Formule 2

Formule 2: Ontketende Russell van P12 naar winst in sprintrace Bakoe, De Vries klimt naar P3

 ONZ8979

George Russell (ART) mocht gisteren dan van de overwinning zijn beroofd, de Mercedes-junior maakte het vandaag in stijl goed door vanaf de 12e startplaats naar de overwinning in de F2-sprintrace op Bakoe te rijden. De Brit nam drie ronden voor het einde de leiding over van Sergio Sette Camara (Carlin), die na een sterke start vanaf de derde rij de hele race aan kop had gelegen. Russells plaaggeest van gisteren, Nyck de Vries (Prema), maakte intussen evenveel plaatsen goed als de winnaar door van P14 naar het podium te rijden. MP Motorsport kon zijn startposities op de eerste rij helaas niet echt verzilveren: Roberto Merhi en Ralph Boschung eindigden als achtste en negende. UPDATE: Sergio Sette Camara werd later gediskwalificeerd omdat zijn auto niet de minimale hoeveelheid resterende brandstof bevatte. Daardoor werd De Vries tweede en schoof de rest ook een plaatsje op.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: FIA F2 Championship

In een spannende, maar minder chaotische race dan gisteren was de start al beslissend voor een hele verzameling coureurs. Eerst viel Antonio Fuoco (Charouz) in de opwarmronde stil, daarna bleven maar liefst zes coureurs staan bij de start: Nissany, Markelov, Günther en Ghiotto, maar ook de twee mannen die gisteren als eerste en tweede finishten: Albon en Aitken. Ook poleman Merhi was meteen uitgeschakeld voor een goede klassering toen hij slecht wegkwam van zijn plek.

 56I3170

In plaats daarvan schoot Latifi van P4 naar de kop van het veld, maar nog in dezelfde ronde moest hij Sette Camara voor zich laten, die eerst Boschung verschalkte en daarna de leiding pakte. De Braziliaan bouwde binnen zes ronden een voorsprong van drie seconden op en leek de gedoodverfde winnaar. Achter Sette Camara schoof teamgenoot Lando Norris al gauw door naar de derde plaats, ten koste van Boschung, terwijl George Russell met een geweldige start naar de vijfde plaats was gesprongen. In zijn spoor volgde De Vries, na een net zo goede start, met daarachter Tadasuke Makino (Russian Time), de teruggevallen Merhi en Arjun Maini (Trident).

 56I4016

In de achtste ronde wisselen Norris en Latifi stuivertje om de tweede plaats, een strijd waar Russell zich ook mee ging bemoeien nadat hij met Boschung had afgerekend. Een ronde later kwamen de drie naast elkaar op de eerste bocht af. Norris verremde zich en viel terug naar de zevende stek, Latifi raakte verderop in de ronde zijn tweede plaats kwijt aan Russell. Intussen passeerde De Vries ook Boschung.

 R3I5807

Sette Camara leek aan kop nog steeds veilig, maar een remfout bij het ingaan van de 12e ronde bracht zijn voorsprong terug tot nog maar 1,7 seconden. Russell produceerde vervolgens de ene na de andere snelste ronde van de wedstrijd en zat een ronde later al in het DRS-bereik van de Braziliaan. Die wist zich nog drie ronden te handhaven, inclusief een tijdelijk plaatsverlies in de 17e ronde, maar een ronde later was het echt gebeurd. Met nog eens de snelste ronde van de wedstrijd sloeg Russell daarna meteen het beslissende gat. Een prachtige revanche na de pech van gisteren.

 56I5134

De Vries en Norris joegen intussen Latifi na in hun jacht op de derde plaats. In de voorlaatste ronde wist de Nederlander de Canadees te verschalken, maar Norris slaagde er niet in de actie van De Vries te herhalen. In hun spoor vochten de twee MP-auto's met de twee Trident-auto's om de plaatsen zes tot en met negen. De Italiaanse auto's wonnen: Maini was al gauw los en Santino Ferrucci rekende in de 16e en 17e ronde met Merhi en Boschung af. Die twee wisselden voortdurend van plek, maar de Spanjaard trok uiteindelijk aan het langste eind voor het laatste punt.

UPDATE: Sergio Sette Camara werd vier uur na de wedstrijd alsnog uit de uitslag geschrapt. Zijn auto kwam niet door de keuring na afloop omdat die te weinig brandstof bevatte.

F2, Bakoe, race 2, 29 april 2018 (aangepast)

1. George Russell - ART – 21 ronden, 41'32"101
2. Nyck de Vries - Prema - 4"774
3. Nicholas Latifi - DAMS - 5"016
4. Lando Norris - Carlin - 5"842
5. Arjun Maini - Trident - 13"606
6. Santino Ferrucci - Trident - 19"108
7. Roberto Merhi - MP - 22"391
8. Ralph Boschung - MP - 24"379
9. Tadasuke Makino - Russian Time - 25"130
10. Louis Delétraz - Charouz - 46"561
11. Jack Aitken - ART - 1 ronde
12. Nirei Fukuzumi - Arden - 1 ronde
13. Alexander Albon - DAMS - 1 ronde
14. Luca Ghiotto - Campos - 1 ronde
15. Maximilian Günther - Arden - 1 ronde
DSQ. Sergio Sette Camara - Carlin - 2"604

Snelste ronde: Jack Aitken, 1'56"774

Uitgevallen
Sean Gelael
Roy Nissany
Artem Markelov

Stand kampioenschap
1.Norris 55; 2.Albon, Sette Camara 41; 4.Markelov 30; 5.De Vries 28; 6.Russell 27; 7.Aitken, Latifi 20; 9.Fuoco 17; 10.Günther 16.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet