Formula E

Formule E: Sam Bird wint spectaculaire Rome ePrix

De Brit Sam Bird heeft de eerste Eprix Rome op zijn naam geschreven. Voor de DS Virgin-coureur betekende het zijn tweede overwinning nadat hij eerder dit seizoen de openingsrace in Hong Kong op zijn naam wist te schrijven. Door een crash van Mahindra-coureur Felix Rosenqvist kreeg de Brit de zege eigenlijk in de schoot geworpen.

2018 Bird 1
Sam Bird loopt in de tussenstand van het kampioenschap op Jean Eric Vergne in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

Sam Bird wint spectaculaire Rome ePrix
Een crash van Felix Rosenqvist in de 22e ronde bezorgde de Brit Sam Bird de overwinning in de allereerste Rome ePrix. "Als ik naar het tempo van Felix kijk, had ik hier eigenlijk niet moeten staan" verklaarde de Brit na afloop. Voor Bird betekende het alweer de zevende ePrix-overwinning in zijn carriere. Juist op het moment dat Bird druk op Rosenqvist begon uit te oefenen brak bij de Mahindra-coureur de wielophanging na een harde kennismaking met de curbstones. Het maakte een einde aan alle illusies voor de Zweed.

Sam Bird: "Op het einde van de eerste wedstrijdstint had hij duidelijk wat moeite en kon ik iets op hem inlopen, maar achter ons lagen auto's die er iets langer over moesten doen. En dit gaf hem voordeel voor het tweede wedstrijdgedeelte. Ik weet ook niet wat er eigenlijk met hem gebeurde maar het was gewoon zaak om kalm te blijven en geen fouten te maken. Ik maakte er één en daardoor konden Lucas di Grassi en Mitch Evans dichterbij komen."

2018 Rosenqvist 1 Pech voor Felix Rosenqvist in Rome.

Vanaf een achtste startplek wist Lucas di Grassi aansluiting bij de kopgroep te vinden. Omdat Di Grassi éen ronde langer doorging dan zijn concurrenten kon hij gedurende de tweede stint in de aanval gaan.Korte voor de verplichte autowissel veroorzaakte Jose Maria Lopez een massacarambolage waarbij Nick Heidfeld, Oliver Turvey, Luca Fillippi en Edoardo Mortara betrokken waren.

Na dit incident beschikte Bird over een voorsprong van ruim 3,2 secs op Mitch Evans. Na de herstart maakte Jaguar-coureur Evans gebruik van zijn energievoordeel maar verbruikte teveel en viel naar de negende plek terug. Oorspronkelijk vochten vier auto's voor de overwinning en Evans was de eerste die in de slotfase de aansluiting verloor. Vervolgens zette Di Grassi behoorlijk veel druk op Bird maar kwam te kort. Overigens is de tweede plek van Di Grassi "under investigation" vanwege een niet reguliere autowissel. Doordat Evans in de allerlaatste ronde terugviel profiteerde André Lotterer. De Techeetah-coureur eindige als derde.Vanaf een 18e startplek eindigde wist de Belg Jerome D'Ambrosio zich met zijn Dragon Penske naar een zeven plek op te werken. Een uitstekend resultaat.

Tijdens de trainingen crashte Alex Lynn tweemaal en kreeg Antonio Felix Da Costa voor de volgende wedstrijd een gridstraf van 10 plaatsen opgelegd vanwege het veroorzaken van een crash in de pitlane.

2018 Audi Taxi
De prachtige e-Tron Vision Gran Turismo van Audi kwam voor de eerste maal als taxi in actie.

Uitslag ePrix Rome
1 Sam Bird Virgin DS Virgin 33 ronden 58m20.656s
2 Lucas di Grassi Audi Audi 33 ronden 0.970s
3 Andre Lotterer Techeetah Renault 33 ronden 9.518s
4 Daniel Abt Audi Audi 33 ronden 10.167s
5 Jean-Eric Vergne Techeetah Renault 33 ronden 17.444s
6 Sebastien Buemi e.dams Renault 33 ronden 19.835s
7 Jerome d'Ambrosio Dragon Penske 33 ronden 24.379s
8 Maro Engel Venturi Venturi 33 ronden 26.350s
9 Mitch Evans Jaguar Jaguar 33 ronden 37.709s
10 Edoardo Mortara Venturi Venturi 33 ronden 40.739s

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet