VLN

Div: Yelmer Buurman en Nick Catsburg zorgen voor spektakel in kwalificatiewedstrijd 24U Nürburgring

De Black Falcon Mercedes AMG GT3 van de combinatie Yelmer Buurman/Thomas Jäger/Jan Seyffarth won in een spannend duel met de ROWE BMW M6 GT3 van Martin Tomczyck en Nick Catsburg de zes uur tellende kwalificatiewedstrijd voor 24U Nürburgring. In de slotronden zorgden de beide Nederlanders voor veel spektakel op de Nordschleife.

2018 Start
Start van een bijzonder spectaculaire en spannende kwalificatiewedstrijd voor de 24U Nürburgring. Een evenement dat van 10-13 mei a.s. plaatsvindt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Rowe Racing/Mercedes/ADAC Motorsport

Yelmer Buurman en Nick Catsburg zorgen voor spektakel in kwalificatiewedstrijd 24U Nürburgring
In de allerlaatste ronden van de 41 ronden tellende kwalificatiewedstrijd van 24U Nürburgring zorgden de Nederlanders Yelmer Buurman en Nick Catsburg voor voldoende spektakel. Beide Nederlanders reden bumper aan bumper over de Nordschleife. Uiteindelijk was het verkeer voor Catsburg een beetje spelbreker en de ROWE BMW M6 GT3 eindigde op 2.158 secs. achter de winnende Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Buurman/Jäger/Seyffarth.

Yelmer Buurman: "Wat een gevecht. Ineens zat Catsburg boven op mijn bumper. Maar bij het dubbelen van achterblijvers had ik iets meer geluk en kon ik de zege naar mij toe trekken. Ik had een goede start en de baan was eigenlijk volledig droog. De laatste twee ronden was het behoorlijk hard werken. Ik had de BMW in mijn spiegels en nogal wat verkeer voor mij. Dit keer had ik iets meer geluk en dit gaf mij op de Döttinger Höhe voldoende ruimte. Ik ben ontzettend blij dat wij vandaag konden winnen."

Buurman Kwalificatie
Yelmer Buurman op weg naar de overwinning op de Nordschleife.

Thomas Jäger: "Dit was werkelijk een mooi gevecht om de kop. Tenslotte werd onze prestatie beloond. Wij zijn meer dan gelukkig want dit is een goede basis voor de 24U medio mei. Daar willen wij eenzelfde performance laten zien." De strijd om de derde plek werd in de allerlaatste ronde beslist toen de HTP Mercedes AMG GT3 de WRT Audi R8 LMS van Robin Frijns/René Rast in een spectaculaire eindspurt passeerde. Vervolgens gingen ook de Glickenhaus SCG 003 van Mutsch/Mailleux/Simonsen/Westphal en de Aston Martin Vantage van Martin/Sörensen/Thiim/Turner ook nog eens aan de Audi voorbij. De Manthey Porsche van Lietz/Makowiecki eindigde als zevende gevolgd door de tweede Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Engel/Christoudolou/Metzger. De Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Rockenfeller/Fässler/Mücke eindigde als negende met daarachter de derde Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Haupt/Al Faisal/Gabriele Piana/Erik Johansson.

2018 Winnaars
De gelukkige winnaars.

De No 99 ROWE BMW M6 GT3 reed met dezelfde zwarte motorkap als afgelopen week als een soort geluksbrenger. De auto kwalificeerde zich als 13e en bevond zich in de eerste ronde van de zesuurswedstrijd al in negende positie en behield de aansluiting bij de kopgroep. Na de allerlaatste stop ruim 30 minuten voor het einde bevond Catsburg zich op minieme afstand van de leidende Black Falcon Mercedes AMG GT3. Na drie spectaculaire slot ronden moest de ROWE BMW man zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

In de tweedelige kwalificatie afgelopen zaterdagavond en ochtend bezorgde Martin Tomczyk de No 99 een vijfde startplek en wist zich daarmee van een plek voor de Top 30 kwalificatie te verzekeren.

Catsburg
Catsburg vloog op het einde.

Nick Catsburg: "Van die laatste rondes heb ik genoten. Ik maakte terrein op de Mercedes goed en heb werkelijk alles gegeven. Helaas kwam ik te kort maar een tweede plek en een VLN-overwinning voor deze auto is wederom een mooi succes dat ons vertrouwen voor de 24U geeft. Vandaag was het echt racen. Met deze auto en veel vrije ronden op de Nordschleife is het grootste genoegen dat je als rijder kunt hebben." Ook was het voor ROWE Racing belangrijk om een z.g blauw licht voor de tweede auto te bemachtigen zodat je tot de Top 30 voor de 24U kwalificatie behoort.

Tomczyk Catsburg
De overbekende selfie tussen Tomczyk en Catsburg.

Martin Tomczyck: " Dit was het belangrijkste voor ons. Ons doel was om zoveel mogelijk rondjes op de Nordschleife te rijden. Als coureur heb je voor deze baan een bijzonder goed ritme nodig. Fantastisch dat we erin slaagden om op het podium te staan. Ik ben erg verheugd.
Ook bij het team van Falken tevreden gezichten. Stef Dusseldorp en Peter Dumbreck hadden zich als 18e geklasseerd en kwamen met de BMW M6 GT3 als elfde over de finish. De Falken Porsche 911 GT3 R van Sven Müller/Dirk Werner viel vijf ronden voor het einde met een klapband uit.

2018 Falken
Geen risico's bij Stef Dusseldorp. Een 11e plek met de BMW M6 GT3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet