V8 Supercars

V8 Supercars: Scott McLaughlin wint R10 op Phillip Island. Whincup in de problemen

Ondanks een kleine vertraging in de pitlane wist Penske-coureur Scott McLaughlin ook de tweede wedstrijd op Phillip Island op zijn naam te schrijven. Hij wist Erebus Penrite-coureur David Reynolds voor te blijven. Voor Nissan werd het met een derde plek voor Rick Kelly wederom een goede dag. Voor Jamie Whincup werd het een zwaar weekend. Hij werd gisteren uren na afloop van de wedstrijd van de tweede naar de veertiende plek teruggezet.

2018 Podium
Tweemaal een podium voor Scott McLaughlin en Rick Kelly(l) op Phillip Island

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull/DJR Team Penske/ /Nissan

Scott McLaughlin wint R10 op Phillip Island. Whincup in de problemen
Doordat Whincup gisteren bij het inkomen de speedlimiter in de pitlane te laat aanzette werd hij naar de 14e plek teruggezet. Daarmee overtrad hij het Supercars-reglement alhoewel Whincup de pitlane snelheid niet overschreed. Vandaag eindigde Whincup slechts als negende. Het betekende dat Whincup behoorlijk inleverde. In de tussenstand van het kampioenschap zakte hij naar de vijfde plek. Scott McLaughlin deed andermaal goede zaken op Phillip Island en mocht vanaf pole vertrekken.

Overigens was hij de enige coureur die tijdens de kwalificaties onder de 1.30 kwam. Beide DJR Team Penske-auto's kwamen goed weg met McLaughlin op kop en Coulthard in derde positie. Walkinshaw-Andretti-coureur James Courtney strandde in de zevende ronde met een gebroken aandrijfas in de pitlane waardoor de safetycar voor de eerste maal in actie moest komen. Bij DJR Team Penske ging Coulthard als eerste naar binnen terwijl McLaughlin in de daarop volgde. Beide auto's kwamen in P4 en P5 weer terug op de baan.

2018 McLaughlin Race
Wederom een sterk optreden van Scott McLaughlin op Phillip Island.

In de 28e ronde kwam McLaughlin voor de tweede maal naar binnen en begon om het contact niet te verliezen kwalificatie-achtige rondjes te rijden. Zeker omdat David Reynolds de leiding had overgenomen. Het duurde niet lang of Reynolds werd op dezelfde wijze als Whincup gisteren van de eerste plek verdrongen.

David Reynolds: " Wij versloegen hem in de pitlane en kwamen als eerste naar buiten maar ik had de eerste paar ronden nogal last van overstuur. Hij ging aan mij voorbij en ik kon er weinig aandoen. Was er wel verbaasd over dat ik hem zolang kon bijhouden want hij was ontzettend snel. Ze kunnen die man nu beter Phillip McLaughlin noemen....."

2018 Lowndes Kelly Craig Lowndes in gevecht met Rick Kelly,

Rick Kelly kwam in de 30e ronde voor zijn laatste stop naar binnen en wist deze evenals gisteren te consolideren. Fabian Coulthard vormde geen bedreiging voor de Nissan-rijder.

Scott McLaughlin: " Voor mij was dit gewoon een opluchting. Zeker omdat wij een goede auto met een uitstekende kwalificatie-performance in een winnaar wisten te converteren. Prachtig om het maximale aantal punten te scoren. Goede voor de rest van het jaar. Er is nog een lange weg te gaan. We hebben nu de oranjewedstrijdnummers op de auto en die willen wij graag behouden."

Fabian Coulthard: " Goed om weer vooraan te kwalificeren en een goede start te hebben. Ik wilde het podium hebben maar we hadden niet de juiste strategie vandaag. Fantastisch om tegen Rick Kelly te racen maar ik kwam gewoon rondjes te kort. Maar we nemen nu veel punten naar Perth mee en daar waren we vorig jaar ontzettend snel."

2018 Kelly Vreugde 500e start van Rick Kelly uitstekend beloond.

500e wedstrijdstart voor Kelly uitstekend beloond
Rick Kelly maakte dit weekend zijn 500e Supercars start en met twee derde plekken werd de Nissan-coureur uitstekend beloond. Evenals gisteren besloot het team Kelly al snel voor een korte stop naar binnen te halen. Het betekende dat Kelly gedurende het middelste gedeelte van de wedstrijd lange tijd vooraan kon rijden.

Rick Kelly: " Een dubbelpodium was opwindend voor het gehele team. Om het gat te dichten heeft iedereen de laatste maanden hard gewerkt zodat we dit weekend ons potentieel konden laten zien. Vandaag was het voor ons een dag met veel nieuwe dingen. Als team hebben wij ervan geleerd. En deze nemen wij mee naar de fabriek voor de volgende wedstrijd in Perth."

2018 SVG
Hoewel het zich niet helemaal in de uitslag reflecteert deed SVG uitstekende zaken op Phillip Island.

SVG kwam in de 37e ronde voor zijn laatste stop naar binnen. In de 55e ronde had hij een klein incidentje met teamgenoot Craig Lowndes en moest van het gas af om zijn auto onder controle te houden. In de allerlaatste ronde had Lowndes een kleine "off" waardoor SVG alsnog de zesde plek kon overnemen. In de tussenstand van het kampioenschap deed SVG uitstekende zaken. Achter Scott McLaughlin en David Reynold bezet hij nu de derde plek.


2018 Whincup
Teleurstellend weekend voor Whincup achteraf gezien.

Uitslag
1 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Falcon FG/X 57 ronden 1:33:03.5824
2 9 Erebus Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 57 ronden 1:33:04.2511
3 15 Castrol Racing Rick Kelly Nissan Altima 57 ronden  1:33:07.5317
4 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 57 ronden 1:33:08.7969
5 23 Drive Racing Michael Caruso Nissan Altima 57 ronden 1:33:15.1764
6 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 57 ronden1:33:16.1238
7 888 Autobarn Lowndes Racing Craig Lowndes Holden Commodore ZB 57  ronden  1:33:17.9263
8 55 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 57 ronden 1:33:22.7853
9 1 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 57 ronden 1:33:26.9175
10 33 Wilson Security Racing GRM Garth Tander Holden Commodore ZB 57 ronden 1:33:31.4807

2018 Kelly Oceaan
Nog eenmaal langs de oceaan racen kan alleen maar op Phillip Island.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet