VLN

VLN: ROWE BMW wint na prachtige strijd op de Nürburgring

Ruim drie jaar lang moest het ROWE BMW Team wachten voordat men weer op het podium stond. Exact 959 dagen geleden zegevierde het team voor de laatste maal. Destijds met Mercedes. Vooral in de beginfase van de 4 Uurswedstrijd domineerden de Manthey Porsches en de HTP/Black Falcon ingeschreven Mercedes AMG GT3's. De WTM Wochenspiegel Ferrari 488 GT profiteerde van strategie maar verloor na de laatste reguliere pitstop in de slotfase veel terrein.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2018 ROWE Winnaars
Prachtige strijd werd in het voordeel van ROWE Racing beslist. Het was al een tijdje geleden dat die gewonnen hadden.

ROWE BMW M6 wint na prachtige strijd op de Nürburgring
De kwalificatie werd door de Manthey Porsches beheerst. De No 911 van Dumas/Vanthoor/Bamber pakte met een tijd van 7.58.951 de pole terwijl de No 912 van de combinatie Pilet/Makowiecki/Tandy met 7.59. 957 een fractie langzamer was. De derde tijd werd opgeëist door de Black Falcon Mercedes AMG GT3 van Engel/Christodoulou/Metzger/D.Müller. Indy Dontje op twee HTP AMG GT3's ingeschreven die zich resp. als vierde en negende gekwalificeerd hadden. Yelmer Buurman kwalificeerde zich met Thomas Jäger/Luca Stolz/Jan Seyffarth als elfde terwijl Jeroen Bleekemolen zich samen met Patrick Assenheimer/Clemens Schmid in de AutoArena Autosport als dertiende gekwalificeerd had. Saillant detail is dat deze inschrijving op Hankook banden reed terwijl de overige teams op Michelins of Pirelli's stonden. De eerste 22 GT3's kwalificeerden zich op de Nordschleife binnen de 10 seconden waaruit blijkt hoe competitief het veld bij elkaar ligt. De droomronde van Laurens Vanthoor in de kwalificatie betekende geen garantie voor succes. In de 14e ronde verloor onze zuiderbuur de controle over zijn bolide. Wist nog wel de pits te bereiken maar moest met een kapotte frontsplitter definitief opgeven.

2018 Startgedrang
Startgedrang. Jeroen Bleekemolen in gevecht met de WTM Ferrari F488

In de openingsfase zorgden Maro Engel en Patrick Pilet voor een fraaie strijd waarbij beide bolides elkaar meermaals toucheerden. Het bleef zonder gevolgen. Na de eerste reguliere stops bedroeg het verschil tussen de No 912 Manthey Porsche en de No 14 AMG GT3 van Engel/Christodoulou/Mezger/D.Müller slechts 0.2 secs. De No 98 ROWE BMW van Westbrook/Edwards kwam al in de tweede ronde met een elektrisch probleem naar binnen en verloor ruim 25 minuten. Daarop besloot het team met een wedstrijd set-up voor de 24U verschillende dingen uit te testen.

2019 Dontje Indy Dontje, tweemaal geklasseerd.

Ruim een uur voor het slot was het nog niet duidelijk welk team de wedstrijd naar zich toe zou trekken. Het beslissende moment viel waarschijnlijk toen de No 99 BMW op de Döttinger Höhe aan de No 912 Manthey Porsche voorbij ging. De Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van de combinatie Sheldon van der Linde/ Marcel Fässler mocht ook even aan de leiding proeven maar werd in de slotfase door de Falken Porsche 911 GT3 R van de routiniers Klaus Bachler/Martin Ragginger verschalkt.

2018 Black Falcon Mercedes De Black Falcon Mercedes AMG GT3 eindigde als tweede.

De winnende ROWE BMWM6 had tijdens de vrije trainingen op de vrijdag de nodige averij opgelopen en was als zevende vertrokken maar de Amerikaan Conor de Phillippi vond al snel aansluiting bij de koplopers. Drie ronden voor het einde kwam Jesse Krohn voor zijn allerlaatste stop naar binnen. In de daarop twee volgende ronden slaagde de Deen zijn voorsprong iets te vergroten en stelde daarmee voor ROWE Racing de overwinning veilig. Voor zowel Krohn als De Phillippi betekende het hun allereerste VLN-overwinning. Voor de Phillippi was het zijn tweede BMW optreden bij ROWE Racing overigens.


2018 Falken duel
Intern Falken duel. De Porsche kwam aan de finish. De BMW viel uit.

Jesse Krohn: "Mega om onder deze weersomstandigheden te racen. En zoveel toeschouwers onderweg. Het team heeft fantastisch werk verricht. Een goede voorbereiding en motivatie voor het team. Erg verheugd voor deze crew. Ze hebben dit weekend ontzettend hard gewerkt. Het was niet gemakkelijk maar strategisch heeft het team uitstekend werk verricht. Conor heeft werkelijk een fantastische wedstrijd gereden.


2O19 Pitwork
Efficiënt pitwork bij ROWE Racing.

Conor de Phillippi: " Voor mij is dit mijn tweede race op de Nordschleife in de BMW M6 GT3 en mijn eerste overwinning voor mijn nieuwe familie bij BMW. In de eerste VLN-wedstrijd behaalden wij niet het resultaat dat wij voor ogen hadden, maar wij hebben teruggeslagen. Hoewel we met de Code 60 periodes wat ongelukkig waren, zijn we er toch in geslaagd om ons naar de kop terug te vechten."

2018 Nordschliefe jacht
Gejaag op de Nordschleife.

De combinatie Engel/Christoudolou/Mezger/Dirk Müller eindigde met de Black Falcon Mercedes AMG GT3 als tweede. Müller slaagde er niet meer in om het gat met de leidende ROWE BMW M6 GT3 dicht te rijden. Wel pakte Mercedes met de nieuwe GT4 en de combinatie Jethro Bovington/Christian Gebhardt/Bernd Schneider en Patrick Simon een klasse-overwinning op de Nordschleife.

Dirk Müller: " Ik heb werkelijk van de race en de hoge fan opkomst genoten. Het was een zwaar gevecht vandaag maar ik ben erg gelukkig met de tweede plek.

2018 Schrikmoment
Oeps ineens afsleepwagen op de baan......

Met een gecrashte auto en gele vlaggen langs de baan was de laatste ronde bijzonder moeilijk. Toch erg blij dat het toch nog goed kwam.
Het Falken Team pakte voor de tweede achtereenvolgende maal een podiumklassering. De Falken BMW M6 GT3 van Imperatori/Klingmann viel na een crash uit.

2019 LMS
Gerund door Bas Koeten Racing.

Bas Schothorst eindigde samen met Steve Feige en de Amerikaan Andreas Gabler met een VW Golf 3 16V als negende in de H-Klasse. Uiteraard voor de fel begeerde Nordschleife permit. In de TCR klasse ging de zege naar Andreas Gülden die overigens in zijn Seat Cupra TCR alleen voor zijn rekening nam.

2018 Bleekemolen
Jeroen Bleekemolen rijdt samen met Patrick Assenheimer.

De Finnen Antti Burri/Kari Pekka Laksonen eindigden met hun Seat Cupra TCR als vierde in de klasse voor het team van LMS Racing dat de crew van Bas Koeten Racing hiervoor had ingehuurd. Indy Dontje op de HTP Mercedes zowel als zevende en negende geklasseerd en Yelmer Buurman als achtste. Jeroen Bleekemolen moest met een twaalfde plek genoegen nemen. Saillant detail. Opvallend veel Nederlandse fans hadden de weg naar de Nordschleife weten te vinden.


2018 Klasse overwinning
GT4 Klasse-overwinning bij AMG.

Uitslag
1. #99 ROWE Racing / BMW M6 GT3 / Krohn, De Phillippi
2. #14 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Engel, Christodoulou, Metzger, Müller
3. #4 Falken Motorsports / Porsche 911 GT3 R / Bachler, Ragginger
4. #29 Land Motorsport / Audi R8 LMS / Fässler, Van Der Linde
5. #912 Manthey Racing / Porsche 911 GT3 R / Pilet, Tandy, Makowiecki
6. #5 Audi Sport Team Phoenix / Audi R8 LMS / Stippler, Müller
7. #48 MANN-FILTER / Mercedes AMG GT3 / Hohenadel, Dontje, Götz
8. #15 Black Falcon / Mercedes AMG GT3 / Buurman, Jäger, Seyffarth, Stolz
9. #47 #47 MANN-FILTER / Mercedes AMG GT3 / Mortara, Dontje, Baumann
10. #35 Walkenhorst Motorsport / BMW M6 GT3 / Hirschi, Abbott, Krognes

2018  Winnaars
Mooi succes van De Phillippi en Krohn.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet