GT

British GT Rockingham: Buurman zet laatste startplaats om in overwinning

20180429 BritsGT buurman

De kwalificatie verliep voor Yelmer Buurman en zijn teamgenoot Lee Mowle (ERC Sport Mercedes) niet zoals verwacht. Door een fout van Mowle moest het duo de race aanvangen vanaf de laatste positie. Door rustig te blijven op momenten dat hun concurrenten tegenslagen kenden wist het duo alsnog de zege te pakken.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

De slechte kwalificatie van Buurman/Mowle kwam als een verrassing. In beide trainingen lieten de rijders van ERC Sport snelle tijden noteren – in de eerste training reden zij zelfs de snelste tijd – en het lag daarom in de lijn der verwachtingen dat zij mee zouden dingen naar de pole-positie. Door de fout van Mowle in de AM-kwalificatie kon Buurman echter niet deelnemen aan de PRO-kwalificatie, waardoor het duo geen volledige kwalificatietijd kon neerzetten. Het gevolg hiervan was een laatste startplaats op de GT3-grid.

Tijdens de 2-uursrace lieten Buurman/Mowle zien dat een lage startpositie op het circuit van Rockingham niet per se een matig eindresultaat betekent. De wedstrijd kende vier safety cars periodes, veroorzaakt door gestrande auto's, waardoor de onderlinge tijdsverschillen klein bleven. Halverwege de wedstrijd was Mowle al aanbeland op de plaats zeven.

Na de rijderswissel wist Buurman op te klimmen naar de tweede plek. Hij had net de achtervolging ingezet op leider Maxime Martin (Jetstream Aston Martin), toen deze een drive through penalty kreeg voor een track limits overtreding. Kort daarna kregen ook Buurmans belangrijkste achtervolgers te maken met tegenslagen: Phil Keen (Barwell Lamborghini) kreeg een penalty voor een pitstop overtreding en Sam de Haan (eveneens Barwell Lamborghini) viel uit met een koppelingsprobleem. Hierna had Buurman de rust en ruimte om naar de overwinning te rijden. Hij won met 23.7 seconden voorsprong op zijn dichtstbijzijnde concurrenten. De GT4-klasse werd gewonnen door Callum Pointon en Patrik Matthiesen (HHC Motorsport Ginetta). Equipe Verschuur eindigde in de GT4-klasse als zesde.

Tussenstand GT3 Rijderskampioenschap
1. Lee Mowle/Yelmer Buurman 64,5
2. Jon Minshaw/Phil Keen 49
3. Andrew Howard/Darren Turner 48,5

Tussenstand GT4 Rijderskampioenschap
1. Callum Pointon/Patrik Matthiesen 51,5
2. Michael O'Brien/Charlie Fagg 39
3. Adam Balon/Ben Barnicoat 33

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet