NASCAR

NASCAR: Austin Dillon wint 60e Daytona 500. No 3 na 20 jaar terug in Winner's Circle

Evenals bij Xfinity-wedstrijd afgelopen zaterdag, zat ook bij de 60e editie van de Daytona het venijn in de staart. In de allerlaatste ronde pakte Dillon met een omstreden move op Aric Almirola de eindzege. De wedstrijd kende zowel in de openings- als slotfase "The Big One". De laatste zorgde ervoor met zeven ronden verlengd moest worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2018 Dillon burnout
De No 3 is terug in Winner's Circle..
.

Austin Dillon wint 60e Daytona 500 No 3 na 20 jaar terug in Winner's Circle
In het zicht van de finish crashte de SHR-Racing Ford nadat hij door de RCR Chevrolet van Austin Dillon in de rondte werd getikt. In de opinie van uw redacteur een erg omstreden overwinning.

Dat Dillon exact 20 jaar na de enige zege van Dale Earnhardt Sr in de Daytona 500 dezelfde wedstrijd voor het team van grootvader Richard Childress wint brengt veel emoties boven. Zeker omdat Dale Sr. zesmaal de titel voor RCR won en 17 jaar geleden in een RCR-auto op tragische wijze het leven liet. Velen konden weinig waardering opbrengen voor de wijze waarop Aric Almirola van de zege beroofd werd.

Austin Dillon: " Op het einde deed ik gewoon wat ik moest doen. Jammer voor de jongens van No 10(Stewart Haas Racing) Deze zege is voor Dale Sr. en al zijn fans. Voor de rest van het jaar zullen we de concurrentie ons achterste laten zien."

Thunderbirds
Fly-over van de Thunderbirds.

Darrell Wallace Jr. uitkomend met het legendarische startnummer 43 van "King Richard Petty" eindigde als tweede. Wallace: "Wat een fantastische dag. Een ongelofelijke ervaring en ik ben erg dankbaar dat Richard Petty mij deze kans gegeven heeft. Voor de eerste maal tweede in de Daytona 500. Dat neem ik op de koop toe. Achter Wallace Jr. volgden Denny Hamlin en Joey Logano.

Elliott Larson Figurantenrol voor Bowman en Larson.

Het commentaar van Aric Almirola was een "class act": "Ik heb er werkelijk alles voor gedaan. Mijn hart is gebroken, ik dacht ik dat ik Victory Lane zou halen. Maar in deze sport is er altijd een volgende week. We zien elkaar op Atlanta."

De tweede "Big One" zorgde voor de allesbeslissende eindfase. Met nog amper twee ronden te gaan trachtte 2017 Daytona 500 winnaar Kurt Busch de Toyota van Denny Hamlin te passeren, maar een duwtje van Ryan Blaney bracht een kettingreactie teweeg waarbij Alex Bowman, Brendan Gaughan en Ricky Stenhouse Jr. betrokken waren.

2018 Penske Fords
Tot aan de voorlaatste neutralisatie waren de Penske Fords erg sterk.

Penske-Fords sterk in laatste wedstrijdsegment
Gedurende het laatste wedstrijdsegment waren de Penske Fords van Ryan Blaney(winnaar 1e segment) en Joey Logano ontzettend sterk en leken de wedstrijd naar hun hand te zetten. Na de laatste reguliere stop kort voor het einde van de wedstrijd viel Joey Logano naar de vijftiende plek terug en had eigenlijk nauwelijks remmen meer. De slotneutralisaties speelden Penske-coureur Logano volledig in de kaart. Uiteindelijk eindigde Joey als vierde. Maar de grootste verrassing was eigenlijk de GO FAS Racing Ford van Matt DiBenedetto. Het ondergefinancierde team draaide eigenlijk de gehele wedstrijd in de Top 5 mee. Verrassend was eveneens het sterke optreden van Paul Menard, uitkomend voor het fameuze Wood Brothers Team. Menard reed eveneens een groot aantal ronden aan de leiding.

2018 Hamlin Larson Newman
 Slechte dag voor Martin Truex Jr, Kyle Larson en Jimmie Johnson.

Figurantenrol voor favorieten
Voor vele favorieten was er in de 60e editie van de Daytona 500 slechts een figurantenrol weggelegd. JGR-Toyota-coureur Kyle Busch zorgde met bandenproblemen voor de tweede neutralisatie maar eigenlijk nooit een factor. Kurt Busch schreef met zijn SHR Ford het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Aan het einde van dit segment deed zich ook de eerste "Big One" voor. Bij deze crash waren William Byron, Erik Jones, Ty Dillon, Daniel Suarez, Erik Jones, Martin Truex Jr. en Jimmie Johnson betrokken. De teams van HMS en JGR verloren elk twee auto's.

Daniel Suarez: " Het leek erop dat Blaney door Ricky Stenhouse Jr. vrij baan kreeg. Maar daardoor propte het gehele veld zich een beetje op en veroorzaakte deze crash. Ik kon er jammer genoeg niet tot het einde bij zijn, maar we beschikten over een auto waarmee we een goede wedstrijd konden hebben. Jammer genoeg werkte het niet."


2018 Almirola
Aric Almirola had de zege eigenlijk gewoon verdiend.

In de 94e ronde moest ervanwege schade aan de HMS Chevrolet van William Byron voor de vierde maal geneutraliseerd worden. Na een korte onderbreking werd de wedstrijd opnieuw hervat. Op Martin Truex Jr. ging vrijwel iedereen naar binnen.
Eerste Big One beëindigt NASCAR carriere Danica Patrick

De eerste "Big One" deed zich in de 101e ronde voor. De No 24 van William Byron verloor de controle en bij deze crash waren Chase Elliott, Danica Patrick, Brad Keselowski, Kevin Harvick, David Ragan en Kasey Kahne betrokken. Keselowski: " Hij spinde voor ons en we zaten er allemaal tussen. Ik probeerde hem nog onderin te passeren maar hij kwam ook naar beneden. Ik weet niet of ik hem nog raakte maar hij ging in de rondte. Ik kon weinig meer doen. We crashten allemaal....." Danica Patrick kon de spinnende Elliott niet meer ontwijken.

2018 Patirck
Allerlaatste Danica optreden in NASCAR bleef onbeloond.

Danica Patrick: " De auto was veel beter dan in de trainingen en de CanAm duels. Tony Eury Jr. heeft schitterend werk verricht. Zeker omdat deze deal nog maar zo kort geleden tot stand kwam. Wel was ik erg blij dat ik de gehele wedstrijd zo competitief was. Op de Daytona kan het de goede en slechte kant uitgaan. Maar dit hoort nu eenmaal bij het spel. Dank aan de fans. Dankbaar voor alles. Ik heb nu nog één wedstrijd te gaan."


2018 Finish
Austin Dillon wint de Daytona 500 op weinig elegante wijze.

Uitslag Daytona 500
1. Austin Dillon Chevrolet 207 ronden
2. Darrell Wallace Jr. Ford 207 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 207 ronden
4. Joey Logano Ford 207 ronden
5. Chris Buescher Chevrolet 207 ronden
6. Paul Menard Ford 207 ronden
7. Ryan Blaney Ford 207 ronden
8. Ryan Newman Chevrolet 207 ronden
9. Michael McDowell Ford 207 ronden
10. A.J. Allmendinger Ford 207 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet