TCR Series

FIA WTCR: Dubbelslag voor Gabriele Tarquini in Marrakesh

WTCR Gabriele Tarquini-2-jpg

De samenvoeging van de TCR International en het WTCC zorgden tijdens het eerste weekend in Marokko voor een fraai veld van 25 wagens. De verwachting is dat in de loop van dit seizoen dit aantal nog groter gaat worden. Dat belooft nog wat voor de races op 21 mei in Zandvoort. De Hyundai is op dit moment de snelste wagen. Vooral in handen van de oude rot Gabriele Tarquini was deze combinatie in twee van de drie races niet te verslaan. Niet echt het weekend voor Tom Coronel, die ondanks een punt in race 2 een beetje achter de feiten aanliep. Tom kennende zal dat bij de komende races snel veranderen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

WTCR Gabriele Tarquini-jpg


Race 1: Tarquini eerste winnaar WTCR
Oude vos Gabriele Tarquini schreef geschiedenis in de eerste WTCR-race op het nauwe stratencircuit van Marrakesh in Marokko. Gestart vanaf een tweede plaats verschalkte de sluwe routinier poleman Ted Björk en gaf deze plaats in het verloop van race niet meer af.Gelijk na de start was er contact tussen een aantal rijders. Comtoyou Racing's Aurélien Panis en Audi Sport Team Comtoyou's Frédéric Vervisch raakten met hun Audi's de Honda van James Thompson. De wagen van Vervisch bleef staan op een gevaarlijke plek op de baan. Na één ronde achter de safetycar werd via de rode vlag de race gestopt om gelegenheid te bieden de gestrande Audi weg te slepen. Ook Tom Coronel kwam na de start in het gedrang terecht, raakte de wagen van Panis, en moest met schade aan zijn wiel de pits opzoeken.

Na de herstart duurde het niet lang voordat de tweede SC moest uitrukken. Pechvogel Norbert Michelisz had tijdens de kwalificatie al elektronische problemen aan zijn Hyundai en verloor tijdens de race, na een gebroken wielophanging, een wiel en kwam midden op de baan tot stilstand.

In de elfde ronde van de 20 kwam de tweede herstart. Het was wederom Tarquini met de beste start, gevolgd door Björk, die van alles probeerde om de Italiaan in te halen maar geen plek vond waar dat zonder contact zou lukken. Achter dit tweetal scoorde Rob Huff de laatste plaats op het podium, gekomen vanaf een vierde startplaats.
Tom Coronel, gestart vanuit de pits, kon geen potten breken in deze eerste race en moest voortijdig zijn Honda in de pits parkeren.

WTCR Race 1 podium-jpg

UITSLAG RACE 1

WTCR Jean-Karl Vernay-jpg

Race 2: Winst voor Jean-Karl Vernay. Eerste punt voor Tom Coronel

De startopstelling van de tweede race werd bepaald door de omgedraaide eerste 10 van de kwalificatie. Pepe Oriola startte vanaf de poleposition. De race werd gewonnen door Jean-Karl Vernay in zijn Audi Sport Leopard Lukoil Team Audi RS 3 LMS. De Fransman bleef de lokale favoriet Mehdi Bennani voor, die zijn Sébastien Loeb Racing Volkswagen Golf GTI TCR onder groot enthousiasme van zijn thuispubliek naar de tweede plaats reed.

WTCR Pepe Oriola-jpg

Pepe Oriola profiteerde niet optimaal van zijn poleposition, maar pakte toch de laatste podiumplaats. De vierde plaats was er voor de ALL-INKL.COM Münnich Motorsport-rijder Yann Ehrlacher en een vijfde voor Thed Björk, wat betekende dat bij de eerste vijf gefinishte wagens vijf verschillende merken vertegenwoordigd waren. Tom Coronel pakte na zijn uitval in de eerste race een tiende plaats, wat zijn eerste punt betekende in deze nieuwe serie. De winnaar van de eerste race Gabriele Tarquini moest in de 16de ronde opgeven na een crash.

WTCR Mehdi Bennani-jpg
Blije supporters juichen voor Mehdi Bennani

UITSLAG RACE 2

Race 3: Dubbelslag voor Gabriele Tarquini
De Hyundai i30 N is de beste wagen op dit moment in de WTCR. Vanaf poleposition reed de Italiaan Tarquini naar zijn tweede overwinning in dit eerste WTCR-weekend. Op de tweede en derde plaats eindigden ook al mede-wereldkampioenen Yvan Muller en Thed Björk ook met de succesvolle Hyundai.

Viervoudig wereldkampioen toerwagens Muller mocht naast Tarquini vanaf de eerste rij starten, maar kwam niet goed weg. De Italiaan profiteerde optimaal en pakte de kop. Muller verloor in de eerste bocht ook de tweede plaats aan Björk. Maar de Zweed maakte een curieus foutje, raakte per ongeluk de "power"-knop van zijn Hyundai en moest daardoor Muller voor zich dulden. Tom Coronel eindigde onopvallend op een twaalfde plaats met bijna 15 seconden achterstand op de winnaar. Gabriele Tarquini was uitermate blij met zijn twee overwinningen. "Ik kan lezen en schrijven met deze wagen. De wagen is fantastisch, de snelheid was perfect. Het was in de derde race niet gemakkelijk na de crash in de tweede race, maar mijn monteurs werkten hard om de wagen weer in prima conditie te krijgen, en dat is super gelukt. Ik ben zeer gelukkig en hoop dit succes door te zetten."

WTCR Gabriele Tarquini celebration-jpg

UITSLAG RACE 3

STAND NA DRIE RACES - Rijders

STAND NA DRIE RACES - Teams


WTCR Yvan Muller-jpg1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet