NASCAR

NASCAR: Eerste seizoensoverwinning voor Kyle Busch in Texas

Kyle Busch heeft op de Texas Motor Speedway zijn eerste seizoensoverwinning behaald. In een schitterend duel met Kevin Harvick werd het duel tussen de twee beste NASCAR-rijders van dit moment in het voordeel van Kyle Busch beslist. Door een crash in het tweede wedstrijdsegment waarbij zeven auto's betrokken waren moest de wedstrijd tijdelijk stilgelegd worden.

2018 Busch Winnaar
Het typische visitekaartje van Kyle Busch bij een overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Eerste seizoensoverwinning voor Kyle Busch in Texas
De wedstrijd in Texas draaide uit op een boeiend duel tussen de SHR Ford van Kevin Harvick en de JGR Toyota van Kyle Busch. Het eerste wedstrijdsegment werd volledig door Kevin Harvick beheerst maar werd door een crash van Martin Truex Jr. onder neutralisatie beëindigd. Harvick schreef dit op zijn naam gevolgd door Kyle en Kurt Busch.


2018 Busch Keselowski Busch en Harvick zetten de toon in deze wedstrijd. Busch vocht tegen Busch Light......

Martin Truex Jr. is altijd sterk op de 1 ½ mijl ovals en heeft op dit soort banen meer dan tien Top 5 resultaten bij elkaar gereden. In de 81e ronde klapte de rechter achterband plotseling en Martin hard de muur in. Martin Truex Jr: "Ik weet niet of ik over iets ben heengereden maar weet ook niet wat er gebeurde. De eerste set banden was fantastisch. Wij gingen richting kop. Het zou mooi geweest zijn als ik het eerste segment had kunnen beëindigen. Maar dit soort dingen gebeurt helaas."

In de 128e ronde ging Kyle Larson met een klapband eveneens hard de muur in. De Ganassi-coureur moest na het missen van de technische keuring vooraf achteraan starten en begon aan een mooie inhaalwedstrijd.

Kyle Larson: "Denk dat we zeker kans gemaakt hadden op een goed resultaat. Ik moest Joey Logano nog passeren. Had zeker het gevoel dat dit één van de snelste auto's was."

2018 Johnson
Weer geen geluk voor Jimmie Johnson in Texas. Hij reed kortstondig aan de leiding.

Voor Kevin Harvick verliep het tweede segment ook wat minder omdat een wielmoer na een pitstop niet goed vastgezet kon worden waardoor hij opnieuw naar binnen moest. Hij verloor een ronde en viel naar de 21e plek terug. Pas in het laatste wedstrijdsegment slaagde Harvick erin om weer aansluiting bij de koplopers te vinden.

Het laatste wedstrijd begon slecht toen Danny Hamlin en Aric Almirola elkaar toucheerden en vervolgens raakten ook Brad Keselowski en Jimmie Johnson en nog vijf andere deelnemers hierbij betrokken. Vanwege de vele brokstukken moest de wedstrijd voor ruim 12 minuten met een Code Rood onderbroken worden. In de slotfase was er andermaal een neutralisatie voor een klapband van Ryan Newman.
Met nog 42 ronden te gaan gingen zowel Busch als Harvick voor hun laatste stop naar binnen. Beiden trokken daarna alles uit de kast. Daarbij was Kyle Busch duidelijk de sterkere rijder.

Kyle Busch: " Totaal gezien was Harvick gewoon iets sneller en ik deed alles om hem voor te blijven. Kevin deed het juiste door zijn luchtstroom te blokkeren maar mijn Toyota Camry was vandaag gewoon fantastisch. Na Daytona hadden we een aantal goede resultaten waarbij ons momentum konden continueren. Daar was ik erg enthousiast over. Alleen het was een beetje frustrerend om nog niet in Victory Lane te staan. Wij hebben nu ons ticket voor de Playoffs en onze mensen zijn gewoon gefocust op hetgeen dat wij het gehele jaar doen."

2018 Texas crash Kleine Big One in Texas veroorzaakt door Hamlin en Almirola. Keselowski is één van de slachtoffers.

In de eerste zes races eindigde Busch driemaal tweede en dit was zijn derde overwinning op de Texas Motor Speedway. Overigens behaalde Busch de afgelopen 14 jaar minstens één overwinning per seizoen in de Cup-series. Kevin Harvick won het eerste wedstrijdsegment en reed 87 ronden aan de leiding. Kyle Busch reed in S2 116 ronden aan kop.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 334 ronden
2. Kevin Harvick Ford 334 ronden
3. Jamie McMurray Chevrolet 334 ronden
4. Erik Jones Toyota 334 ronden
5. Ryan Blaney Ford 334 ronden
6. Joey Logano Ford 334 ronden
7. Kurt Busch Ford 334 ronden
8. Darrell Wallace Chevrolet 334 ronden
9. Clint Bowyer Ford 334 ronden
10. William Byron Chevrolet 334 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet