24H Series

24H Series: Drama in de ochtend voor Mercedes-AMG

1801112 Dubai-ochtend BlackFalcon 2
De Black Falcon-Mercedes leidde lange tijd, maar werd uit de race gereden

Na een in verhouding rustige nacht leek het Black Falcon-Mercedes-team in Dubai op weg naar een 1-2. De nummer 3-auto met Jeroen Bleekemolen reed comfortabel aan de leiding, gevolgd door de nummer 2-auto met Yelmer Buurman. Rond 10.00 uur echter ging het mis: in het verkeer werd Luca Stolz in de nummer 3-Mercedes als leider in de wedstrijd hard van achteren geraakt door de Zwitser Roland Eggimann in de nummer 1-Hofor Racing-Mercedes uit de A6-Am-klasse. Daarmee waren beide auto's direct uit de strijd. De nummer 2-Black Falcon-Mercedes rijdt met nog vier uur te gaan aan de leiding, op vijf ronden gevolgd door de van pole gestarte Grasser Racing Team-Lamborghini. Nog een ronde daarachter rijdt de Manthey Racing-Porsche op de derde plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Eigenlijk leek voor Mercedes alles probleemloos te gaan en sommigen wezen al op het historische feit dat nog niet eerder een team in Dubai als eerste en tweede eindigde. In het 20e uur echter ging het mis: eerst crashte de nummer 24-SPS-Mercedes, toen kwam de nummer 24-HTP-Mercedes, die lange tijd op de derde plaats algemeen reed en de A6-Am-klasse aanvoerde, meerdere keren de pits in vanwege problemen met de brandstoftoevoer, en vervolgens kwam het op het lange rechte stuk aan de achterkant van het circuit tot een botsing tussen de leidende Black Falcon-Mercedes en de Hofor-Mercedes. "Er was heel veel verkeer, dus ik deed het echt rustig aan, maar opeens reed er iemand echt vol bij me naar binnen. Niet gekeken, niet geremd, waarschijnlijk met 200 kilometer per uur of zo. Wat een idioot!" Luca Stolz was duidelijk niet te sprekem over de actie van zijn merkgenoot Eggimann, waardoor het Black Falcon-team de comfortabele voorsprong verspeelde. De schade aan de Hofor-Mercedes was veelzeggend en ook voor de vandaag jarige Christiaan Frankenhout was de race daarmee uiteraard ten einde.

180112 Dubai ochtend Hofor
De schade aan de Hofor-Mercedes toonde aan hoe zwaar de klap was

Vooraan het veld verloor de nummer 911-Herberth-Porsche in de nacht meer tijd vanwege problemen met de stuurinrichting. Ook voor de nummer 777-MS7 by WRT-Audi, die tijdens pitstops van de Black Falcon-Mercedessen in de nacht een paarmaal aan de leiding reed, verliep de race niet helemaal probleemloos: "Paar kleine tikjes, een paar tijdstraffen, maar technisch helemaal niks aan de auto", meldde teambaas Vincent Vosse. Met nog vier uur te gaan rijdt de Audi met ondermeer Michael Vergers op de vierde plaats.

180112 Dubai ochtend 77
De Lamborghini van Richard Verburg staat met motordefect in het parc fermé

Voor twee van de drie Nederlandse Lamborghini-rijders is de wedstrijd ook ten einde. De GDL-Super Trofeo-auto van Richard Verburg staat met een motordefect in het parc fermé, de nummer 66-Attempto-Lamborghini van Pieter en Steijn Schothorst viel uit vanwege een defecte oliekoeler, het gevolg van een aanrijding met de Cor Euser Racing-BMW. De GRT-Grasser-Lamborghini met Rik Breukers rijdt nog wel, deze auto ligt op de vijfde plaats in de A6-Am-klasse en twaalfde algemeen. Ook voor het V8 Racing-team met de Corvette loopt de race probleemloos, dit team rijdt op de derde plaats in de klasse.

In de TCR-klasse rijdt de Liqui Moly Team Engstler-Volkswagen Golf GTi aan de leiding, op korte afstand gevolgd door de LMS Racing by Bas Koeten Racing-SEAT Leon met ondermeer Willem Meijer aan boord. "Het gaat eigenlijk prima, het enige probleem is dat we in de nacht een keer zonder brandstof kwamen te staan. Om welke reden dan ook verbruikten we in de nacht aanmerkelijk meer dan overdag, maar we rijden nu op de tweede plaats en maken jacht op de kop", zei KNAF Talent First-rijder Meijer. De Nederlandse rijders in de Belgische Speed Lover-Porsche in de 991-Am-klasse rijden relatief probleemloos op de vijfde plaats in de klasse. Ook de KTM X-BOW van Peter Kox en Nico Pronk doet het na eerder tijdverlies goed, het team heeft de tweede plaats in SP2 in handen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet