Sportscars

Sportscars: Indy Dontje op avontuur in de VS

180316 Dontje
Indy Dontje heeft het in Sebring uitstekend naar zijn zin

Hij stond er stoer bij, met zijn grote zwarte cowboyhoed in de brandende zon van de startopstelling op Sebring: na zijn succesvolle debuut eind januari in Daytona kwam Indy Dontje nu ook tijdens de tweede wedstrijd van de Amerikaanse IMSA Continental SportsCar Challenge, de divisie onder het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, in actie. Opnieuw reed Dontje een Mercedes-AMG GT4, ingezet door het Amerikaanse Winward-team, dat een samenwerkingsverband met het Duitse HTP Motorsport heeft. AUTOSPORT.NL bezocht Dontje in Sebring en sprak met de rijder uit Schoorl over zijn ervaringen.

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar Automotive Productions, IMSA/Jake Galstad

"Enorm kicken, heel anders dan in Europa", vindt Dontje, gevraagd naar zijn eerste indrukken op Sebring. "Het kampioenschap zelf is ook uitdagend, bijvoorbeeld met de regels die ze hier hebben, dat degene die de kwalificatie rijdt, ook in de race moet starten. Dat bepaalt ook een beetje de strategie. Ik kijk heel positief naar mijn uitstap naar Amerika en hoop in de toekomst hier nog veel meer te kunnen gaan doen. Na Daytona, waar we het goed gedaan hebben, rijden we dus nu ook hier op Sebring en later in het seizoen nog Watkins Glen en Road Atlanta, maar misschien zegt de baas wel dat we nog meer gaan doen, we zullen zien..."

"Dit is voor mij wel het echte racen", vervolgt de enige Nederlander in het deelnemersveld van de IMSA Continental SportsCar Challenge. "De fans, de circuits, de sfeer... Ik vind het ook heel goed dat er overal pro's en ams zijn, dat zorgt voor een goede balans, en dat de fans overal bij kunnen vind ik heel gaaf. Ik heb het echt enorm naar mijn zin!"

Naast zijn Amerikaanse optredens staat voor Indy Dontje ook een volledig seizoen in de sterk bezette Duitse ADAC GT Masters op het programma, waar hij zal uitkomen met een Mercedes-AMG GT3 in de kleuren van MANN Filter. "En dan verwacht ik binnenkort nog goed nieuws te kunnen melden met betrekking tot de Nordschleife, dus het ziet er heel goed uit dit jaar", zegt hij.

180315 IMSA Dontje actie

Met in totaal negen Mercedes-AMG GT4's aan de start is de sportcoupé uit het Duitse Affalterbach duidelijk de populairste auto in de GT-klasse van de IMSA Continental-serie. Dontje kent zowel de GT3- als de GT4-variant, dus is goed in staat om de vergelijking tussen beide te maken. "De GT3 heeft wat meer vleugels, wat meer aero, wat ervoor zorgt dat de auto iets makkelijker rijdt. De GT4 is meer een straatauto, er zit wel een vleugeltje achterop, maar dat doet niet heel veel. Een belangrijk verschil is wel de turbo, waarmee de GT4 is uitgerust en de GT3 niet. We hebben met de GT4 behoorlijk wat power. Voor de rest is het gevoel is qua rijgedrag redelijk vergelijkbaar, het is gewoon een heel goede auto!"

In de wedstrijd, de Alan Jay Automotive 120, klommen Dontje en zijn teamgenoot Brice Ward op van de 22e plaats op de grid naar de tiende positie bij het vallen van de finishvlag. "Brice ging van start, omdat hij ook gekwalificeerd had, en na ongeveer drie kwartier heb ik het overgenomen en heb ik de race uitgereden", zegt hij. "Het zat allemaal vrij dicht bij elkaar, uiteindelijk waren we het vierde Mercedes-team in de eindrangschikking. In Daytona waren we vijfde en nu dus weer in de top tien." De overwinning was voor het duo Stacy/Marcielli in een Ford Mustang GT4 van Roush Performance/KohR Motorsports.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet