IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint in Phoenix. Robert Wickens maakt opnieuw indruk

Met nog amper zeven ronden te gaan en een vers setje banden reed Josef Newgarden vanaf een zevende plek in de Desert Diamond West Valley Casino Grand Prix naar de overwinning. Voor Newgarden betekende het zijn achtste Indycar-overwinning.

2018 Newgarden Podium
Newgarden sloeg pas in de laatste zeven ronden toe.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Josef Newgarden wint in Phoenix. Robert Wickens maakt opnieuw indruk
Het beslissende moment viel eigenlijk in de 229e ronde toen er voor een crash van Ed Jones geneutraliseerd moest worden. De Schmidt Peterson-coureurs Robert Wickens, James Hinchcliffe en Andretti Autosport-rijder Alexander Rossi besloten om niet voor vers rubber naar binnen te gaan. Acht andere rijders waaronder Newgarden besloten echter wel naar binnen te komen. Na de herstart in de 243e ronde nam Rossi kortstondig de leiding maar werd tussen Turn 1 en 2 door Newgarden gepasseerd die vervolgens leider Robert Wickens in het vizier kreeg. In de 247e ronde nam Newgarden de bovenste lijn en ging aan de Canadees voorbij en pakte definitief de leiding. Alexander Rossi eindigde als derde.

2018 Newgarden Race
Newgarden in zijn Penske Dallara Chevrolet aan de leiding.

Josef Newgarden: "Het team verrichtte uitstekend werk, de auto was goed, maar de pitstops waren nog beter. Erg trots op hen. Denk wel dat zij vanavond eigenlijk de overwinning verdienden. Eigenlijk beschikte ik vanavond over een Top 5 auto. Ik had moeite om de balans te vinden. En het was erg moeilijk om dit tot de allerlaatste pitstop te forceren. Toen had ik een bandenvoordeel. Ik wist wel dat ik iets kon forceren maar daar had ik gewoon tijd voor nodig. Ik probeerde gewoon kalm te blijven en de finish te halen."

Met deze overwinning pakte Newgarden na twee van de 17 races voorlopig de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Newgarden leidt het kampioenschap met 77 punten en heeft vijf punten voorsprong op Alexander Rossi.Voor Team Penske betekende het de 198e Indycar-overwinning in haar geschiedenis. Voor Bridgestone betekende het de 500e zege nadat men in 1995 onder de Firestone paraplu een comeback in Indycar maakte.

2018 Wickens Weer een ontzettend sterk optreden van voormalig DTM-coureur Robert Wickens.

Newgarden's gemiddelde van 147.935 mph. betekende een nieuw record voor ISM Speedway. Tussen negen rijders wisselde de leiding maar liefst twaalfmaal. De wedstrijd moest tweemaal kort voor een crash van Pietro Fittipaldi en Ed Jones geneutraliseerd worden. Beide rijders bleven ongedeerd.

Zowel Alexander Rossi als polesitter Bourdais werden voor het omver rijden van teamleden tijdens hun pitstops bestraft. Zij verloren beiden een ronde en Bourdais eindigde als dertiende. Alexander Rossi reed echter een magistrale inhaalwedstrijd. Hij passeerde 53 maal een tegenstander en nam daarmee bijna 19% van alle inhaalmanoeuvres gedurende de wedstrijd voor zijn rekening.

Dochter Paul Newman
Paul Newman's dochter mocht het commando "Gentlemen start your engines" geven.

Alexander Rossi: " De enige oorzaak waarom ik dit kon doen was omdat het team mij een ongelofelijke auto ter beschikking stelde. Tussen de Open Test in februari en het raceweekend hebben wij ons op de levensduur van de banden geconcentreerd. Hopelijk kunnen wij dit voordeel ook voor de volgende korte ovals behouden. Als je podiums in het vizier krijgt moet je ervoor. Helaas hebben we vandaag de overwinning cadeau gegeven. Maar zo gaat dat nu eenmaal"

Oriol Servia Pacecar
Mooie job voor de Spanjaard Oriol Servia. Hij is nu één van de vaste pace-car rijders in Indycar.

Robert Wickens: " Een droom is werkelijkheid geworden. Bij mijn ovaldebuut wilde ik elke ronde uitrijden. Als rookie verwacht je niet om als twee te eindigen. Het is hard hier maar het team deed het uitstekend. De auto was fantastisch. Mijn teamgenoot James Hinchcliffe was eveneens snel en dit is bemoedigend. Met Newgarden probeerde ik vooral niet te crashen. Ik denk dat je hem zonder meer niet kon stoppen. Toen hij de moed vond om mij buitenom te passeren was het erg gemakkelijk voor hem. Mijn felicitaties. En deze Indycar-wedstrijden duren iets langer tot hetgeen wat ik gewend was. Op een gegeven moment wist ik nog niet eens waar hij was en pakte de leiding en ook Ed Jones ging aan mij voorbij. Maar ik ben verheugd over de uitkomst van de wedstrijd."

Podium Phoenix
Een fraai podium in Phoenix.

Uitslag
1. (7) Josef Newgarden,Dallara Chevrolet, 250, ronden
2. (6) Robert Wickens, Dallara Honda, 250 ronden
3. (4) Alexander Rossi Dallara Honda, 250 ronden
4. (17) Scott Dixon, Dallara Honda, 250 ronden
5. (8) Ryan Hunter-Reay, Dallara Honda, 250 ronden
6. (5) James Hinchcliffe, Dallara Honda, 250 ronden
7. (18) Ed Carpenter, Dallara Chevrolet, 250 ronden
8. (9) Tony Kanaan, Dallara Chevrolet, 250 ronden
9. (12) Graham Rahal,Dallara Honda, 250 ronden
10. (2) Simon Pagenaud, Dallara Chevrolet 250 ronden

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet