Formula E

Formule E: Vergne zet met winst in Parijs stap dichter naar titel, Di Grassi profiteert van botsing Lotterer en Bird in slotronde

180428 FE Parijs Vergne Winnaar
Voor eigen publiek in Parijs behaalde Jean-Eric Vergne zijn derde seizoenszege

Niet het DS Virgin-team of Renault e.Dams, die bij de wedstrijd in Parijs beide hun thuisrace beleefden, maar Techeetah had reden tot vreugde met het succes van Jean-Eric Vergne, die met pole en de winst bij zijn thuisrace een vrijwel perfect weekeinde beleefde. Met zijn succes in Parijs, zijn derde overwinning van het seizoen, verstevigde Vergne zijn positie als leider in de tussenstand van het kampioenschap, niet in de laatste plaats omdat zijn naaste concurrenten problemen kenden. Vaak niet eens door eigen schuld, zoals DS-Virgin-rijder Sam Bird, die in de laatste ronde in botsing kwam met de zonder energie stilgevallen André Lotterer. Die leek lange tijd op weg naar de tweede plaats en daarmee een dubbelsucces voor Techeetah, maar door het incident in de slotronde viel hij nog terug naar de zesde positie. Audi-rijder Lucas di Grassi, die tevens de snelste raceronde reed, werd met de tweede plaats beloond voor een sterk gereden inhaalrace, Bird redde na de aanrijding met Lotterer op drie wielen nog de derde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formule E

180428 FE Parijs Start
Start van de race met pole-sitter Vergne aan de leiding

Jean-Eric Vergne was in de 49 ronden lange race een klasse apart. Hij nam bij de start vanaf de pole-position de leiding en stond die gedurende de 49 ronden lange race niet meer af. Achter Vergne was het aanvankelijk DS-Virgin-rijder Sam Bird die de tweede plaats in handen had, maar na de pitstop met autowissel moest de Brit de tweede positie aan André Lotterer laten, zodat er lange tijd een 1-2 voor Techeetah leek aan te komen. Lucas di Grassi beleefde ondertussen een sterke opmars. Dankzij energiesparen in de eerste helft kon hij een ronde langer op de baan blijven dan de meesten van zijn concurrenten tot aan de pitstop en daarmee won hij terrein. Di Grassi kwam na de wissel als vierde weer de baan op en schoof in de slotronde door naar de tweede positie als gevolg van de veelbesproken aanrijding tussen Lotterer en Bird.

180428 FE Parijs Vergne actie
Vergne, hier voor Sam Bird en André Lotterer

Achter winnaar Vergne kwam Di Grassi zo als tweede over de eindstreep, gevolgd door Bird met een ernstig gehavende auto. Venturi-rijder Maro Engel werd na een keurig gereden wedstrijd vierde voor Sébastien Buemi, die als vijfde voor het beste resultaat van het Renault-e.dams-team zorgde, waar men bij de thuiswedstrijd ongetwijfeld op meer gehoopt had. Lotterer, die voor zijn optreden in de slotronde de nodige kritiek van andere rijders te verduren kreeg, kwam nog als zesde aan de finish, voor Daniel Abt, die vanaf de 15e startplaats veel progressie boekte. Felix Rosenqvist, Oliver Turvey en José María López completeerden de top tien.Uitslag:
1. Jean-Eric Vergne (Fra), Techeetah-Renault Z.E. 17, 49 r. in 54:49,102 (gem. 104,7 km/u)
2. Lucas di Grassi (Bra), Audi e.tron FE04 op 4,882
3. Sam Bird (GBr), DS Virgin DSV-03, op 8,897
4. Maro Engel (Dui), Venturi VM200-FE-03, op 9,287
5. Sébastien Buemi (Zwi), Renault Z.E. 17, op 10,194
6. André Lotterer (Dui), Techeetah-Renault Z.E. 17, op 10,855
7. Daniel Abt, Audi e.tron FE04, op 13,918
8. Felix Rosenqvist (Zwe), Mahindra M4Electro, op 15,271
9. Oliver Turvey (GBr), NextEV NIO Sport 003, op 19,557
10. José María López (Arg), PENSKE EV.2, op 20,989

180428 FE Parijs Tung Kevin Pietersen
Jaguar-testrijder Ho Pin Tung en de Britse cricket-held Kevin Pietersen MBE
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet