Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande verovert pole voor Rolex 24 at Daytona

levitt-0118-RLX-06637

Renger van der Zande heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in zijn eerste kwalificatie voor Konica Minolta Cadillac DPi-V.R de pole position voor de Rolex 24 at Daytona te pakken. De Nederlander wist op het allerlaatste moment de op dat moment snelste rondetijd van de Braziliaan Helio Castroneves te verbeteren en daarmee zijn derde pole in het IMSA kampioenschap te veroveren. Robin Frijns was de op één na snelste Nederlander, de Jackie Chan DCR JOTA-rijder eindigde de kwalificatie als zesde.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat) en René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Michael L. Levitt / LAT ImagesVan der Zande in extremis naar pole position
Helio Castroneves leek met een rondetijd van 1:36.090 op weg te zijn naar de pole position en had zijn Acura ARX-05 DPi al in de pits geparkeerd, toen Van der Zande nog een keer aanzette. Terwijl de vlag al uithing verbeterde Van der Zande tot ongeloof van Castroneves zijn rondetijd naar 1:36.083, om daarmee de pole te pakken voor de 56e Rolex 24 at Daytona. Voor Cadillac was het de tweede opeenvolgende Rolex 24 pole. Achter Van der Zande en Castroneves wist Filipe Albuquerque met de Mustang Sampling Racing Cadillac DPi-V.R de derde plaats te veroveren, voor de verrassend snelle Pato O'Ward in de Performance Tech Motorsports Oreca. Robin Frijns eindigde de kwalificatie als zesde, terwijl de auto van land- en teamgenoot Ho-Pin Tung door Alex Brundle als elfde werd gekwalificeerd. Fernando Alonso nam namens United Autosports de kwalificatie voor zijn rekening. De McLaren F1-rijder eindigde sessie als 13e. Hij was daarmee de laatste rijder die zich binnen een seconde van de pole tijd wist te kwalificeren. Eerder op de dag was er tegenslag voor het team toen nieuwkomer Phil Hanson de United-auto met het nummer 23 crashte, maar de schade kon op tijd worden hersteld voor de kwalificatie.

180126 Rolex kwalificatie WTR
Blijdschap bij het WTR-team met vlnr Jordan Taylor, Renger van der Zande en Ryan Hunter-Reay

Voor het team van Wayne Taylor was het de tweede pole-position voor de Rolex 24 At Daytona na het eerdere kwalificatiesucces van de inmiddels gestopte Max Angelelli in 2010, die vorig jaar samen met Ricky en Jordan Taylor en NASCAR-held Jeff Gordon de grote race won. Renger van der Zande was uiteraard dolgelukkig met zijn pole-position: "Ik had dit niet verwacht. Toen het team me via de radio vertelde dat ik pole had, was ik superblij. In de laatste ronde ging ik in bocht vijf iets te wijd, maar toen trapte ik het gas nog een keer in en de auto bleef op de baan. Elke ronde kon ik me verbeteren, soms wel zeven of acht meter later remmend dan de ronde ervoor. De wind blies me naar boven in de richting van de muur en ik had ook nog wat verkeer. Helio heb ik voorbijgelaten. In de laatste ronde moest het gebeuren en het was een snelle. Het zit allemaal ongelooflijk dicht bij elkaar, dit is het meest competitieve veld in lange tijd. Het Konica Minolta Cadillac-team heeft hooggespannen verwachtingen, hier weten ze hoe je een kampioenschap moet winnen!"

180126 Rolex kwalificatie Magnussen
Jan Magnussen veroverde de pole-position in de GTLM-klasse

Corvette snelste in kwalificatie; BMW stelt teleur
In de GTLM kwalificatie was het Jan Magnussen die de Chevrolet Corvette C7.R op de eerste plaats wist te kwalificeren. De Deen reed al vroeg in de sessie zijn snelste ronde en zag vervolgens hoe de concurrentie die tijd niet meer wist te verbeteren. Ford Chip Ganassi Racing's Joey Hand kwam uiteindelijk het dichtste bij, maar de Amerikaan bleef op 0.019s van de snelste tijd steken. Laurens Vanthoor kwalificeerde zijn Porsche 911 RSR als derde, voor teamgenoot Patrick Pilet. De nieuwe BMW M8 maakte nog geen sterke indruk. Alexander Sims kwalificeerde zich als achtste, terwijl John Edwards de auto die hij deelt met Nicky Catsburg als negende en laatste in GTLM kwalificeerde. De BMW M8 GTLM was ruim een seconde langzamer dan de pole-tijd. De auto van Catsburg kende vandaag veel problemen, waardoor de eerste snelle ronden pas in de kwalificatie werden gedraaid.

180126 Rolex kwalificatie Serra
Daniel Serra liet zien dat hij niet alleen in een Aston Martin snel is

Ferrari 1-2 in GTD
Daniel Serra was de snelste rijder in de GTD klasse. De Braziliaan was met de Spirit of Race Ferrari 488 GT3 maar liefst 0,453s sneller dan Miguel Molina in de Risi Competizione Ferrari 488 GT3. Serra's tijd van 1:46.049 was ook veel sneller dan het kwalificatierecord uit 2014. Maar liefst zeven rijder stonden op enig moment als snelste op de schermen, maar uiteindelijk was het Serra die met teamgenoten Mathias Lauda, Pedro Lamy en Paul Dalla Lana feest kon vieren. Dubai-pole-sitter Mirko Bortolotti, in Daytona teamgenoot van Rik Breukers, eindigde de kwalificatie als derde, maar later werd die tijd geschrapt vanwege een ondicht rubber in de luchtinlaat. Daarmee moet de Lamborghini dus achteraan starten. Jeroen Bleekemolens teamgenoot Ben Keating eindigde de kwalificatie als 13e in de GTD, terwijl Christopher Lenz de Lamborghini die hij deelt met Max van Splunteren en Louis Machiels als 19e en laatste kwalificeerde.

Uitslag kwalificatie Rolex 24 at Daytona
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet