GT

Blancpain GT Sprint: Steijn Schothorst debuteert met verrassende overwinning op Zolder

20180408 BGTS BSS schothorst

Dit weekend is het nieuwe seizoen van de Blancpain GT Series begonnen. Het seizoen werd afgetrapt op het circuit van Zolder, alwaar twee races van de Blancpain GT Sprint Cup werden verreden. De wedstrijd op zaterdag viel ten prooi aan Christian Engelhart en Mirko Bortolotti in hun Grasser Lamborghini. De race op zondag werd verrassend gewonnen door debutant Steijn Schothorst en zijn teamgenoot Kelvin van der Linde. In de nieuwe Audi van Attempto Racing, tot vorig seizoen nog Lamborghini klant, behaalden zij de allereerste Blancpain-overwinning van het team. Ook Carlo van Dam kende een succesvol weekend. Hij boekte een dubbelzege in de PRO-AM klasse.


Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Het Sprint Cup weekend begon weinig verrassend. In 2017 hadden WRT en Grasser Racing al laten zien sterke teams te zijn en het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat zij in Zolder tijdens de kwalificatie opnieuw goed zouden presteren. Voor de zaterdag wedstrijd pakten Dries Vanthoor en Will Stevens namens WRT de pole-positie met een rondetijd van 1:28.560. Engelhart/Bortolotti (Grasser) eindigden op een krappe +0.170 achterstand als tweede. Alex Riberas en Christopher Mies (WRT) plaatsten zich als derde en de Attempto-Audi van Schothorst/Van der Linde claimde een opvallende vierde plek.

start-zolder-sprint

Bij de start van de eerste wedstrijd kwam Vanthoor goed weg en nam de leiding. Hij klokte ronde na ronde scherpe tijden met als gevolg dat Engelhart/Bortolotti, Riberas/Mies en Schothorst/Van der Linde weinig anders konden doen dan in slagvolgorde aansluiten en zo goed mogelijk volgen. Pas bij het openen van het pit window kreeg Grasser Racing de kans om aan te vallen. Engelhart/Bortolotti stopten direct zodra dat toegestaan was. WRT haalde Vanthoor daarentegen pas een ronde later binnen. Dat bleek de verkeerde strategie te zijn, want toen Stevens de pits uit reed kwam hij vlak achter Engelhart/Bortolotti de baan weer op. Het Grasser-duo kon vanaf dat moment relatief onbedreigd naar de zege rijden. Vanthoor/Stevens eindigden als tweede. In de slotfase van de wedstrijd lukte het Mies en Van der Linde nog wel om het gat naar de leiders te verkleinen, maar uiteindelijk moesten zij genoegen nemen met respectievelijk de derde en vierde plaats.

Tweede race
De tweede race begon, net als de eerste, met de rijderscombinaties Vanthoor/Stevens en Engelhart/Bortolotti op de eerste startrij, zij het dan in omgekeerde volgorde; de Grasser Lamborghini stond op pole, de WRT Audi op plek twee. De start verliep chaotisch. Stevens ging te vroeg op het gas, waardoor hij onbedoeld voor de polesitter terecht kwam. Toen hij Bortolotti op het rechte stuk liet passeren, zag Van der Linde (Attempto) zijn kans schoon en klapte met Bortolotti mee. Stevens werd hierdoor terug verwezen naar de derde plaats. Van der Linde deed ook een aanval op de koppositie, maar zag die poging onsuccesvol stranden. Bortolotti was eenvoudigweg te snel en in de rondes die volgden bouwde de Italiaan een voorspong op van ruim 8 seconden.

Een dubbelzege voor Grasser leek zodoende aanstaande, totdat bij de pitstop het noodlot toesloeg. De Lamborghini moest extreem lang stil blijven staan omdat Engelhart een probleem had met zijn veiligheidsgordels. Toen hij eindelijk in staat was te vertrekken bleek er nog een monteur buiten de pitbox te staan, wat het team een drive through penalty opleverde. Als gevolg daarvan eindigden Engelhart/Bortolotti slechts als achtste. Ook Vanthoor/Stevens bleef het onheil niet bespaart. Door een goede pitstop was het WRT duo weer voor Schothorst/Van der Linde terecht gekomen, maar zij konden niet lang genieten van hun prestatie. Bij het verlaten van de pitstraat had Vanthoor een aantal afscheidingspionnen omver gereden, zodat ook zij een drive through penalty kregen. De straf deed hen terugvallen tot buiten de punten.

schothorst

Schothorst en Van der Linde wisten hun pitstop wél zonder kleerscheuren te overleven en profiteerden maximaal van de pech van hun opponenten. Zij namen de leiding in de wedstrijd over en lieten deze vervolgens geen moment meer los. Uiteindelijk finishten zij 6.980 seconden voor Michael Meadows en Raffaele Marciello (AKKA ASP Mercedes) en 12.244 seconden voor Ezequiel Perez Companç en Andrea Caldarelli, die hun Grasser Lamborghini aan de streep wisten te brengen ondanks een probleem met de bandendruk.

Nederlandse trots op Belgische bodem
Niet alle Nederlanders hadden zo'n succesvol weekend als Steijn Schothorst. Steijns broer Pieter, die samen met Pierre Kaffer deelnam in de andere Audi van Attempto Racing, viel in race 1 uit met remproblemen. Race 2 verliep voor hem aanzienlijk beter totdat een unsafe release hem en Kaffer een drive through opleverde en zij terugvielen naar de 14e positie.

Robin Frijns kende een weekend met hoogte- en dieptepunten. Voor race 1 kwalificeerde zijn teamgenoot Stuart Leonard hun gedeelde WRT Audi op de negende startplaats. Een inhaalrace volgde en Leonard/Frijns finishten op een nette vijfde plek. Voor race 2 pakte Frijns in de kwalificatie aanvankelijk de pole, maar verloor deze weer omdat hij een baanpion had omgereden en een code rood had veroorzaakt. Als straf werd zijn snelste tijd afgenomen en moest hij de tweede wedstrijd aanvangen vanaf rang twaalf. Hierdoor werd een vijfde plaats opnieuw het maximaal haalbare resultaat.

20180408 BGTS BSS vandam

Carlo van Dam kwam, zag en overwon. Hij komt dit jaar opnieuw uit in de PRO-AM klasse, in de geel-blauwe Ferrari van TP 12 Kessel Racing. Samen met zijn teamgenoot Piti Bhirombhakdi pakte hij in Zolder zowel de beide PRO-AM poles als de beide klassenzeges.

Op 20-22 April staat de volgende ronde van de Blancpain GT Series op het programma. In dat weekend zal op het circuit van Monza de Blancpain GT Endurance Cup voor het eerst in actie komen.

Uitslag Race 1

 

20180408 BGTS BSS podiumschothorst

Uitslag Race 2

KAMPIOENSCHAP

Tussenstand teams

Tussenstand rijders


Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 10 april 2018 10:00

    Die stand klopt toch niet ... Schothorst is toch 4e geworden in race 1...

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet