Sportscars

Sportscars: Nieuws en notities voorafgaand aan de start in Sebring

180317 Sebring Sunrise
Zonsopkomst voor de warm-up op de vroege zaterdagochtend

- De race, die om 15.40 uur Nederlandse tijd van start gaat, is te volgen via de gratis livestream op www.imsa.com.

- Helio Castroneves reed in de nummer 7-Penske-Acura DPi de snelste tijd in de 20 minuten durende kwalificatie op de vroege zaterdagochtend. Daarachter volgden de beide Nissan DPi's van Tequila Patrón-Extreme Speed Motorsports. Renger van der Zande eindigde als zesde in de Konica-Minolta-WTR-Cadillac. De beide BMW's eindigden bovenaan in de GTLM-klasse met de snelste tijd van Jesse Krohn in de nummer 24, gevolgd door Connor de Phillippi in de nummer 25. Justin Marks was het snelst in de GTD-klasse met de Michael Shank Racing-Acura, die na een hele dag reparatie gisteren weer kon worden ingezet. Daarachter volgde de Magnus Racing-Audi en de nmmer 14-3GT Racing-Lexus. Jeroen Bleekemolen reed slechts drie ronden in de Riley-Mercedes en kwam tot de 13e tijd in de klasse.

- De beide Mazda-DPi's van het Mazda Team Joest, gisteren respectievelijk zevende en negende in de kwalificatie, moeten vandaag als 15e en 16e starten. Ze werden teruggezet naar de staart van het prototypeveld, omdat bij de technische keuring na afloop van de kwalificatie werd vastgesteld dat alle naden van de carrosserie alsmede het afsleepoog waren afgeplakt.

- Racelegende AJ Foyt, die dit weekeinde in Sebring de rol van 'grand marshal' zou vervullen, moet helaas verstek laten gaan: tijdens werkzaamheden met een bulldozer in de tuin bij zijn boerderij in Texas raakte hij een bijenkolonie, waarop de bijen de aanval op hem openden. Foyt moest met meerdere steken in het ziekenhuis worden opgenomen. Weliswaar mocht de 83-jarige oud-coureur het ziekenhuis relatief snel weer verlaten, maar de artsen adviseerden hem wel om wat rust te nemen. In 2005 werd Foyt ook al een keer door een zwerm bijen aangevallen, toen liep hij zo'n 200 steken (!) in zijn hoofd op. In 2014 zou Foyt bij de Rolex 24 at Daytona als 'grand marshal' optreden, maar toen moest hij door ziekte verstek laten gaan.

180317 Sebring Dindo
Dindo Capello, hier met de Audi R18 TDI, is dit jaar een van de 'inductees' in de 'Sebring Hall of Fame'

- Foyt werd gisteren wel opgenomen in de 'Sebring Hall of Fame', een ceremonie die elke twee jaar plaatsvindt. Andere 'inductees' van dit jaar zijn Dindo Capello, in Sebring aanwezig, Paul Newman, het team Joest Racing – vertegenwoordigd door eigenaar Reinhold Joest – en de Sebring Firemen.

- Een flinke delegatie van de organisatie van het FIA WEC is dit weekeinde in Sebring aanwezig. Volgend jaar is het plan om naast de reguliere twaalf-uursrace van het IMSA-kampioenschap tijdens hetzelfde weekeinde op Sebring ook een 1500-mijlswedstrijd voor het FIA WEC te laten verrijden. Hoe dat logistiek allemaal moet (paddock, pitstraat, perscentrum) is voor iedereen die de situatie in Sebring kent, een absoluut raadsel. Er zijn dan ook meer en meer geruchten dat het WEC toch niet naar Sebring komt, al wil niemand dat nog officieel toegeven.

- Namens Toyota Gazoo Racing, het enige fabrieksteam in de LMP1-klasse van het FIA WEC, zijn teamchef Rob Leupen en teammanager John Steeghs op 'fact finding mission' in Sebring.

- Er hebben in Sebring ook gesprekken plaatsgevonden tussen functionarissen van FIA WEC/ACO en IMSA over een mogelijke samenwerking op het gebied van reglementen vanaf 2020/2021, maar naar verluidt is de mogelijke toelating van de Amerikaanse DPi-auto's in het FIA WEC, wat uit commercieel oogpunt een uitstekende optie zou zijn, verder weg dan ooit.

- Geruchten dat Audi na volgend jaar zou stoppen met het lopende GT3-programma met de R8 LMS, werden door Chris Reinke, hoofd klantensport van Audi, naar het rijk der fabelen verwezen. "Integendeel. Er is geen sprake van een einddatum, het programma blijft zeer succesvol. We hebben in het eerste kwartaal al ons geplande aantal GT3-verkopen voor het hele jaar gehaald", aldus Reinke.

Hurley
Hurley Haywood signeert zijn autobiografie, die een echte bestseller is

- Tijdens het jaarlijkse Concours d'Elégance van Amelia Island, traditioneel een week voor Sebring, werd afgelopen weekeinde de autobiografie van Hurley Haywood gepresenteerd. Met vijf Daytona-overwinningen, twee Sebring-zeges en drie overwinningen in Le Mans is Haywood verreweg de succesvolste Amerikaanse sportwagencoureur. Zijn autobiografie, een prachtig geproduceerd en lijvig boekwerk van 420 pagina's, vertelt het volledige verhaal van de Vietnam-veteraan, die met name met het Brumos-team vele successen behaalde. Daarnaast onthult Haywood in het boek officieel wat vrijwel iedereen in de sportwagenracerij al wist, namelijk zijn homoseksuele geaardheid. Het boek was bij de presentatie in Amelia Island al een enorm succes: naar verluidt werden er enkele duizenden exemplaren verkocht. "Ik heb er voor dit weekeinde nog maar vijftig over", vertelde co-auteur Sean Cridland in Sebring, waar Hurley Haywood op vrijdag de exemplaren signeerde, die wederom als warme broodjes weggingen.

- Een soort van Nederlands succes was er gisteren in de tweede race van de Porsche GT3 Cup Challenge by Yokohama, waarin Egidio Perfetti als tweede eindigde in de GT3-Gold-klasse. De coureur, die soms als Zwitser en soms als Noor ingeschreven staat en topman is het Perfetti-Van Melle-zoetwarenconcern, woont in Amsterdam. De herkomst van de Mentos-sponsoring op zijn auto is natuurlijk makkelijk te verklaren.

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet