Sportscars

Sportscars: Montoya bezorgt Penske eerste sportwagen-pole met Acura, Joey Hand zet Ford op pole in GTLM

180413 IMSA kwali Montoya
Derde race, eerste IMSA-pole voor Penske dankzij Juan-Pablo Montoya

Na de langste en op-één-na langste races van het seizoen, respectievelijk in Daytona en Sebring, staat dit weekeinde op het stratencircuit van Long Beach de kortste wedstrijd van het jaar in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het programma. De BUBBA Burger IMSA SportsCar Grand Prix of Long Beach, met een duur van slechts 100 minuten, is een wedstrijd waarbij inhalen traditioneel moeilijk is. Des te belangrijker is dus een goede klassering in de kwalifcatie. Bij de prototypes behaalde oud-F1-rijder Juan Pablo Montoya in de nummer 6-Penske-Acura-DPi de pole-position, met onze landgenoot Renger van der Zande op de zesde plaats in de Konica Minolta-WTR-Cadillac-DPi. Bij de GT's was het Joey Hand die te elfder ure de nummer 66-Ford op de eerste plaats zette, gevolgd door de beide fabrieks-Porsches van Laurens Vanthoor en Patrick Pilet.

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA, Porsche AG/Jürgen Tap

Juan Pablo Montoya, die ook in de direct voorafgaande tweede vrije training al de snelste tijd gereden had, zorgde voor de eerste pole-position van het Penske-Acura-team in het IMSA-kampioenschap. Met een tijd van 1:12,922 minuten nam hij zo'n drie minten voor het einde van de kwalificatiesessie van een kwartier de eerste plaats over van teamgenoot Helio Castroneves, die daarmee zijn plan van drie achtereenvolgende pole-positions op Long Beach (na zijn kwalificatiesuccessen in Indycars van 2017 en 2016) in rook zag opgaan. Castroneves moest uiteindelijk zelfs genoegen nemen met de vierde tijd, want ook Felipe Nasr in de nummer 31-Whelen-Action Express-Cadillac DPi en Harry Tincknell in de nummer 55-Joest-Mazda reden nog snellere rondetijden. Op de vijfde plaats eindigde João Barbosa in de Mustang Sampling-Action Express-Cadillac.

180413 IMSA kwali Renger
Zesde startplaats voor Renger van der Zande in de Cadillac-DPi

Renger van der Zande stond lange tijd op de zevende plaats, klom in de slotfase tijdelijk op naar de vierde positie, maar viel daarna toch weer terug naar de zesde plaats, omdat zijn tijd door de wedstrijdleiding werd geschrapt vanwege het raken van de witte lijn, iets wat overigens tal van rijders overkwam. Van der Zande zei: "Ik ben best wel teleurgesteld. Ik had een heel goed rondje op de baan, maar ik was me niet bewust van de regel in Turn 1, waar je de witte lijn blijkbaar niet mag raken. Ik kon dat bij de ondergaande zon niet helemaal goed zien bij het aanremmen, maar kennelijk heb ik de lijn aangeraakt, daar zijn ze nogal strikt op. Het team heeft dat niet echt duidelijk gemeld aan mij, want ze zijn dat hier gewend, maar ik heb hier vorig jaar niet gereden omdat ik toen bij de eerste vrije training al de muur in ging zonder remmen en verder het weekeinde niet meer in actie kon komen. Daar heb ik een steekje laten vallen. Dat kan gebeuren. De rondetijd die ik reed was wel heel goed, het was wel heel uniek om op een stratencircuit alles eruit te persen, al behaalden we dan niet het bijbehorende resultaat. Er kan morgen in de race best wel wat gebeuren met Montoya en Nasr voorin, als die in de strijd elkaar raken, dan hoop ik dat ik er goed omheen kan, maar we gaan het zien."

180413 IMSA kwali Ford
Joey Hand reed de snelste GT-kwalificatetijd in de nummer 67-Ford

In de GTLM-klasse behaalde Joey Hand de pole-position met de nummer 66-Ford. De Amerikaan kwam in de laatste minuut van de sessie tot een tijd van 1:16,869 minten en bleef daarmee als enige onder de 1:17. Porsche-rijder Laurens Vanthoor, die in de Porsche met het startnummer 912 vrijwel de hele training lang de tijdenlijst had aangevoerd, moest met zijn tijd van 1:17,013 minuten uiteindelijk genoegen nemen met de tweede startplaats. Patrick Pilet kwalificeerde de andere Porsche als derde, gevolgd door de beide Corvettes van respectievelijk Jan Magnussen en Oliver Gavin op de plaatsen vier en vijf. Daarachter eindigde Richard Westbrook met de nummer 67.Ford en de beide BMW's, die er na de BOP-aanpassing na het sterke optreden in Sebring op het stratencircuit in Californië niet aan te pas kwamen. De achterstand van de beide BMW's op pole-sitter Hand bedroeg respectievelijk 1,2 en 1,3 seconden.

180413 IMSA Long Beach uitslag kwalificatie

180413 IMSA kwali Porsche
Laurens Vanthoor stond lange tijd bovenaan, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede startplaats

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet