NASCAR

NASCAR: Dubbeloverwinning voor JR Motorsports in Daytona. Tyler Reddick wint op de streep.

In een wedstrijd die maar liefst vijfmaal verlengd moest worden snoepte Tyler Reddick op de streep de overwinning van zijn teamgenoot Elliott Sadler af. Voor de tweede achtereenvolgende maal eindigde Sadler als tweede in de Xfinity-series. Maar voor de zoveelste maal in zijn carriere ging Sadler zonder beker naar huis. Met 143 wedstrijdronden betekende dit de langst durende Xfinity-wedstrijd ooit.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2018 Finish
De computers zagen het verschil niet maar Tyler Reddick is duidelijk winnaar.


Dubbeloverwinning voor JR Motorsports in Daytona. Tyler Reddick wint op de streep
Nimmer duurde een Xfinity-wedstrijd zolang als vandaag. Het laatste wedstrijdsegment telde voor diverse incidenten maar liefst negen neutralisaties. Na de achtste neutralisatie tikte Chase Elliott de Chevrolet van Elliott Sadler aan. Het leidde tot een aaneenschakeling van diverse kettingreacties. Bij de negende herstart spinde Kyle Larson en veroorzaakte een massa-carambolage waarbij maar liefst 18 auto's betrokken waren. Voor zowel Kyle Larson en Joey Logano betekende het einde wedstrijd. Bij de daaropvolgende herstart ging het andermaal fout nog voordat leider Tyler Reddick in de buurt van de witte vlag kwam. Larson reed overigens vrijwel 61 ronden aan de leiding. Larson(Chevrolet) schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam en Joey Logano(Ford) het tweede.

Dylon Lypton raakte de muur en er moest opnieuw geneutraliseerd worden. Ditmaal zelfs met een Code Rood. Na de vijfde verlenging namen de JR Motorsports-Chevrolets van Tyler Redding en Elliott Sadler direct de kop en kwamen in de allerlaatste ronde naast elkaar uit Turn 4 gingen vrijwel tegelijk over de streep. Zelfs de monitoren in het mediacentrum konden geen verschil tussen beide auto's constateren!!

2018 Start
Start van de langst durende wedstrijd uit de Xfinity-geschiedenis.

Voor Reddick betekende het overigens zijn tweede overwinning in de Xfinity-series. Vorig seizoen won Reddick in Kentucky toen hij voor het team van Chip Ganassi een part-time rol vervulde.In 2015 won Reddick de Truck Series openingswedstrijd op Daytona. "Wat een fantastische start van het jaar is dit. Voor de wedstrijd dacht ik er al over na om met intelligent rijden in de Playoffs te komen en we zitten er nu al bij!"

2018 Suarez Daniel Suarez(18) was gedurende lange tijd een factor. Na een crash werd hij door een truck aangeduwd en mocht zijn wedstrijd vervolgen. Niet iedereen was daar blij mee.

Het eerste wedstrijdincident werd door Austin Cindric in de Roush Fenway Mustang veroorzaakt. Met een auto die nogal "loose" was, had Cindric de grootste moeite om die op de baan te houden. Een crash was onvermijdelijk. Bij het incident waren ook regerend Truck Series kampioen Christopher Bell en Brandon Jones betrokken.

Sadler
Sadler, Reed en Suarez vechten om de kop.

Christopher Bell: "Op Daytona weet je dat dit kan gebeuren. Wij hadden op Atlanta getest, maar het was toch opwindend om hier te racen. Zeker omdat dit één van mijn favoriete banen is."

Sterke rookie optredens
Sterke rookie optredens waren er o.a. van Kaz Grala en de Canadees Alex Labba. Grala(vaak in sportscars en de Truckseries actief) behaalde direct bij zijn Xfinity-debuut een vierde plek voor het team van JGL Racing terwijl de uit Quebec afkomstige Alex Labba vrijwel de gehele wedstrijd sterk in de top 10 reed. Door de vele slotneutralisaties zat er niet meer dan een 24e plek in.

NASCAR ontzegt crewchiefs de toegang
Nog voordat de wedstrijd begon werden er door de NASCAR-organisatie twee crewchiefs van het evenemententerrein verwijderd. De No 3 Chevrolet van Austin Dillon beschikte over een niet conforme achterwielophanging nog voor de kwalificaties begonnen. Crewchief Nick Harrison werd voor de rest van het weekend de toegang tot Daytona ontzegd, evenals Robert Scott, verantwoordelijk voor de No 74 van Mike Harmon. Beide crewchiefs kunnen nog verdere sancties verwachten. Het nieuwe lik-op-stik beleid van de NASCAR-organisatie tegen overtreders. Dillon mocht vanwege voldoende "owners points"(punten voor de teameigenaren) in het verleden achteraan starten. Harmon beschikte hier niet over en mocht voortijdig naar huis.....


Tyler Reddick overwinning
Tweede overwinning voor Tyler Reddick.

Uitslag
1. Tyler Reddick Chevrolet 143 ronden
2. Elliott Sadler Chevrolet 143 ronden
3. Ryan Reed Ford 143 ronden
4. Kaz Grala Ford 143 ronden
5. Garrett Smithley Chevrolet 143 ronden
6. Spencer Gallagher Chevrolet 143 ronden
7.Ryan Truex Chevrolet 143 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 143 ronden
9. Ross Chastain Chevrolet 143 ronden
10. Brandon Jones Toyota 143 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet