NASCAR

NASCAR: Kevin Harvick laat met zege in Atlanta verleden herleven

Exact zeventien jaar geleden behaalde Kevin Harvick, als plaatsvervanger van Dale Earnhardt Sr. bij het team van Richard Childress, zijn allereerste Cup-overwinning. Afgelopen zondag zegevierde Harvick pas voor de tweede maal in Atlanta met een passend eerbetoon aan "The Intimidator"

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2018 Kevin Harvick Burnout
Pas zeventien jaar later zegevierde Harvick voor de tweede maal op Atlanta.


Kevin Harvick laat met zege in Atlanta het verleden herleven
SHR-coureur Kevin Harvick gaf een dominante voorstelling in de Folds of Honor QuikTrip Monster Energy Cup wedstrijd. Exact zeventien jaar geleden won Harvick hier voor de allereerste maal in zijn carrière met drie vingers als passend eerbetoon(Startnr. 3) aan de fans te tonen. Na de wedstrijd op Atlanta herhaalde Harvick dit gisteren weer.

Kevin Harvick: " Cool. Ik heb hier lang op moeten wachten om nogmaals dit eerbetoon aan Dale Sr. te laten zien. Er zijn veel dagen voorbij gegaan voordat ik dit kon doen. Goed om weer terug in Victory Lane terug te zijn. Het heeft een tijdje geduurd. Prachtig om in deze auto plaats te nemen want iedereen wist direct dat deze auto competitief was. Een fantastische start waarmee we direct in de play-offs komen. Wij moesten vandaag veel hindernissen overwinnen. Maar bij een late herstart kon ik afstand nemen en won de wedstrijd. Erg cool om die eerste overwinning nogmaals te kopiëren"

2018 Newman Hamlin Kyle Busch(polesitter) en Ryan Newman vertrokken vanaf de eerste startrij.

Afgelopen zaterdag wist Harvick al de Xfinity-wedstrijd in Atlanta op zijn naam te schrijven. In de vanwege regen uitgestelde wedstrijd reed Harvick in de 325 ronden tellende wedstrijd er ruim 173 aan de leiding. In de Xfinity reed hij van de 163 ronden er 141 op kop.

Harvick was dominant in het eerste wedstrijdsegment. Clint Bowyer eindigde op ruim 6.5 secs. achterstand als tweede. Na het eerste segment verloor Harvick door een slechte stop de aansluiting maar wist zich toch snel weer naar voren op te werken. Voor zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson werd het andermaal een slechte dag in Atlanta. In de 160e ronde zorgde hij met een spin voor de derde neutralisatie en was kort daarvoor zelfs door Harvick op een ronde gezet.


2018 Brad Keselowski
Brad Keselowski eindigde als tweede. Een dubbeloverwinning voor Ford.

Ford sterk
In de 170e ronde werd Brad Keselowski als eerste in het tweede wedstrijdsegment afgevlagd. Kurt Busch eindigde als tweede. Zoals verwacht had het nieuwe Camaro model nog moeite om de concurrentie van zowel Ford als Toyota bij te houden. Ford-coureurs reden totdat segment ruim 144 ronden aan de leiding. In het derde wedstrijdsegment reed Harvick op een totaal andere strategie dan Denny Hamlin en Joey Logano. Een blew-up van Trevor Bayne waarbij Ricky Stenhouse Jr. en Bubba Wallace Jr. betrokken waren zorgde 28 ronden voor het einde voor de allerlaatste neutralisatie.

Het speelde Harvick volledig in de kaart want zowel Hamlin als Logano waren vanwege hun snelheid en bandenslijtage geen serieuze concurrenten voor hem. Wel probeerden hun crews het strategisch gezien met één stop minder te doen. Het mocht niet baten. Twee ronden na Hamlin's laatste stop kwam Harvick als een raket voorbij en de Toyota-rijder viel naar de vierde plek terug.

Harvick gaat dit seizoen zeker weer een factor worden. In vier seizoenen voor het team van Stewart Haas Racing is hij alleen maar sterker geworden en behaalde 15 overwinningen. En in de laatste negen seizoenen won Harvick minstens één wedstrijd. Harvick heeft zijn visitekaartje voor de rest van het seizoen nu al afgegeven.

Regerend kampioen Martin Truex Jr. eindigde als vijfde na vanaf de laatste startrij vertrokken te zijn. Zijn Toyota werd door de scrutineers viermaal afgekeurd en de crewchief werd door NASCAR voorlopig naar huis gestuurd.....

2018 Denny Hamlin
Bij JGR probeerde men met een andere strategie. Denny Hamlin werd vierde.

Uitslag
1. Kevin Harvick Ford 325 ronden
2. Brad Keselowski Ford 325 ronden
3. Clint Bowyer Ford 325 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 325 ronden
5. Martin Truex Jr. Toyota 325 ronden
6. Joey Logano Ford 325 ronden
7. Kyle Busch Toyota 325 ronden
8. Kurt Busch Ford 325 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 325 ronden
10. Chase Elliott Chevrolet 325 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet