Formule 3

F3: Keyvan Andres tekent bij Van Amersfoort Racing voor FIA EK F3

180208 F3 Andres VAR
Keyvan Andres komt dit seizoen uit voor het team van Frits van Amersfoort

Het duurt nog ruim drie maanden voordat het seizoen begint, pas op 12 mei in het Zuidfranse Pau, maar het veld in het FIA EK Formule 3 neemt langzaam maar zeker vorm aan. Vandaag kondigde Van Amersfoort Racing, het enige Nederlandse Formule 3-team, zijn eerste rijder voor het komende seizoen aan in de persoon van de Duitser Keyvan Andres. Andres, voorheen bekend als Andres Soori, wordt op 8 maart 18 jaar oud en begint aan zijn tweede EK-seizoen. Vorig jaar kwam hij in actie voor het Motopark-team met drie twaalfde plaatsen als beste resultaten. Daarmee was Andres een van de zeer weinigen die het hele seizoen geen enkel punt wist te scoren. Dit jaar moet het beter gaan, zo kondigt hij aan: "Afgelopen jaar was erg waardevol om te wennen aan de meest recente Formule 3-auto en de verschillende circuits. Ik ben klaar voor de volgende stap in mijn racecarrière."

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Frits van Amersfoort stelt: "We heten Keyvan in ons team van harte welkom. Wanneer je bedenkt dat hij pas 17 jaar oud is, heeft hij al heel wat ervaring met formulewagens over de hele wereld opgedaan. Het is ons doel om hem te helpen, die ervaring en zijn talent ten benutten om in het komende Europese Formule 3-seizoen competitief te zijn." Inderdaad heeft Andres al een vrij lange staat van dienst. Na twee jaar in de kartsport maakte hij de stap naar de Verenigde Staten, waar hij in 2013 uitkwam in de Skip Barber F2000-serie. In het winterseizoen 2014 won hij daarin de titel. In 2015 racete Andres in het U.S. National F2000 Championship. In 2016 keerde hij terug naar Europa voor deelname aan de Euroformula Open, die hij als twaalfde afsloot. Ook deed hij ervaring op in de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland.

Een aantal teams maakte al eerder, al dan niet gedeeltelijk, line-up voor het komende EK F3-seizoen bekend. Zo rijden Ralf Aron, Guanyu Zhou, Robert Shwartzman en Marcus Armstrong bij Prema, terwijl allerwege ook het aanblijven van Mick Schumacher bij de Italiaanse renstal wordt verwacht. Naar verluidt gaat Prema in totaal vijf auto's inzetten, nu het enkele jaren geldende maximum van vier per team weer is opgeheven. Voor Carlin gaan Ferdinand Habsburg en Jehan Daruvala op herhaling voor een tweede seizoen, terwijl Sacha Fenestraz en Devlin Defrancesco, die vorig jaar al bij Carlin aan de Formule 3 proefden, nu het volledige kampioenschap rijden. Verwacht ook hier nog één of twee aanvullingen, ondermeer de Indiër Ameya Vaidyanathan, die vorig jaar al enkele EK-F3-races voor her Britse team reed. Motopark heeft Fabio Scherer, Macau-winnaar Daniel Ticktum, Marino Sato en Jonathan Aberdein in de gelederen en plant eveneens zes auto's, met ondermeer ook regerend ADAC-F4-kampioen Jüri Vips. Hitech komt uit met Enaam Ahmed, Alex Palou en Ben Hingeley.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet