, was er geen sprake van een voordeel, dus bleef het bij een na afloop van de race opgelegde boete van 1.000 Euro voor het team. Later raakte Auer in het Motodrom op hoge snelheid een vogel, die de klap uiteraard niet overleefde. In de slotfase blies tenslotte ook nog een keer de linker zijruit uit de auto van de Oostenrijker. "Een beetje extra koeling was best welkom, en gek genoeg was de handling van de auto daarna weer beter dan nadat ik die vogel geraakt had", zei Auer.

2018 Glock onder druk
Timo Glock eindigde op de derde plaats

Achter de top drie eindigden de Mercedes-rijders Mortara en Wehrlein, waarbij laatstgenoemde een goede terugkeer in de DTM beleefde. Spengler, Di Resta en Juncadella werden respectievelijk zesde, zevende en achtste, terwijl de laatste twee posities in de punten naar Audi-rijders Rast en Duval gingen. Als geheel verliep de race voor Audi ronduit teleurstellend: vrijwel alle Audi-rijders kwamen snelheid tekort om de strijd te kunnen aangaan. Enerzijds speelde daarbij een rol dat Audi door de reductie van de aerodynamica in de DTM het voordeel van vorig jaar kwijt was, maar anderzijds was het ook zichtbaar dat de Audi's bij het uitaccelereren uit de bochten tractie tekort kwamen.

2018 Frijns
Robin Frijns kwam evenals de andere Audi-rijders snelheid tekort

Zo kwam ook Robin Frijns niet verder dan de 18e plaats. "We hadden besloten om vroeg te stoppen, maar ook dat heeft uiteindelijk weinig opgeleverd. Alle Audi's hadden problemen, dus ik ook. Ik weet ook niet zo één, twee, drie hoe we dat kunnen oplossen, zeker niet voor morgen, maar hopelijk hebben de ingenieurs nog een idee", aldus Frijns.

180505 DTM Hockenheim uitslag race 1

2018 Duval off 2
Loïc Duval is het spoor bijster, maar werd toch nog tiende, alvorens naar Spa te vliegen voor het WEC

2018 Ekstrom
Mattias Ekström kwam in zijn voorlaatste DTM-race niet echt uit de verf

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet