IndyCar

Indycar: Sebastien Bourdais wint thuisrace St. Petersburg. Wickens door Rossi en Chilton van de zege beroofd.

Sebastien Bourdais kreeg zijn thuisrace a.h.w. in de schoot geworpen en vierde voor het tweede achtereenvolgende jaar in St. Petersburg. Juncos-coureur René Binder zorgde voor de voorlaatste neutralisatie. Bij de daaropvolgende allerlaatste herstart ging Tom Chilton de muur in. Een weinig elegante actie van Alexander Rossi beëindigde daarna de gala-voorstelling van Robert Wickens die vrijwel alle herstarts overleefde, behalve de laatste.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2018 Incident
Nu al het moment van het jaar? Alexander Rossi berooft Robert Wickens van de zege.

Sebastien Bourdais wint thuisrace St. Petersburg. Wickens door Rossi en Chilton van de zege beroofd.
Een dramatische ontknoping twee ronden voor het einde. Bij de allerlaatste herstart ging Alexander Rossi in de fout en drukte Wickens de muur in. Daarmee lag de weg vrij voor Sebastien Bourdais, die in St. Petersburg na 2017, zijn tweede achtereenvolgende thuisoverwinning behaalde. Tevens betekende het voor de Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan-coureur zijn 37e Indycar-overwinning. Ook reed Bourdais op een alternatieve strategie die hem aan het slot van de wedstrijd in de kaart speelde.

2018 Bourdais 2 Bourdais profiteerde en scoorde zijn tweede achtereenvolgende thuisoverwinning in St. Petersburg

Sebastien Bourdais: "Wij hadden vandaag absoluut niet de snelste auto, we waren constant en kregen het voor elkaar." Na Juan Pablo Montoya is Bourdais de tweede coureur die deze wedstrijd voor de tweede achtereenvolgende maal op zijn naam wist te schrijven. Juan Pablo Montoya slaagde daar in 2015/2016 eveneens in.


2018 Hinch
Sterk optreden van het team van Schmidt Peterson Motorsports. Hebben zij de aerokit beter voor elkaar dan de concurrentie?

Rossi kwam als derde over de streep maar werd niet geklasseerd. De derde plek werd ook niet vergeven(volgens de laatste stand). James Hinchcliffe eindigde als vierde "on the road", gevolgd door Ryan Hunter Reay en Scott Dixon. Laatstgenoemde werd na een incident eerder in de wedstrijd terug naar de staart van het veld terugverwezen en reed een goede inhaalrace.

Chaos
De vraag was wat de nieuwe generatie Indycar aerokit als wedstrijd op zou leveren. Het antwoord was snel duidelijk. Penske-coureur Will Power ging al na drie bochten in de fout, Tony Kanaan maakte in de openingsfase met Zach Veach, Ryan Hunter Reay had acceleratieproblemen en Charlie Kimball liet bij Turn 13 de motor afslaan. En dit waren nog maar de eerste twee ronden. Wickens werd in de openingsfase kortstondig door Ed Carpenter Racing-coureur Jordan King voorbij gereden maar in de elfde ronde heroverde Wickens opnieuw de kop. King ging na een herstart bij Turn 2 de muur in en verloor twee ronde in de pits. Hij werd in zijn allereerste Indycar-wedstrijd als 22e geklasseerd. Ook voor de Braziliaanse rookie Matheus Leist werd het een teleurstellend optreden. De A.J. Foyt Racer kreeg met electronische problemen te kampen en ging eveneens de muur in.

2018 Rahal
Uiteindelijk toch een sterke voorstelling van Graham Rahal.

Na een moeizaam verlopen kwalificatie eindigde Graham Rahal als tweede. Tijdes de pre-season tests was Rahal enorm snel geweest maar tijdens de kwalificaties kwam het er nog niet helemaal uit. Graham Rahal: "Als Bourdais er eenmaal voor gaat zitten is hij moeilijk te verslaan."

Na een moeizaam wedstrijdbegin werd Ryan Hunter Reay als vijfde geklasseerd. De Andretti Autosport-coureur moest al in de openingsronde naar binnen om de elektronica te laten resetten. Regerend kampioen Josef Newgarden eindigde als zevende en was daarmee de best geklasseerde Penske-rijder. Met een 19e en een 20e plek voor Max Chilton en Charlie Kimball werd het voor het team van Trevor Carlin een moeizaam Indycar-debuut.

2018 RHR
Vijfde plek voor Ryan Hunter Reay

Eerder deze maand suggereerde Ryan Hunter Reay dat de teams die de aerokit sneller dan de rest van de concurrentie onder controle zouden hebben, wel eens seizoensvoordeel zouden kunnen behalen. De openingswedstrijd in St. Petersburg gaf een duidelijk beeld. SPM en Andretti Autosport hebben de nieuwe aerokit beter begrepen dan de concurrentie.


2018 Arie Jr
Arie Jr. geeft Lauren Burnham (Wie verovert nu eigenlijk wie?) uit het TV Programma "The Bachelor" een ride in de Indycar twoseater. 

Uitslag
1. Sebastien Bourdais Dallara Honda 110 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 110 ronden
4. James Hinchcliffe Dallara Honda 110 ronden
5. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 110 ronden
6. Scott Dixon Dallara Honda 110 ronden
7. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 110 ronden
8. Ed Jones Dallara Honda 110 ronden
9. Marco Dallara Honda 110 ronden
10.Will Power Dallara Chevrolet 110 ronden

2018 Bourdais 1
Sebastien Bourdais, oude rot en lachende derde.

Reacties

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 12 maart 2018 00:28

  Zijn jullie de dubbele overwinning (!)'van Vee Kay in de Mazda Pro series vergeten?

  • 1
  • 0
   
  Willem J. Staat 12 maart 2018 01:37

  @anonieme gebruiker. Nee zie Twitter/FB rechts. Daar wordt uiteraard berichtgeving over gedaan.

  • 2
  • 0
   
  Dirk 12 maart 2018 12:53

  Wel vet dat Wickens een sterk debuut maakt! De nieuwe auto's zien er strak uit, ook mooi. En Bourdais (geliefd bij sommigen, gehaat door anderen) wint ook weer, heerlijk!

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 maart 2018 13:03

  Mooie seizoens opener! Mooie auto's, inhalen, fouten, een spannende ontknoping. Hier kunnen we wel weer even op teren als F1 Australia weer optocht rijden is.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet