TCR Series

WTCR: Huff behaalt eerste seizoenszege in race 2, Tarquini leidt volledige Hyundai-top 3 in race 3

180429 WTCR Opening
Gevechten om iedere centimeter na de start van race 2, met Rob Huff in het midden

Na het succes van Yann Ehrlacher gisteren in de eerste race op de Hungaroring was het vandaag oud-WTCC-kampioen Rob Huff die zijn eerste overwinning van het seizoen behaalde. Met zijn Volkswagen Golf GTi TCR van Sébastien Loeb Racing zorgde de Brit tevens voor de eerste FIA WTCR-overwinning van Volkswagen, waarmee al vier van de zeven merken in dit nog jonge seizoen races gewonnen hebben. Achter Huff eindigde lokale held Daniel Nagy in de Hyundai van het M1RA-team van Norberzt Michelisz als tweede, Yvan Muller werd in de YMR-Hyundai derde. In de derde en laatste race van het weekeinde, die door zware regenval tijdelijk moest worden onderbroken, zegevierde routinier Gabriele Tarquini in de BRC-Hyundai, voor zijn teamgenoot Norbert Michelisz en opnieuw Muller, waardoor de volledige top drie naar Hyundai-rijders ging. Tom Coronel beleefde in de Boutsen-Ginion-Honda een weekeinde om snel te vergeten. Na zijn voortijdige uitval van gisteren als gevolg van een motoralarm kreeg hij samen met het team vandaag in de kwalificatie de afstelling niet voor elkaar, waardoor hij in beide races slechts als 21e startte. In de eerste race van vandaag won hij één plek en kwam als 20e over de eindstreep, in de tweede wedstrijd werd hij in de mêlee meerdere malen geraakt en staakte met een zwaar beschadigde auto voortijdig de strijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

Race 2: Huff van start tot finish
180429 WTCR R2 Huff
Rob Huff leidt voor volgepakte tribunes, vor de Hongaar Daniel Nagy en Yvan Muller

Rob Huff, aanvankelijk elfde in de kwalificatie, maar later gepromoveerd naar de tiende plek omdat Atilla Tassi aan het eind van de sessie twee keer onder de zwart-wit geblokte vlag was doorgereden, vertrok op basis van de 'reversed grid' vanaf de pole-position voor de tweede race van het weekeinde op de Hungaroring. Met een goede start nam Huff de leiding voor Daniel Nagy en Yvan Muller, die bij de start de slecht weggekomen Mehdi Bennani en James Thompson verschalkte en zo opklom van de vijfde naar de derde plaats.

Terwijl Nagy zijn handen vol had aan het verdedigen van de tweede plaats tegen Muller, kon Huff enigszins uitlopen en reed uiteindelijk zonder problemen zijn eerste overwinning van het seizoen naar huis. Nagy en Muller completeerden de top drie, waarmee er weliswaar weer een Hongaar op het podium stond, maar naar de mening van het Michelisz-minnende thuispubliek natuurlijk wel de verkeerde. Gabriele Tarquini eindigde op de vierde plaats na de nodige strijd met Esteban Guerrieri in de Allinkl.com-Münnich-Honda, wiens beide teamgenoten Thompson en Ehrlacher beide de pits in moesten met technische problemen. Lokale held Michelisz kwam niet verder dan de zesde plaats, die hij na een rondenlange strijd in de achtste ronde veroverde van Mehdi Bennani. Die werd uiteindelijk zevende, voor Tom Coronels teamgenoot Benjamin Lesennes. Zsolt Szabo zorgde er als negende voor dat er maar liefst drie Hongaren in de punten eindigde, Jean-Karl Vernay behaalde als tiende het enige WTCR-punt voor Audi. Tom Coronel had in de kwalificatie duidelijk misgegrepen met de afstelling, startte slechts als 21e, won één plek en werd zo als twintigste geklasseerd. "Wel een leuke strijd gehad met Giovanardi, maar die kwalificatie was natuurlijk dramatisch", gaf hij toe.

180429 WTCR R2 Coronel Giovanardi
Tom Coronel ondervond in ieder geval nog wat vreugde aan de strijd met Giovanardi

180429 FIA WTCR Hungaroring uitslag race 2

Race 3: Tarquini houdt hoofd koel in de regen
180429 WTCR R3 BRC Hyundais
De beide BRC-Hyundai's van Gabriele Tarquini en Norbert Michelisz liepen met gemak weg bij de rest van het veld

Bij de start van de slotrace van het weekeinde passeerde Gabriele Tarquini zijn van pole-position vertrokken BRC-Hyundai-teamgenoot Norbert Michelisz en haalde zich daarmee de woede van het publiek op de hals. Esteban Guerrieri sloot als derde aan, maar kreeg al snel een drive-through vanwege een valse start. Een crash van Aurélien Panis in de Audi leidde tot een interventie van de safety-car. Na de herstart kwam Guerrieri binnen voor zijn straf, waardoor Yvan Muller de derde plaats in handen kreeg.

Twee ronden later besloot de wedstrijdleider de race te onderbreken vanwege neervallende regen, terwijl er geen 'wet race' was uitgeroepen. De regen ging snel voorbij en zo kon de race na een kwartier worden hervat, met het volledige veld nog steeds op slicks. Tarquini behield bij de herstart de leiding voor Michelisz en Muller en zo bleef de volgorde ook tot aan de finish, wat dus een 'clean sweep' van de top drie voor Hyundai betekende. Beste niet-Hyundai was Yann Ehrlacher in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Honda op de vierde plaats, gevolgd door Benjamin Lesennes in de Boutsen-Ginion-Honda, Daniel Nagy in de M1RA-Hyundai, James Thompson in de tweede Münnich-Honda. Rob Huff, Thed Björk en Jean-Karl Vernay completeerden de top tien. Voor Tom Coronel was er opnieuw geen succes weggelegd: hij werd al in de beginfase meerdere malen geraakt en besloot met scheef staande wielen en een dito stuurwiel de strijd niet voort te zetten. "Er was vandaag niks te halen", gaf hij te kennen. "Dat begon er mee dat ik al niet op die plaats op de grid had moeten staan, we kregen de afstelling gewoon niet voor elkaar. En dat terwijl de Honda's hier heel goed gingen, kijk maar naar de resultaten van mijn teamgenoot. Maar met de Nürburgring en Zandvoort komen er nu circuits aan waar ik het altijd goed naar mijn zin heb. Ik ga heus nog wel scoren, aan het team en de auto ligt het niet."

180429 WTCR R3 Podium
Routinier Tarquini wint opnieuw en leidt riant in de WTCR-tussenstand, terwijl Michelisz voor eigen publiek wederom niet op de hoogste trede mocht plaatsnemen

180429 FIA WTCR Hungaroring uitslag race 3

Reacties

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 30 april 2018 07:28

  Voor de Nederlander geen gelukkig weekend, waar zijn teamgenoot schitterde, kon Coronel geen potten breken. Terwijl hij vooraf aangaf voor de ereplekken te kunnen strijden in de klasse. Filmpjes maken kan hij als de beste, maar kwa snelheid komt hij gewoon te kort. Jammer hoor, gun het Coronel wel. Nu even vlammen op de Nordschleife en thuis op Zandvoort. Ps. komt Monteiro wel terug als Lessennes zo blijft sturen??

  • 6
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 30 april 2018 11:04

  Er wordt hier iemand (met een hele grote bek) flink te kakken gezet door zijn veel jongere, minder ervaren teamgenoot. Toch weer veldvulling dit jaar.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet