IndyCar

Indycar: Bourdais gokt verkeerd. Newgarden wint voor de derde maal op Barber Motorsports Park

Penske-coureur Josef Newgarden heeft op Barber Motorsports Park voor de derde achtereenvolgende maal in vier jaar de zege behaald. Nadat gisteren de wedstrijd na 23 ronden vanwege abominabele slechte weersomstandigheden werd afgebroken, werd vandaag het resterende wedstrijddeel verreden. Vijftien minuten voor het einde sloeg de regen andermaal toe. Sebastien Bourdais gokte echter verkeerd...De volledige wedstrijdafstand van 70 ronden kon over twee dagen verspreid gelukkig gewoon afgelegd worden.

Start Newgarden 1
Newgarden neemt de leiding bij de herstart op Barber Motorsports Park vandaag.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Bourdais gokt verkeerd. Newgarden wint voor de derde maal op Barber Motorsports Park
Voor de derde achtereenvolgende keer won Penske-coureur Josef Newgarden op zijn thuiscircuit Barber Motorpark. De in Nashville Tennessee wonende coureur woont op ongeveer drie rijden van het circuit. Josef Newgarden: "Ik hou van dit circuit. Voor mij zou het fantastisch zijn indien het gehele kampioenschap op Barber Motorsports Park verreden zou worden." Voor Newgarden betekende het in de uitgestelde wedstrijd van vandaag zijn negende Indycar-overwinning. Vijftien minuten voor het einde begon het opnieuw te regenen en vrijwel één minuut later kwam Newgarden voor zijn allerlaatste en beslissende top naar binnen. Voor Team Penske betekende dit de winnende strategie.

Race maandag Op een fraaie maandagochtend was het nog zonnig op Barber Motorsports Park.

Josef Newgarden: "De regen maakte het spannender dan ik eigenlijk gewild had. Wij hadden een goede auto en brandstofverbruik. En dat had je nodig om deze wedstrijd te winnen. Voor het grootste gedeelte ging het zonder neutralisaties perfect en die wilden we ook niet hebben. En toen begon het regenen en kwam de regen. Gelukkig was er een groot gat. Een fantastische dag voor Team Penske."

Sebastien Bourdais heeft tot nu toe in vrijwel elke Indycar-wedstrijd dit seizoen aan de leiding gelegen maar wist alleen in St. Petersburg te winnen. Bourdais probeerde het uiterste uit zijn slicks te halen maar moest 7,5 minuten voor het einde toch voor regenbanden naar binnen. Het kostte hem helaas de overwinning. De Fransman eindigde achter Ryan Hunter Reay, de Schmidt Peterson Motorsports-coureurs James Hinchcliffe en Robert Wickens teleurgesteld als vijfde.

Josef Newgarden 1
Newgarden een klasse apart. Roger Penske heeft altijd een goede neus voor talent gehad.

Sebastien Bourdais: " Wij zijn hier om te winnen. Maar toen begon het te regenen en moest ik naar binnen. Ben er van overtuigd dat ik Newgarden had kunnen verslaan maar toen gingen de hemelsluizen open." Teameigenaar Dale Coyne: " Wij lagen tweede en hoopten op goede rondetijden en een resultaat. Maar de regen bleef maar komen en toen moesten we hem wel naar binnen halen."

James Hinchcliffe: " Met twee auto's in de top tien tijdens de kwalificatie en twee in de top vijf tijdens de race werd het voor ons een goed weekend. Erg trots op het team. Wel niet de hoogste treden maar we hebben de rest weggekaapt. En altijd goed om een paar Honda's vooraan te zien."

Bourdais Pitstop
Game over voor Bourdais dus.

Met nog achtentwintig minuten te gaan begaf een groot deel van Scott Dixon's elektronica het. Tot overmaat van ramp kreeg Dixon nog een sanctie vanwege te snel rijden in de pitlane maar werd als zesde geklasseerd.

Geen parc-fermé condities
Nadat de gisteren na 23 ronden vanwege de slechte weersomstandigheden voortijdig werd afgebroken maakte Indycar bekend dat er gewoon aan de auto's gewerkt mocht worden. M.a.w. het bijvullen van brandstof was toegestaan. Marco Andretti: " Je kunt dit nauwelijks een voortzetting van de race morgen noemen als iedereen die zich voor mij bevindt brandstof mag bijvullen. I.p.v. het klassement aan te voeren zit ik op een tegenovergestelde strategie en P14." Indycar nam deze beslissing omdat Barber Motorsport nogal een langgerekt circuit is met verschillende toegangspunten richting paddock. In hun opinie zou het moeilijk zijn om de crews bij de auto's vandaan te houden en trucjes zouden zeker niet uitgesloten zijn.


2018 Boezemvrienden
De Canadese boezemvrienden Hinchcliffe en Wickens hebben van de wedstrijd genoten.

Jaye Frye van Indycar verklaarde dat dit op banen zoals Indianapolis en de Texas Motor Speedway geen enkel probleem zou zijn want daar zouden de auto's wat gemakkelijker door de organisatie geconfisqueerd worden en pas de volgende ochtend weer vrij gegeven worden. Frye dacht niet dat deze beslissing veel strategieën beïnvloed had en omschreef deze situatie als een "gemodificeerde rode vlag situatie."

2018 Podium
Ryan Hunter Reay(2e) Newgarden en James Hinchcliffe(3e)

Spencer Pigot en Zach Claman de Melo haakten aan het begin van de wedstrijd in elkaar maar konden zonder noemenswaardige schade de wedstrijd voortzetten. De actie van Claman de Melo riep bij velen wel vraagtekens op. De auto van Will Power kon nog tijdig gerepareerd worden. Hij eindigde op tien ronden achterstand als 21e. In de tussenstand van het kampioenschap heeft Newgarden de leiding van Alexander Rossi overgenomen.

2018 Uitslag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet