GT

GT: Debuutoverwinning voor Max Hofer/Phillipp Ellis in ADAC GT Masters Oschersleben. Indy Dontje 7e

Ex Audi TT Cup-coureurs Max Hofer/Phillipp Ellis pakten in een spannende wedstrijd op Oschersleben hun eerste seizoensoverwinning voor het team van Phoenix Racing met de Audi R8 LMS. Vrijwel de gehele wedstrijd stonden Hofer/Ellis onder druk van de GRT Lamborghini van Mirko Bortolotti/Andrea Calderelli. Indy Dontje eindigde samen met Maximilian Buhk als zevende in de HTP Mercedes AMG GT3. De als tweede geëindigde Lamborghini werd aan het begin van de avond gediskwalificeerd.(later meer)


2018 Start
Eigenlijk was de wedstrijd bij de start al beslist. Mede veroorzaakte door de toegepaste circuitconfiguratie

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Debuutoverwinning voor Max Hofer/Phillipp Ellis in ADAC GT Masters Oschersleben
Hoewel de Phoenix Racing Audi R8 LMS en de GRT Lamborghini GT3 vrijwel de gehele wedstrijd om de hoogste eer streden en voor voldoende spanning en spektakel zorgden vielen er relatief gezien toch weinig inhaalmanoeuvres te constateren. Voor de openingswedstrijd in Oschersleben werd de eerste bocht ofwel de 90 graden knik vloeiender gemaakt waardoor de baan volgens de ADAC voor de GT Masters twee seconden sneller werd. Concreet gezien gaf dit aanleiding tot minder uitremacties en inhaalmanoeuvres.

2018 Pole Hofer
Eerste pole voor de pas 18-jarige Oostenrijker Max Hofer.

Pole voor Phoenix Racing
Op een snel opdrogende baan pakte Max Hofer voor het team van Phoenix Racing met een tijd van 1.24.073 zijn allereerste ADAC GT Masters pole. Daarachter volgden Mirko Bortolotti, Shaun van de Linde(Audi),  Mikkel Jensen(Schnitzer BMW M6 GT3) en Indy Dontje in de HTP Mercedes AMG GT3. Omdat het startveld zich niet goed geformeerd had, werd de eerste start afgebroken en moest het veld zich opnieuw formeren. Bij de tweede poging nam Hofer direct de leiding met de GRT Lamborghini Huracan GT3 van Mirko Bortolotti in zijn kielzog. Daarachter de Land Motorsport Audi R8 LMS van Shaun van der Linde, de Schnitzer BMW M6 van Mikkel Jensen en de HTP Mercedes AMG GT3 van Indy Dontje.

Zowel Hofer als Bortolotti gingen voor hun reguliere stop vrijwel tegelijk naar binnen. Nadat zij door Ellis en Caldarelli waren afgelost werd het duel tussen de Phoenix Audi R8 LMS en de GRT Lamborghini Huracan GT3 opnieuw hervat. Het verschil bleef miniem. De Montaplast Land Motorsport Audi R8 LMS van Kelvin van der Linde volgde op enige afstand met daarachter de Schnitzer BMW M6 GT3 van Timo Scheider en de Zakspeed Mercedes AMG GT3 van Luca Stolz/Sebastian Asch.


2018 Dontje Indy Dontje verdedigde zijn vijfde plek uitstekend. Helaas viel Buhk na de reguliere stop terug.

Hoewel het HTP Manfilter Team een perfecte pitstop uitvoerde slaagde Maximilian Buhk er niet in om de vijfde plek vast te houden en viel naar de zevende terug.


2018 Schuberth Honda
De eerste thuiswedstrijd dit weekend verliep voor Schubert teleurstellend.

Honda NSX strandt na duel 
De openingsrace voor Honda Team Schubert Motorsport verliep enigszins teleurstellend. De Zwitser Giorgio Maggi eindigde in de 21e ronde na contact met Frederic Vervisch in de grindbak en was daarmee de enige uitvaller. Vervisch werd samen met de Zwitser Rogivue als dertiende geklasseerd.

De safetycarfase voor de gestrande Honda zorgde ervoor dat de spanning tussen de koplopers bleef. Het verschil tussen Ellis en Caldarelli bedroeg op de finish slechts 0.245 secs! Daarachter volgde de Montaplast Land Motorsport Audi R8 LMS die snel terrein won. "Indien de wedstrijd nog één ronde langer had geduurd dan was ik de Lamborghini zeker gepasseerd" verklaarde Van der Linde na afloop.

2018 Team Rosberg
Voor Team Rosberg is het nog wennen in de ADAC GT Masters. Een 29e en een 31e plek.

Teleurstellend
Voor de tweede GRT Lamborghini No 82 en de MRS BMW M6 GT3 verliep de openingswedstrijd teleurstellend. Beiden kregen een 'drive-through" opgelegd vanwege het niet in acht nemen van de verplichte pitstoptijd. De No 82 Lamborghini werd door Rolf Ineichen tijdens de vrije trainingen op vrijdag tussen de Hotel- en Hasseröder Kurve in de vangrails en liep behoorlijk veel averij op. De vrije trainingen werden daardoor uren stilgelegd. Voor de wedstrijd kwalificeerde de No 82 Lamborghini zich als 30e. Het team van MRS dat voor dit seizoen naar een BMW M6 GT is overgestapt kreeg via BMW Motorsport de beschikking over Jens Klingmann die zowel in de kwalificatie als in de wedstrijd in de Top 15 meedraaide. Klingmann viel in de allerlaatste ronde naar de 34e plek terug
.
WEC-kampioen Timo Bernhard had zich zijn debuut in het ultra competitieve ADAC GT Masters-startveld waarschijnlijk ook iets anders voorgesteld. De combinatie Bernhard/Estre eindigde in de Küs Team Bernhard Porsche slechts als veertiende.

2018 Battle of the Giants 2
Prachtig spektakel in de slotfase. Phillipp Ellis, de Engelse Duitser of Duitse Engelsman, staat onder druk van de Lamborghini en de Montaplast Land Audi.

Phoenix Racing wint direct bij haar comeback met twee rookies. Een beter scenario had men zich bij de ADAC GT Masters niet kunnen wensen. Het Pirelli Trophy klassement ging aan de combinatie Jan Erik Slooten/Lucas Luhr met de Iron Force by Ring Police Porsche 911 GT3 R.

Max Hofer: " Mirko Bortolotti zette mij behoorlijk onder druk. De Lamborghini was extreem sterk. Op sommige baangedeeltes had hij best wel een voordeeltje maar ik heb alleen maar naar voren gekeken en niet naar achter. Ik heb telkens gevariëerde lijnen toegepast waardoor ik het hem zo moeilijk mogelijk gemaakt heb. Onze mensen werken dag en nacht en ik ben verheugd dat ik ze de overwinning heb kunnen bezorgen."

2018 BMW
Vierde plek voor Schnitzer BMW.

Phillipp Ellis: "Wij hadden er totaal niet op gerekend om hier te winnen. Wij wisten dat we over potentieel beschikten om vooraan mee te rijden. Maar aan de overwinning hadden wij totaal niet gedacht. Zowel in de kwalificatie als in de wedstrijd heeft Max een fraaie performance laten zien en een perfecte uitgangspositie gecreëerd. Ik moest er werkelijk voor knokken om de kop te verdedigen. De druk achter mij was enorm. Ik ben erg verheugd dat ik als eerste over de streep kon rijden."

2018 Battle of the Giants
Nog eenmaal het fantastische duel om de kop. De GRT Lamborghini werd later gediskwalificeerd.

Uitslag ADAC GT Masters R1 39 ronden
1. Philip Ellis / Max Hofer – Phoenix Racing Audi R8 LMS #5
3. Kelvin van der Linde / Sheldon van der Linde – Montablast by Land-Motorsport Audi R8 LMS #28
4. Mikkel Jensen / Timo Scheider – BMW Team Schnitzer BMW M6 GT3 #42
5. Luca Stolz / Sebastian Asch – Team Zakspeed BKK Mobil Oil Racing Mercedes-AMG GT3 #21
6. Robert Renauer / Mathieu Jaminet – Precote Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R #99
7. Indy Dontje / Maximilian Buhk – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #48
8. Filip Salaquarda / Frank Stippler – Team ISR Audi R8 LMS #33
9. Jeffrey Schmidt / Jamie Green – BWT Mücke Motorsport Audi R8 LMS #26
10. Maximilian Götz / Markus Pommer – MANN-FILTER Team HTP Mercedes-AMG GT3 #47

2018 Winnaars Hofer Ellis
Rookie winnaars Hofer en Ellis.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet