NASCAR

NASCAR: Doorbraak nieuwe generatie. Elliott en Blaney winnen CanAm duels Daytona

Chase Elliott en Ryan Blaney schreven donderdagavond de CanAm duels, die de grid van de Daytona 500 bepalen, op hun naam. Het betekende de doorbraak van de nieuwe generatie Cup-coureurs. Voor vier gevestigde namen verliepen de CanAm duels wat minder. Jimmie Johnson, Aric Almirola. Brad Keselowski en Kyle Larson moeten voor a.s. zondag allemaal terugvallen op hun reserve-auto's. Zij liepen in de duels teveel schade op.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Blaney Podium
Ryan Blaney schreef de CanAm Duel 1 op zijn naam.


Doorbraak nieuwe generatie. Elliott en Blaney winnen CanAm duels Daytona
Het eerste CanAm duel leverde een overwinning op voor Penske-coureur Ryan Blaney die na een gevecht met Darrell Wallace Jr. de leiding greep. Teamgenoot Joey Logano, die geruime tijd aan de leiding lag, wist Wallace nog op de streep te verschalken.

Blaney: "Wallace was derde en ik dacht dat hij mij wel een "push" zou geven. Goed werk van hem. De snelheid van onze auto's is werkelijk fantastisch. Hopelijk kunnen we hem zondag naar huis rijden."

Jimmie Johnson werd al in de negende ronde het slachtoffer van een klapband. Bij het incident was ook Aric Almirola betrokken. Johnson: Toen ik in de tri-oval kwam begon de auto al te schudden. Ik wist direct hoe laat het was. De auto ging in de rondte en raakte Aric. Ook Johnson's teamgenoot William Byron was later in de wedstrijd bij een incident betrokken.

CanAm Duel 1
Single file.

In de 39e ronde trachtte Ricky Stenhouse Jr. bij Byron onder langs te gaan, maar door de luchtverplaatsing verloor Byron de controle over zijn HMS bolide. Even later was Stenhouse Jr. bij een identiek incident met David Gilliland betrokken. Met nog amper drie ronden te gaan zorgden Brad Keselowski en Jamie McMurray voor de laatste crash. Daardoor moest de wedstrijd verlengd worden en het legde de basis voor Blaney's CanAm 1-overwinning.

Chase Elliott podium
Chase Elliott. Favoriet voor de 60 editie van de Daytona 500?

Chase Elliott wint CanAm duel 2
Het tweede CanAm duel leverde een overwinning op voor Chase Elliott, die in 2017 eveneens hierin zegevierde. Elliott mag dan de CanAm duels voor het tweede achtereenvolgende jaar gewonnen hebben. Een Cup-zege ontbreekt nog steeds op zijn CV. Voor Elliott betekent dit een vierde startplek in de Daytona 500 a.s. zondag.

Elliott: "Vorig jaar hebben we het ook gedaan. Nu moeten we "The Big One" a.s zondag nog doen. Om eerlijk te zijn, we hebben nogal wat zaken uitgeprobeerd. Het nieuwe aerodynamische pakket is totaal anders. Het verschilt nogal tot hetgeen wat we in het verleden hadden. We hebben getracht uit te vinden wat de beste positie was om toe te kunnen slaan."

Truex Patrck Dillon
Regerend kampioen Martin Truex Jr. in gevecht met Danica Patrick en Austin Dillon.

In de 26e van de 60e ronde nam Elliott definitief de leiding van JGR-coureur Denny Hamlin over. Overigens was Hamlin na "The Clash" afgelopen zondag al verzekerd van een plek op de eerste startrij. Kevin Harvick eindigde als derde, maar slaagde er niet in om Hamlin te passeren. "De wegligging moet voor a.s. zondag gewoon verbeterd worden."

In tegenstelling tot CanAm duel 1 bleef het betrekkelijk rustig. Erik Jones zorgde met zijn JGR Toyota voor de enige crash in de wedstrijd. Daarbij werden Kyle Larson en Matt Di Benedetto uitgeschakeld. Jones liep zelf amper schade op en eindigde zelfs als derde. Danica Patrick kwam in haar allerlaatste CanAm duel als 14e over de streep. Voor de Indy 500 heeft Patrick overigens deal met ECR getekend.

Uitslag CanAm duel 1
1. Ryan Blaney Ford 63 ronden
2. Joey Logano Ford 63 ronden
3. Darrell Wallace Chevrolet 63 ronden
4. Ricky Stenhouse Jr. Ford 63 ronden
5. Kurt Busch Ford 63 ronden
6. Ryan Newman Chevrolet 63 ronden
7. David Ragan Ford 63 ronden
8. Daniel Suarez Toyota 63 ronden
9. Jamie McMurray Chevrolet 63 ronden
10. Chris Buescher Chevrolet 63 ronden

Uitslag CanAm duel 2
1. Chase Elliott Chevrolet 60 ronden
2. Kevin Harvick Ford 60 ronden
3. Erik Jones Toyota 60 ronden
4. Clint Bowyer Ford 60 ronden
5. Kyle Busch Toyota 60 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 60 ronden
7. Paul Menard Ford 60 ronden
8. Trevor Bayne Ford 60 ronden
9. Denny Hamlin Toyota 60 ronden
10. A.J.Allmendinger Chevrolet 60 ronden.

Chase Elliott 1

Gaat het nieuwe aerodynamische pakket voor nog meer inhaalspektakel zorgen?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet