Sportscars

Sportscars: Albuquerque/Barbosa winnen op Long Beach, podiumplaats Van der Zande, GTLM-winst Corvette

180414 IMSA Race Albuquerque
Winst voor het Mustang Sampling-Action Express-duo Albuquerque/Barbosa

Het Portugese duo Filipe Albquerque en João Barbosa heeft de derde IMSA WeatherTech SportsCar-race van het seizoen gewonnen. In de 100 minuten durende Bubba Burger Sport Car Grand Prix At Long Beach, die met drie 'full course yellows' en tal van positiewisselingen volop actie bood, eindigde het duo in de nummer 5 Mustang Sampling-Action Express-Cadillac DPi 4,7 seconden voor Scott Sharp en Ryan Dalziel in de nummer 2-Tequila Patrón-ESM-Nissan DPi. Renger van der Zande en zijn teamgenoot Jordan Taylor in de nummer 10-Konica Minolta WTR-Cadillac DPi eindigden na de tweede plaats van Sebring opnieuw op het podium, nadat Jordan Taylor dankzij een geslaade aanval op zijn broer Ricky in de Penske-Acura de derde plaats veroverd had. In de GTLM-klasse leken Earl Bamber en Laurens Vanthoor in een zetel op weg naar de overwinning, maar een gebroken rechter voorwielophanging stond het succes in de weg. Daarmee ging de winst naar Oliver Gavin en Tommy Milner in de nummer 4-Corvette, gevolgd door de beide Ford-duo's Ryan Briscoe/Richard Wesbrook en Joey Hand/Dirk Müller. Voor Corvette was het de tweede opeenvolgende zege in Long Beach en de zevende overwinning op het Californische stratencircuit, Oliver Gavin won voor de 50e keer met Corvette.

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter @renedeboer)
Foto's: IMSA, Porsche AG/Jürgen Tap

De eerste 'full-course yellow' van de race komt al na een ronde als gevolg van een botsing tussen Kyle Mason in de nummer 38 Performance Tech-Oreca en Gzustavo Yacaman in de PR1/Mathiasen Motorsport-Ligier. Vooraan heeft Montoya in de nummer 6-Penske-Acura de leiding in handen, voor Felipe Nasr en Helio Castroneves. In de GT-klasse passeert Laurens Vanthoor pole-sitter Joey Hand in de startronde en verovert zo de eerste plaats. Achter de Amerikaan haalt Corvette-rijder Jan Magnussen Patrick Pilet in de andere Porsche in, dit is de strijd om de derde positie.

De herstart volgt in ronde zes, waarbij Montoya de leiding verdedigt tegen de aanvallend rijdende Felipe Nasr. Mason krijgt een drive-through voor het veroorzaken van de aanrijding met Yacaman. In ronde 18 verliest Renger van der Zande een positie aan Tristan Nuñez in de Mazda. Een ronde later is Connor de Philippi in de nummer 25-BMW de eerste rijder die binnenkomt voor een pitstop en rijderswissel. Vervolgens spint Robert Alon in de nummer 85-JDC-Miller-Oreca en kort daarop passeert Felipe Nasr bij het aanremmen van bocht 9 Juan-Pablo Montoya voor de leiding. Vanwege de gestrande auto van Alon roept de wedstrijdleiding de tweede neutralsatie uit. Behalve Nasr en Montoya komen alle rijders winnen voor de wissel. In de pits wint het Mazda-team van Jarvis/Nuñez nog een plek ten koste van de andere Penske-Acura van Castroneves/Taylor, maar Taylor pakte vrij snel daarna de positie weer terug.

Vooraan het veld rijdr Nasr met opmerkelijk gemak weg bij de beide Acura's. In de GTLM-klasse leidt Alexander Sims na zijn vroege stop, maar Earl Bamber in de nummer 912-Porsche zet hem zwaar onder druk. In ronde 35 worden Bambers inspanningen beloond en hij kan de leiding overnemen. In ronde 38 komt Nasr binnen voor zijn stop. Alexander Sims raakt de muur en loopt schade op aan de linker voorkant van de nummer 25-BMW, waarmee hij zijn goede positie kwijtraakt. De meeste prototype-rijders komen nog een keer binnen voor een 'splash and dash', maar er komt geen neutralisatie.

180414 IMSA race Corvette
Corvette-rijders Gavin/Milner erfden de winst in de GTLM-klasse na de uitval van de Porsche

Vooraan neemt Felipe Albquerque in de nummer 5-Mustang Sampling-Action Express_Cadillac de leiding over als ook Montoya eindelijk stopt. Daarachter rijdt Ricky Taylor in de nummer 7-Penske-Acura en Ryan Dalziel in de nummer 2-Tequila Patron-ESM-Nissan. Jordan Taylor rijdt in de WTR-Cadillac op de vierde plaats. In de GT-klasse leidt Earl Bamber in de nummer 912-Porsche voor Tommy Milner in de nummer 4-Corvette en Dirk Müller in de nummer 66-Ford. In ronde 48, met nog 28 minuten te gaan, is er de volgende 'full course yellow' vanwege brokstukken op de baan. In ronde 53 wordt de race weer vrijgegeven. Albuquerque blijft aan de leiding, Dalziel passeert Ricky Taylor en neemt de tweede plaats over. Kort na de herstart breekt de ophanging rechts voor bij Earl Bamber, die daarmee de leiding in de GTLM-klasse verspeelt aan Tommy Milner in de Corvette. Daarachter passeert Ryan Briscoe in de nummer 67-Ford merkgenoot Dirk Müller in de nummer 66 en neemt zo de tweede plaats in de klasse over.

180414 IMSA Race Porsche
De Porsche valt bijna stil met een gebroken ophanging

In de 61e ronde heeft Jordan Taylor in de nummer 10-WTR-Cadillac de overhand tegen zijn broer Ricky in de Penske-Acura en neemt zo de derde plaats over. Later moet Ricky Taylor ook nog Oliver Jarvis in de Mazda en Dane Cameron in de Whelen-Action Express-Cadillac voor zich dulden. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Albuquerque wint in de Mustang Sampling-Cadillac, Dalziel wordt tweede in de ESM-Nissan en Jordan Taylor eindigt in de Konica-Minola-WTR-Cadillac op de derde plaats. De winst in de GT-klasse is voor het Corvette-duo van Oliver Gavin en Tommy Milner voor de beide Fords met Ryan Briscoe/Richard Westbrook en Joey Hand/Dirk Müller.

180414 IMSA race Zande
Dankzij een geslaagde inhaalmanoeuvre van Jordan Taylor was er opnieuw een podiumplek voor hem en teamgenoot Renger van der Zande

Van der Zande verklaarde na afloop: "Het was een mooie dag. Dat we uiteindelijk nog een podium konden pakken, had ik halverwege de race niet verwacht. Met een iets betere trackpositie hadden we misschen zelfs kunnen winnen. Het is gewoon verschrikkelijk competitief, het is de hoogste klasse hier en dat merk je aan alles. Een fantastische move van Jordan, leuk natuurlijk dat hij zijn broertje Ricky inhaalde. Ik ben heel blij met dit succes en dat we weer champagne konden spuiten en goede punten hebben gescoord!"

180415 IMSA Long Beach uitslag RaceAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet