Sportscars

WEC: Kennismaking met 'Noorse Nederlander' Egidio Perfetti

180505 WEC Perfetti 3
Voor Egidio Perfetti gaat met de deelname aan het FIA WEC een wensdroom in vervulling.

De reguliere Nederlandse rijders bij de seizoensstart van het FIA WEC op het circuit van Spa-Francorchamps zijn genoegzaam bekend: Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Jan Lammers van het Racing Team Nederland, Ho Pin Tung bij Jackie Chan DC Racing en Nicky Catsburg bij BMW. Maar kent iemand Egidio Perfetti? Zijn naam klinkt onmiskenbaar Italiaans, op de inschrijflijst staat 'Noorwegen' en als woonplaats vermeldt de documentatie 'Amsterdam'. Naast Einar Thorsen nog een 'Noorse Nederlander' die actief is in de autosport? Daar moesten we uiteraard meer van weten. In Francorchamps nam Perfetti, die de Porsche 911 RSR van het Duitse team Project 1 in de GTE-Am-klasse deelt met de Duitse Porsche-fabrieksrijder Jörg Bermeister en de Amerikaan Patrick Lindsey, tijd voor een gesprek met AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Project 1

De in 1975 geboren Perfetti geeft in het dagelijks leven leiding aan Perfetti Van Melle, een zoetwarenconcern dat met merken als Mentos en Chupa Chups in 150 landen wereldwijd vertegenwoordigd is en regionaal scoort met merken als Klene, Look-o-Look, Fruitella en Frisk. Het hoofdkantoor is gevestigd op Schiphol. Als 'gentleman driver' was hij een aantal jaren actief in ondermeer de Porsche Carrera Cup Asia, de Porsche Carrera Cup Deutschland, de Porsche Carrera Cup France en de Porsche Supercup. In 2016 werd hij met zijn team Mentos Racing derde in de GT-klasse van de Michelin Le Mans Cup en dit jaar komt hij uit voor het Project 1-team in het FIA WEC.

AUTOSPORT.NL: Nederlands of Engels?

Perfetti: "Graag in het Engels. Hoewel ik al een aantal jaren in Amsterdam woon, moet ik toegeven dat ik helaas nog steeds geen Nederlands spreek. De noodzaak is er ook niet echt, want iedereen spreekt Engels."

??? Met al die nationaliteiten is het wel een beetje verwarrend. Hoe zit dat precies?

"Ik ben ook nog eens geboren in Zwitserland, maar wel dichtbij de Italiaanse grens. Mijn moeder is Noors, mijn vader is Italiaans, en ik woon inderdaad al een aantal jaren in Amsterdam, vanwege mijn werk. Daarvoor heb ik tien jaar in Azië gewoond en daar heb ik vrij veel gereden in de Porsche Carrera Cup. Vervolgens ben ik teruggekomen naar Europa en ik ben het merk trouw gebleven. De Porsche Sports Cup Suisse en daarna de Franse Carrera Cup, omdat de Zwitsers veel in Frankrijk rijden vanwege het verbod op circuitraces in Zwitserland. Toen een paar gaststarts in de Supercup, vervolgens de Michelin Le Mans Cup met een 911 GT3 R. Zo proefde ik al een beetje aan Le Mans en het was mijn droom om misschien ELMS of zo te rijden met een GTE, maar toen ontstond het contact met Hans (Project 1-eigenaar Hans-Bernd Kamps, red.) en zo rijd ik nu dus in het FIA WEC."

180505 WEC Perfetti 1

??? Project 1 is dit jaar nieuw in het FIA WEC, welke indruk heb je?


"Het is een heel belangrijke stap voor het team na alle successen in de Porsche-cups. We hebben een sterke rijdersbezetting en het team heeft het bij de voorbereidingen heel goed gedaan, er is weinig aan het toeval overgelaten. Natuurlijk is het een geweldige kans om twee keer de 24 Uur van Le Mans te kunnen rijden in één seizoen. Ook voor mij is het een belangrijke stap. Het is goed voor iedereen en de race van dit weekeinde in Spa is de eerste etappe op die reis."

??? Je hebt nooit voor Project 1 in de Carrera Cup of in de Supercup geracet.

"Nee, dat klopt, ik heb altijd tegen ze gereden, maar de sfeer in de Porsche Cup-paddock is goed en zo heb ik altijd wel prima contact met het team gehad. Hans is altijd heel vriendelijk en open en hij sprak me een keer aan met de vraag of ik interesse in dit project had. Zo is het allemaal ontstaan."

180505 WEC Perfetti 4

??? Welke verwachtingen heb je voor je eerste FIA WEC-seizoen?


"We zijn nog steeds bezig met een leerproces, we ontdekken iedere keer weer nieuwe dingen. Jörg Bergmeister is daarbij van onschatbare waarde: hij kan ons met al zijn ervaring heel veel goede adviezen geven, waarvan we allemaal kunnen profiteren. Verder hebben we het nodige getest, ook hier in Spa, maar toen was het weer zo slecht, dat we weinig aan die test hadden. Porsche helpt ons ook heel goed. We krijgen constant nieuwe informatie, waarmee we verder aan de afstelling kunnen werken."

??? Wat was je eerste indruk van het rijden met de 911 RSR?

"Het verschil met een Cup-Porsche of een GT3-auto is natuurlijk ongelooflijk groot. Gelukkig had ik al eens met een 997 RSR gereden, de GTE-auto van de vorige generatie, dus het was niet helemaal vreemd voor me, maar het verschil in neerwaartse druk is wel enorm. Met de nieuwe 991 RSR met de gewijzigde positie van de motor is het wel weer even wennen. Ik vind het vooral lastig om de verschillende Porsche-raceauto's uit elkaar te houden. Je hebt bepaalde dingen die je instinctief doet, naarmate je meer ervaring hebt, maar dan moet je wel goed bedenken in welke auto je zit. Het gevoel om hier voluit door Eau Rouge te gaan, is geweldig, niet te beschrijven!"

180505 WEC Perfetti 5

??? Hoe moeilijk is het om het racen op dit niveau te combineren met je zakelijke activiteiten?


"Het 'Super Season' in het FIA WEC zijn natuurlijk niet zo heel veel races. Het probleem is denk ik meer, dat ik tussen de wedstrijden door zo lang niet in de auto zit, er is veel tijd tussen de evenementen. Ik ben dan ook aan het kijken naar nog wat andere mogelijkheden, misschien nog een paar Porsche Cup-races of zo, om een beetje in het ritme te blijven."

??? Nog even terugkomend op je Nederlandse link, hoe kwam dat precies tot stand?

"Ik kwam in Nederland terecht omdat het hoofdkantoor van ons bedrijf daar is. In het verleden hadden we twee hoofdkantoren, één in Italië en één in Nederland, en ik ben degene die de beslissing genomen heeft om dat terug te brengen tot één hoofdkantoor, in Amsterdam. Ik voel me er inmiddels goed thuis, al moet ik wel zeggen dat ik het in de zomer plezieriger vind dan in de winter. Maar natuurlijk reis ik daarnaast nog steeds heel veel."

??? Ooit op Zandvoort geracet?

"Nee, nog nooit. Ik hoor er heel enthousiaste verhalen over. Niet zo heel lang geleden was ik dichtbij de deelname aan een GT4-race op Zandvoort, maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Hopelijk kan ik er een keer gaan testen. Maar nu eerst maar eens Spa."

180505 WEC Perfetti 2
Bij de officiële FIA WEC-persconferentie stond Perfetti met Tony Kanaan, Fernando Alonso, Maxime Martin en António Félix da Costa (vrnl) de media te woord.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet