TCR Series

WTCR: Allinkl.com-Münnich Motorsport bezorgt Honda eerste FIA WTCR-overwinning

180428 WTCR R1 Ehrlacher
Yann Ehrlacher zorgde voor de eerste Honda-zege in het FIA WTCR

Na de twee overwinningen voor Hyundai-rijder Gabriele Tarquini en de ene zege voor Audi-coureur Jean-Karl Vernay tijdens de seizoensstart in Marrakesj zorgde het Duitse team Allinkl.com-Münnich Motorsport nu voor het eerste succes van Honda in het FIA WTCR. En hoe, want met Yann Ehrlacher als winnaar en Esteban Guerrieri als tweede resulteerde de eerste race op de Hungaroring gelijk in een dubbel succes. De hooggespannen verwachtingen van het fanatieke Hongaarse thuispubliek ten aanzien van de prestaties van Norbert Michelisz werden niet volledig ingelost: gestart vanaf de pole-position viel de lokale held in de eerste ronde al terug naar de vierde plaats, maar uiteindelijk kwam hij toch nog op het podium na een verbeten strijd met Yvan Muller in zijn voordeel te hebben beslist.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

180428 WTCR R1 Start
Het uitkomen van de eerste bocht, met Tarquini, Michelisz en Guerrieri

Bij de start nam Gabriele Tarqini kort de leiding, maar bij het uitkomen van de tweede bocht had Ehrlacher, opgekomen vanaf de vijfde plaats op de grid, al de eerste plek in handen, voor Guerrieri, Muller en Michelisz. Verderop in het veld ging John Fillipi in de rondte. In de tweede ronde viel Tom Coronel na contact met een concurrent steeds verder terug en aan het eind van de ronde parkeerde hij zijn Honda noodgedwongen in de pits.

180428 WTCR R1 Michelisz Muller
Michelisz zette Muller zwaar onder druk, maar kon de Fransman pas in de voorlaatste ronde passeren

Terwijl de beide Allinkl.com-Honda-teamgenoten Ehrlacher en Guerrieri ogenschijnlijk gemakkelijk wegliepen bij de rest van het veld, hield lokale held Norbert Michelisz de druk op routinier Yvan Muller, maar uiteindelijk kwam het pas in de elfde en voorlaatste ronde tot een inhaalmanoeuvre op het rechte stuk van start en finish. Dat was, afgezien van de gebruikelijke turbulentie in de beginfase, eigenlijk het enige vermeldenswaardige feit in een verder vrij saaie wedstrijd. Aan kop had leider Ehrlacher via de boordradio al te horen gekregen dat teamgenoot Esteban Guerrieri geen bedreiging voor hem zou vormen en zo won de Fransman voor de Argentijn, terwijl Michelisz het podium completeerde. Daarachter eindigde Yvan Muller als vierde voor Rob Huff als beste Volkswagenrijder, Tarquini, Nagy, Vernay, Björk en Lesennes. Tegen laatstgenoemde rijder, de teamgenoot van Tom Coronel in het Boutsen-Ginion-team, loopt echter nog een onderzoek van de wedstrijdleiding vanwege een botsing met James Thompson.

UPD: Inderdaad kreeg Lesennes naderhand een tijdstraf van tien seconden opgelegd vanwege het veroorzaken van de btsing met Thompson. Daarmee duikelde de Belg naar de 14e plaats in het klassement, de tiende plaats en daarmee het laatste WK-punt ging naar Mehdi Bennani in de andere Sébastien Loeb Racing-Volkswagen Golf.

180428 FIA WTCR Hungaroring uitslag race 1

180428 WTCR R1 Coronel
Tom Coronel in de startopstelling. Vanwege een technisch defect kwam hij niet verder dan de tweede ronde


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet