NASCAR

NASCAR: 100e NASCAR-zege voor Kevin Harvick in Las Vegas

SHR-coureur Kevin Harvick behaalde op de Las Vegas Motor Speedway zijn 100e NASCAR-overwinning(Cup, Xfinity en Trucks in totaal). Zoals vorige week al voorspeld, was Harvick oppermachtig. Voor Harvick betekende het tevens zijn tweede seizoensoverwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Ryan Blaney Start
Polesitter Ryan Blaney neemt direct de kop in Las Vegas.


100e NASCAR-zege voor Kevin Harvick in Las Vegas
Evenals vorige week op Atlanta had de concurrentie geen antwoord op het sterke optreden van Harvick. De SHR-coureur behaalde op Las Vegas zijn tweede seizoensoverwinning. In de Cup-series beschikt Harvick over 39 overwinning, in de Xfinity over 47 en 14 in de Truck Series.


In de 267 ronden tellende wedstrijd was de Ford-coureur oppermachtig. Hij reed er ruim 214 ronden aan de leiding. Het meeste aantal ronden ooit dat iemand in Las Vegas op kop gereden heeft!!! Kyle Busch eindigde op 2.906 secs. als tweede gevolgd door Kyle Larson, Martin Truex Jr. en polesitter Ryan Blaney.

Kyle Busch Las Vegas
Toyota merkgenoten Kyle Busch en Martin Truex Jr. waren niet tegen Harvick opgewassen.

In een uitermate sterk optreden schreef Harvick tevens alle wedstrijdsegmenten op zijn naam.Kyle Busch: "Het was onmogelijk om de No 4 te verslaan vandaag. Die auto ging als op rails." Buiten de reguliere segment neutralisaties deed de eerste neutralisatie voor een incident zich pas in de 176e ronde voor. Door een klapband raakte de Ganassi-Chevrolet van Jamie McMurray de muur. Kort na de herstart deed zich de eerste serieuze klapper voor toen Kurt Busch de controle over zijn Ford verloor en de aanstormende Chevrolet van Chase Elliott kon hem niet meer ontwijken. Elliott kon nog op eigen kracht de pits bereiken. Beide coureurs bleven ongedeerd.

In het eerste segment versloeg Harvick Martin Truex Jr. met ruim drie secs. voorsprong, terwijl in het tweede segment Ryan Blaney op 5.3 secs. achterstand op Harvick eindigde. Zowel Kyle Busch als Martin Truex Jr. stelden hun allerlaatste stop(in de hoop op een late neutralisatie) zo lang mogelijk uit. Hun strategie ging echter niet op.

Martin Truex Jr
Regerend kampioen Martin Truex Jr. pakte kostbare punten op de Las Vegas Motor Speedway.

Alleen in het eerste wedstrijdgedeelte had Harvick een klein probleem met de nieuwe pneumatische boren die NASCAR voor de bandenwissels verplicht bij elk team heeft voorgeschreven. Deze worden door alle teams geleased maar bleken tot nu vrij onbetrouwbaar. Harvick beschikte over een dusdanig snelle auto dat het voor hem nauwelijks verschil maakte. Insiders vrezen echter wel dat iemand op termijn met dit onbetrouwbare gereedschap wel eens een wedstrijd zou kunnen gaan verliezen. Het laatste woord is er in ieder geval nog niet over gesproken.

Johnson weer teleurstellend
Voor zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson werd het andermaal een teleurstellende voorstelling. De Hendrick Motorsports Chevrolet werd door NASCAR driemaal afgekeurd. Hoofdmonteur Jesse Saunders werd door NASCAR van het circuit verwijderd. In de wedstrijd speelde Johnson geen rol van betekenis. Hij werd al vroeg op een ronde gezet en beschikt na drie wedstrijden over slechts 35 punten.

Ook voor volgend weekend op ISM Raceway(voorheen Phoenix International Raceway) is Harvick duidelijk favoriet. Het team van Stewart Haas Racing behaalde daar maar liefst acht overwinningen waarvan vijf in de laatste negenmaal dat er gereden werd. Harvick hoopt op ISM Raceway voor een hattrick te gaan. Tot nu toen is hij er in de Cup nog niet in geslaagd.

Harvick Larson Blaney Logano
Winnaar Harvick geeft Larson, Blaney en Logano volledig het nakijken.

Uitslag
1. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
2. Kyle Busch Toyota 267 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
5. Ryan Blaney Ford 267 ronden
6. Brad Keselowski Ford 267 ronden
7. Joey Logano Ford 267 ronden
8. Erik Jones Toyota 267 ronden
9. Paul Menard Ford 267 ronden
10. Aric Almirola Ford 266 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet