GT

British GT: Waterballet op Oulton Park brengt Yelmer Buurman podium

20180402 BritsGT podium

Tijdens het Paasweekend vond de traditionele seizoensopener van het Britse GT kampioenschap plaats op het circuit van Oulton Park. Al direct op zaterdag ging het evenement de historieboeken in, toen Flick Haigh als eerste vrouw ooit de pole-position in de GT3-klasse wist te claimen. Op race-dag slaagden Haigh en haar teamgenoot Jonny Adam er in om die pole te verzilveren en daarmee werd Haigh eveneens de eerste vrouwelijke winnaar in het British GT. Haigh en Adam deelden het podium met Yelmer Buurman, die na een knappe opmars door het veld als derde was geëindigd.

Tekst: Sandra Michiels
Foto's: PR

Het Britse GT kampioenschap kent dit jaar een sterk startveld. De serie ontving gedurende de winter meer dan dertig voltijdinschrijvingen van tien merken, waaronder Aston Martin, Bentley, Lamborghini en McLaren. Net als voorgaande jaren blijkt de GT4-klasse ook dit seizoen weer erg populair. De klasse groeit al een paar seizoenen gestaag en in Oulton Park stonden er maar liefst 22 GT4-bolides op de grid; zes meer dan in 2017. In de GT3-klasse zullen dit seizoen dertien wagens strijden om de titel.

Tijdens de vrije trainingen waren veel ogen gericht op Rick Parfitt Jr. Parfitt won vorig jaar met Seb Morris het overall kampioenschap, maar verdedigt zijn titel dit jaar alleen, omdat Morris is overgestapt naar de Blancpain GT Series. In de vrije trainingen had Parfitt het zwaar. Hij kwam met zijn Bentley niet in de buurt van de snelste tijden. In de kwalificatie revancheerde hij zich hiervoor door samen met zijn nieuwe teamgenoot Ryan Ratcliffe de tweede startplaats te trainen, maar desondanks kon het duo hun goede startpositie niet omzetten in een puntenfinish. Op race-dag regende het en op de natte baan mistte de Team Parker Bentley tractie. Parfitt en Ratcliffe vielen daardoor terug naar de 13e plaats.

Na afloop van de kwalificatie ging er veel aandacht uit naar Optimum Racing. Flick Haigh had in de Aston Martin van het team de snelste kwalificatietijd (1:34.769) op de klokken gezet en dat betekende dat zij tijdens race 1, als eerste vrouw in de geschiedenis van het British GT, vanaf de polepositie mocht vertrekken. Vanwege de regen begon de wedstrijd achter de safety car, maar toen het veld na enkele rondes werd losgelaten nam Haigh direct het voortouw. Ze maakte optimaal gebruik van de lege baan voor haar en bouwde een voorsprong van 6.7 seconden op.

20180402 BritsGT adamhaigh

Haigh kon die voorsprong echter niet vasthouden. Jon Minshaw voelde zich in de regenachtige omstandigheden als een vis in het water. Hij was de race gestart vanaf de zevende plek, maar kon zich razendsnel opwerken naar de tweede plaats. In de laatste paar minuten voordat het pit window open ging wist hij Haigh's voorsprong zelfs te halveren. Na de pitstop werden de Aston Martin van Haigh, inmiddels bestuurd door Jonny Adam, en de Lamborghini van Minshaw, nu met Phil Keen achter het stuur, nog slechts gescheiden door enkele tienden. Adam en Keen vochten een verbeten strijd uit, waarbij de laatstgenoemde helaas zijn Waterloo vond. Tijdens het passeren van een groep achterblijvers kwam Keen in aanraking met de Ginetta GT4 van Team HARD. Hij reed hierbij zijn band lek en moest een extra pitstop maken. Adam kon vervolgens onbedreigd naar de zege rijden.

Door zijn extra stop moest Keen zowel de Aston Martin van Darren Turner als de Mercedes van Yelmer Buurman aan zich voorbij laten gaan. Buurman kwam hierdoor op de derde plaats terecht, een enorme prestatie gezien het feit dat zijn teamgenoot Lee Mowle de race had aangevangen op plaats tien. Buurman maakte tijdens zijn stint indruk met zijn snelle sectietijden. In de slotronden wist hij het gat naar Turner volledig dicht te rijden, maar de race bleek uiteindelijk net te kort om de Brit daadwerkelijk te kunnen inhalen.

De GT4-klasse werd gewonnen door Adam Balon en Ben Barnicoat in de Track-Club McLaren. Michael O'Brien/Charlie Fagg werden tweede en Ricky Collard/Jack Mitchell derde.

Doordat de regen bleef aanhouden werd de tweede race op Oulton Park na 10 minuten achter de safety car afgelast. Omdat er minder dan 75% van de geplande tijd was verreden werden er voor deze wedstrijd geen punten toegekend. De volgende ronde van het Britse GT kampioenschap zal op 28-29 april verreden worden op het circuit van Rockingham.

Uitslag race 1

Rijderskampioenschap GT3

Rijderskampioenschap GT4

Reacties

    • 0
    • 0
     
    driftje 03 april 2018 19:22

    Nieuwe schrijfster? Goed geschreven stuk! Hopen dat Buurman dit kan doorzetten komend seizoen.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet