GT

GT Kort: Blancpain GT Asia op Sepang en International GT Open op Estoril

20180415 SportKort BGAsia

Blancpain GT Asia: GruppeM Racing domineert openingsweekend

Tijdens het openingsweekend van de Blancpain GT Asia op het circuit van Sepang heeft GruppeM Racing in één klap duidelijk gemaakt dat het dit seizoen een sterke kandidaat gaat zijn voor de titel. De equipe won in de GT3-klasse beide races en in de GT4-klasse race 1.

Uit de uitslag van de eerste kwalificatie kwam niet direct naar voren dat GruppeM Racing zo dominant zou zijn. De pole-positie in de GT3-klasse ging naar Martin Kodric/Dennis Lind (FFF Racing). De GruppeM-wagens, bestuurd door Patric Niederhauser/Nico Bastian en Brice Bosi/Raffaele Marciello, kwalificeerden zich respectievelijk als derde en vijfde. Bij de start behield de Lamborghini van FFF Racing de leiding en verdedigde zich sterk, maar Niederhauser/Bastian wisten door vroeg te stoppen toch langszij te komen. Zodra het duo de koppositie in handen had, liet zij deze niet meer los. In de laatste ronde wist Marciello in de zusterauto ook de derde plek veilig te stellen voor GruppeM. Dit podium smaakte ogenschijnlijk naar meer, want in de tweede race pakte Marciello vanaf startplek 2 direct de leiding en verdween vervolgens met zijn Mercedes aan de horizon. Bij het vallen van de vlag waren hij en Bosi 26.6 seconden los van de rest van het veld. In de GT4-klasse pakte het GruppeM-koppel Russell Ward/Reinhold Renger in race 1 vanaf pole-positie de winst. In race 2 ging de overwinningsbeker naar Ringo Chong/Gilles Vannelet van Team iRace.Win.

Tussenstand GT3 Rijderskampioenschap
1. Brice Bosi/Raffaele Marciello 40
2. Martin Kodric/Dennis Lind 26
3. Anthony Liu/Josh Burdon 26
4. Patric Niederhauser/Nico Bastian 25

Tussenstand GT4 Rijderskampioenschap
1. Russell Ward/Reinhold Renger 40
2. Ringo Chong/Gilles Vannelet 40
3. Jean-Marc Merlin/Frank Yu 30
4. Takayuki Kinoshita/Sunako Jukuchou 30

20180415 SportKort 1 IntGTOpen

International GT Open: Pier Guidi en Mac verslaan Nederlandse oppositie

De International GT Open is haar nieuwe seizoen begonnen in Estoril. Er stonden twee races op het programma die beiden werden gewonnen door Alessandro Pier Guidi en Mikkel Mac in hun Ferrari 488. Het duo staat hierdoor aan de leiding van het kampioenschap.

Pier Guidi/Mac kenden niet alleen twee sterke races, maar ook een sterke eerste kwalificatie. Het duo pakte voor race 1 de pole. In de openingsfase van race 1 moest Mac zich breed maken om de Lamborghini van Jeroen Mul/Giovanni Venturini en de Mercedes van Valentin Pierburg/Tom Onslow-Cole achter zich te houden. Nadat hij hierin geslaagd was konden hij en Pier Guidi relatief veilig naar de zege rijden. De bolides van Mul/Venturini en Pierburg/Onslow-Cole volgden hen in slagvolgorde over de eindstreep. Voor race 2 startten Pier Guidi/Mac niet vanaf pole. De kwalificatie werd verreden in de regen en de Ferrari-rijders bleven steken op startplaats drie. De pole-positie werd verrassend geclaimd door Toby Sowery/Giuseppe Cipriani. Het tweetal startte in race 2 echter niet goed en was de koppositie al snel kwijt. De race eindigde uiteindelijk in een gevecht tussen Pier Guidi/Mac en de Lamborghini van Riccardo Agostini/Rik Breukers. Dit gevecht werd beslecht in het voordeel van de eerstgenoemden. Agostini/Breukers kwamen als tweede over de finish, maar door een tijdstraf voor een track limits-overschrijding werden zij slechts als derde geklasseerd. De tweede plaats ging, net als in race 1, naar Mul/Venturini.

Tussenstand rijderskampioenschap
1. Alessandro Pier Guidi/Mikkel Mac 30
2. Jeroen Mul/Giovanni Venturini 24
3. Daniele Di Amato/Andrea Montermini 16
4. Kang Ling/Nicolas Costa 13

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet