24H Series

24H Series: Yelmer Buurman en Black Falcon-Mercedes-teamgenoten winnen Hankook 24H Dubai (lang)

180112 Dubai finish Mercedes

Voor de vierde keer heeft het Black Falcon-Mercedes-team de Hankook 24H Dubai gewonnen. Na 606 ronden reed Abdulaziz Al Faisal de Mercedes-AMG GT3 met het startnummer 3 als winnaar over de eindstreep. Na de dramatische uitval van de Black Falcon-zusterauto won de rijder uit Saoedi-Arabië samen met zijn teamgenoten Hubert Haupt, Yelmer Buurman en Gabriele Piana. Voor Yelmer Buurman was het de tweede overwinning in Dubai na zijn eerdere succes in 2015, toen Haupt en Al Faisal ook deel uitmaakten van het winnende team. De tweede plaats ging naar de Manthey-Porsche met Otto Klohs, Lars Kern, Mathieu Jaminet en Sven Müller. De van pole gestarte GRT-Grasser-Lamborghini met Mark Ineichen, Rolf Ineichen, Christian Engelhart en Mirko Bortolotti werd derde. De zege in de TCE Series ging naar het Liqui Moly Team Engstler met de Volkswagen Golf GTi TCR, bestuurd door Luca Engstler, Florian Thoma, Benjamin Leuchtner en Jean Karl Vernay.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Na de onfortuinlijke uitval van de nummer 3-Black Falcon-Mercedes, waarmee ook Jeroen Bleekemolen uit de strijd was, was voor de zusterauto met het startnummer 2 de weg naar de overwinning vrij. Rond een uur of elf werd het nog even spannend toen de remschijf van het rechter voorwiel moest worden gewisseld, maar dat leverde niet meer dan drie minuten tijdverlies oftewel anderhalve ronde op. Vervolgens kon Yelmer Buurman als voorlaatste rijder huishouden, want zijn enige taak was om de resterende voorsprong van nog drie ronden niet meer in gevaar te laten komen. "Toch was dat nog niet eens zo heel makkelijk", vertelde hij naderhand, "want ik reed weliswaar niet voluit, maar ik moest wel heel erg geconcentreerd blijven om geen fouten te maken. Mijn stint duurde slechts een uur, maar het leken er wel drie!" Uiteindelijk kon hij toezien hoe Abdulaziz Al Faisal de auto als winnaar over de finish reed.

180113 Dubai Race winner
De winnende Black Falcon-Mercedes (l.)

Daarachter werd het nog wel spannend, want de nummer 777-MS7 by WRT-Audi verdween in het laatste uur uit de top drie vanwege technische problemen. De Audi, waarin ook Michael Vergers in actie kwam, werd zevende algemeen en vijfde in de A6-Pro-klasse. De strijd om de tweede plaats achter de winnende Black Falcon-Mercedes was verbeten, maar het team van Otto Klohs, Lars Kern, Matthieu Jaminet en Sven Müller in de Manthey-Porsche trok aan het langste eind. Met het nipte verschil van slechts 5,275 seconden werd de GRT-Grasser Racing Team-Lamborghini met Mark en Rolf Ineichen, Christian Engelhart en Mirko Bortolotti nog als derde geklasseerd, een keurige beloning voor het team dat van pole-position was gestart, maar na drie opeenvolgende lekke banden tot ver in de achterhoede teruggevallen was.

180113 Dubai Race Corvette
V8 Racing was met de tweede plaats in de A6-Am-klasse succesvol

Een mooi succes was er in de A6-Am-klasse in de vorm van de tweede plaats voor het Nederlandse V8 Racing, waarvan de beproefde Chevrolet Corvette C6-ZR1 nagenoeg geen slag verkeerd had gedaan. Zo mochten Luc Braams, Duncan Huisman, Alex van 't Hoff en Rick Abresch samen met de jonge Brit Finlay Hutchinson achter de klassewinnaars van het Duitse team SPS automotive-performance met de Mercedes-AMG GT3 als tweede op het podium plaatsnemen.

180112 Dubai Race BWT
De HTP-Mercedes met Indy Dontje eindigde als derde in A6-Am

Ook het team dat op de derde plaats in deze klasse eindigde, kende Nederlandse inbreng, want Indy Dontje maakte deel uit van de bezetting in de HTP Motorsport-BWT-Mercedes-AMG GT3. Deze auto reed tot ver in de ochtend riant aan de leiding in de klasse en derde algemeen, maar viel toen terug als gevolg van een losgeraakte afdekking van de brandstoftank en vanwege versnellingsbakproblemen. Drie plaatsen daarachter eindigde de andere GRT-Lamborghini met onder anderen Rik Breukers als zesde in de A6-Am-klasse.

180112 Dubai Race MP
Ondanks wat aanrijdingen had MP Motorsport een goede première met de Mercedes-AMG GT3

De MP Motorsport-Mercedes van Henk en Daniël de Jong en Bert de Heus reed aanvankelijk ook in de top tien van het algemeen klassement, maar liep wat schade op door aanrijdingen. Daardoor moest het team genoegen nemen met de 21e plaats algemeen en de achtste positie in de klasse. Het Nederlandse kwartet Meijer, Hilders, Herber en Van Berlo met de Speedlover-Porsche kende geen al te grote problemen en werd 30e algemeen en zesde in de 991-Am-klasse. Peter Kox en Nico Pronk haalden met de KTM X-Bow van het team KTM Motorsport Australia de eindstreep niet.

180113 Dubai Race Koeten
Tweede plaats in de TCE Series en de TCR-klasse voor de door Bas Koeten Racing gerunde 'Finse' SEAT

Bij de toerwagens was LMS Racing by Bas Koeten, dat met de SEAT als tweede in de TCR-klasse eindigde, het best geklasseerde team met Nederlandse inbreng dankzij KNAF Talent First-coureur Willem Meijer. De Modena Motorsports-SEAT, die in de beginfase van de wedstrijd de TCR-klasse aanvoerde, liep twee keer in de race ophangingsschade op als gevolg van aanrijdingen en kon een topklassering daardoor in het competitieve TCR-veld wel vergeten. Francis Tjia en zijn teamgenoten moesten genoegen nemen met de achtste plaats in de klasse, die werd gewonnen door het Duitse Liqui Moly Team Engstler met een Volkswagen Golf GTi TCR.

180112 Dubai Race Golf
Winst voor het Liqui Moly Team Engstler in de TCR-klasse en de TCE Series

De Bas Koeten Racing-Audi met Matthijs Bakker werd als negende geklasseerd, twee plaatsen voor de Red Camel-Jordans.nl-SEAT met Ivo Breukers, die na een motordefect echter niet rijdend over de finish kwam. Dat was wel het geval voor de BMW M3 van Cor Euser en Einar Thorsen, die ondanks alle ellende van missende wiellagers en schade door een aanrijding toch de eindstreep haalden en zesde in de klasse SP3 werden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet