NASCAR

NASCAR: Hattrick voor Kevin Harvick op ISM Raceway

Op ISM Raceway ofwel Phoenix behaalde Harvick zijn derde achtereenvolgende Cup-overwinning. Tevens de 40e in zijn carriere. Daarmee komt de SHR-coureur in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte te staan met NASCAR-legende Mark Martin.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Harvick Crew
Mooi gezicht. Kevin Harvick bedankt zijn crew, die de afgelopen week even het nodige moest doorstaan.

Hattrick voor Kevin Harvick op ISM Raceway
Na Harry Gant begin negentiger jaren is Harvick de tweede coureur die na zijn 40e een hattrick in de Cup weet te behalen. Het team van Harvick werd vorige week na de wedstrijd in Las Vegas bestraft omdat de afmetingen van de achterruit niet aan de normen voldeden. Harvick moest daardoor ook punten inleveren. Met een overtuigende zege in Phoenix probeerde Harvick de problemen van de afgelopen week van zich af te schudden en slaagde daar met zijn 9e Cup-zege op deze baan volkomen in.

22 ronden voor het einde nam Harvick de leiding van Ryan Newman over en stond deze niet meer af. JGR-coureur Kyle Busch schreef het eerste 75 ronden durende wedstrijdsegment op zijn naam. Kevin Harvick, die als 10e vertrokken was, eindigde als tweede gevolgd door Denny Hamlin en Martin Truex. Een opgeblazen motor van Corey LaJoie zorgde voor de eerste neutralisatie.Kyle Busch
Eerste wedstrijdsegment voor Kyle Busch.

Het tweede wedstrijdsegment kwam na een 1 ronde durende shoot-out op naam van Kurt Busch te staan. Nadat Chris Buescher in de 146e na een kennismaking met de muur voor een neutralisatie zorgde, besloot Busch om niet naar binnen te gaan. Kort daarvoor had Ganassi-coureur Kyle Larson na een touché met de muur voor de derde neutralisatie gezorgd. Filmbeelden lieten zien dat Larson's achterbanden kort voor het incident duidelijk niet in orde waren.

In de 191e ronde zorgde Paul Menard met een zware crash voor de zesde neutralisatie. Kort voor het incident had Menard zijn crew laten weten dat hij met remproblemen te kampen had.Vervolgens kwam er een prachtig duel tussen het kwartet Harvick, Busch, Hamlin en Elliott dat vrijwel tot het einde van de wedstrijd zijn beslag nam. 22 ronden voor het einde ging Newman voor zijn laatste reguliere stop naar binnen en kon met zijn strategie niet meer de aansluiting aan de koplopers vinden.

Polesitter Martin Truex Jr. eindigde als vijfde en reed eigenlijk vrij constant in de Top 5. Aric Almirola(SHR) reed vanaf een 22e startplek een uitstekende wedstrijd en wist als zevende te eindigen, gevolgd door de JGR Toyota's van Daniel Suarez en Erik Jones. Kevin Harvick en Kyle Busch bepaalden de slotfase van de wedstrijd. Hun overige concurrenten voor de overwinning reden eigenlijk "buiten mededinging". In de laatste twee ronden wist Busch de afstand op Harvick nog aanmerkelijk te verkleinen maar moest uiteindelijk toch met een tweede plek genoegen nemen.

2018  Kurt Busch
Tweede wedstrijdsegment voor Kurt Busch.

Doordat er in de slotfase geen neutralisaties meer volgden ging een aantal strategieën niet meer op. Brad Keselowski reed gedurende lange tijd in de top 10 maar moest uiteindelijk met een 15e plek genoegen nemen. De gewenste neutralisatie bleef uit. Ook rookie William Byron reed een groot aantal ronden aan de leiding maar ook zijn strategie ging niet op. De Hendrick Motorsports-coureur werd als 12e geklasseerd.

Tweede hattrick sinds 2015
Voor NASCAR betekende dit de tweede hattrick sinds 2015. Joey Logano was toen de laatste rijder die drie overwinningen achter elkaar wist te behalen. In totaal behaalde Harvick op ISM Raceway 14 overwinningen in de diverse NASCAR series. In 31 starts op Phoenix reed Harvick 15 maal in de Top 5. Een record van iets meer dan 50%

Kevin Harvick: "Ik was boos(over de afkeuringen.red) Het team en de organisatie verrichten goed werk. En toen dit mij vorige week werd afgenomen was ik p....off... Op een baan die altijd zo goed voor ons geweest is, wilden wij terugslaan. We sloegen niet terug. Wij wonnen en dit telt, zelfs meer dan het winnen van een titel op Homestead. En voor al die "haters", ik zie jullie daar."

Harvick Burnout
Hattrick voor Freaky Fast Kevin Harvick met burnout.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 312 ronden
2. Kyle Busch Toyota 312 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 312 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
6. Clint Bowyer Ford 312 ronden
7. Aric Almirola Ford 312 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 312 ronden
9. Erik Jones Toyota 312 ronden
10.Kurt Busch Ford 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet