NASCAR

NASCAR: Hattrick voor Kyle Busch in Richmond

De vraag was of Kyle Busch er dit weekend in zou slagen om een derde achtereenvolgende Cup-zege te behalen. Na de kwalificaties zag het er even niet naar uit omdat de JGR-Toyota na een technisch probleem niet verder dan een 32e startplek kwam. In een twee ronden durende shootout versloeg Kyle Busch Chase Elliott.

Kyle Busch
Voor de tweede maal in de Cup een hattrick. Busch blijft een fantastische coureur.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Hattrick voor Kyle Busch in Richmon
Je bent fan van hem of je hebt een hekel aan hem. Feit is dat Busch een fantastische coureur is die erop Richmond in slaagde om dit jaar als eerste een hattrick te scoren. De laatste zeven races eindigde Busch zevenmaal in de Top 3, pakte viermaal de derde plek en eenmaal een tweede. Voor Busch betekende het zijn 46e NASCAR Cup-overwinning en hij bezet daarmee op de eeuwige ranglijst de 15e plek. Van de 402 ronden tellende wedstrijd reed Busch er overigens maar 32 aan de leiding. Overigens slaagde Busch er voor de tweede maal in zijn carrière in om een hattrick te scoren.

Truex Jr. pole Martin Truex Jr. vertrok vanaf pole. Voorlopig blijven de resultaten nog uit.

De 402 ronden tellende wedstrijd op Richmond kende eigenlijk nauwelijks neutralisaties. Behalve een onderbreking voor de eerste twee wedstrijdsegmenten kwam de eerste neutralisatie pas 47 ronden voor het einde toen Ricky Stenhouse Jr. en Ryan Blaney contact maakten en vervolgens Cole Whitt meenamen. Met knap stuurwerk wist Brad Keselowski de spinnende bolides te ontwijken. De eerste twee wedstrijdsegmenten kwamen op naam te staan van Penske-coureur Joey Logano.

Darrell Wallace
Darrell Wallace in gevecht.

33 ronden voor het einde volgde een tweede neutralisatie toen Jamie McMurray en Ryan Newman de nodige problemen veroorzaakten.Kurt Busch dwong Jamie McMurray eigenlijk een beetje tegen de muur aan en Ryan Newman kon McMurray eigenlijk niet meer ontwijken en blies vervolgens ook nog eens zijn motor op. McMurray slaagde erin om alsnog de pits te bereiken en verloor slechts één ronde. Door een crash van Ricky Stenhouse Jr. kort voor het einde van de wedstrijd moest de wedstrijd met twee ronden verlengd worden. Chase Elliott profiteerde niet en moest met een tweede plek genoegen nemen. Voor Elliott betekende het zijn achtste tweede plek. En nog steeds zonder die eerste overwinning. En staat daarmee op gelijke hoogte met zijn vader Bill die ook achtmaal tweede werd voordat hij zijn eerste overwinning behaalde. Ondanks een touché met de muur in de beginfase slaagde Jimmie Johnson erin om als zesde te eindigen.

Fords
Een vierde en vijfde plek voor Ford met Joey Logano en Kevin Harvick.

Kyle Busch: "Al de mensen in het M&M team hebben fantastisch werk verricht. Ik kan Adam Stevens en zijn crew niet voldoende bedanken. Zij hebben de race voor ons gewonnen. Zij brachten mij tweemaal als eerste naar buiten. Mooi dat we driemaal achter elkaar hebben kunnen winnen. Een aantal geleden hebben we dit ook al eens gedaan. Weet niet of we voor een vierde achtereenvolgende keer kunnen gaan. Een beetje moeilijk om hiermee naar Talladega te gaan en te denken dat je in Victory Lane komt. Maar we proberen het in ieder geval wel. Onze mensen zijn fantastisch. Elk week verrichten zij schitterend werk en ik hou ervan om met Joe Gibbs Racing en deze mensen te werken."


Kyle Busch Richmond
Kyle Busch en Chase Elliott in gevecht.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 402 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 402 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 402 ronden
4. Joey Logano Ford 402 ronden
5. Kevin Harvick Ford 402 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 402 ronden
7. Kyle Larson Chevrolet 402 ronden
8. Brad Keselowski Ford 402 ronden
9. Clint Bowyer Ford 402 ronden
10. Daniel Suarez Toyota 402 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet