24H Series

24H Series: Alle Nederlanders (teams en rijders) in Dubai

180112 Dubai NL Bleekemolenm
Jeroen Bleekemolen is de best geplaatste Nederlander op de grid in Dubai

Hoewel de Hankook 24H DUBAI natuurlijk een internationaal evenement is, is de Nederlandse inbreng er traditioneel groot. Geen wonder, met een Nederlandse organisatie, bestaande uit het bureau Creventic en de DNRT. Kort voor de start van de 13e editie van de race zet AUTOSPORT.NL de Nederlandse teams en rijders op een rij.

Tekst: René de Boer (vanuit Dubai, Twitter: @renedeboer)
Foto's: 24H Series/Petr Fryba, Rebocar Automotive Productions

Startnr. 1: Hofor Racing Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Am
Christiaan Frankenhout

Het regerend GT-kampioensteam in de 24H Series is uiteraard weer terug voor het verdedigen van de titel en als altijd maakt ook Christiaan Frankenhout hier deel uit van de rijdersbezetting. Hij deelt de auto met de Zwitsers Michael en Chantal Kroll en Roland Eggimann en de Duitser Kenneth Heyer.

180118 Dubai NL Frankenhout
Christiaan Frankenhout rijdt wederom met de Hofor-Mercedes

Startnr. 2: Black Falcon Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Pro
Yelmer Buurman

Ook voor Yelmer Buurman is Dubai een vast element in de agenda. In de nummer 2-Black Falcon-Mercedes rijdt de coureur uit het Gelderse Ubbergen samen met Abdulaziz Al Faisal uit Saoedi-Arabië, de Duitser Hubert Haupt en de Italiaan Gabriele Piana.

Startnr. 3: Black Falcon Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Pro
Jeroen Bleekemolen

Jeroen Bleekemolen behoort tot het zeer selecte gezelschap van rijders dat de drie lange-afstandsklassiekers aan het begin van het jaar rijdt: Dubai, Daytona en Bathurst. In Dubai, waar hij al twee keer won, start Bleekemolen voor het Black Falcon-team, samen met lokale held Khaled Al Qubaisi en de Duitsers Luca Stolz en Manuel Metzger.

Startnr. 5: Ram Racing Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Pro
Remon Leonard Vos

Niet iemand die in Nederland erg aan de weg timmert of grote bekendheid geniet, maar Remon Vos heeft bij het Britse Ram Racing inmiddels een aardige staat van dienst opgebouwd. In Dubai deelt hij de auto met de beide Britten Tom Onslow-Cole en Euan Hankey.

180112 Dubai NL V8Racing
De Corvette van V8 Racing bij de technische keuring

Startnr. 18: V8 Racing Chevrolet Corvette C6-ZR1, klasse A6-Am
Luc Braams
Duncan Huisman
Alex van 't Hoff
Rick Abresch

Op de een of andere manier is Dubai niet compleet zonder de vertrouwde aanblik van de beproefde V8 Racing Corvette in de eerste pitbox. Met Luc Braams, Duncan Huisman, Alex van 't Hoff en Rick Abresch is ook de rijdersbezetting dezelfde als in de afgelopen jaren. De jonge Brit Finlay Hutchinson, vorig jaar in de Audi Sport TT Cup, versterkt het team.

Startnr. 19: MP Motorsport Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Am
Daniël de Jong
Henk de Jong
Bert de Heus

MP Motorsport is het eerste volledig Nederlandse team dat een Mercedes-AMG GT3 verwierf en na succesvolle tests is Dubai de eerste race van het team met deze auto, nadat in afgelopen jaren volop ervaring werd opgedaan met de Viper. Daniël de Jong ziet in lange-afstandsraces een nieuw perspectief, terwijl vader Henk de Jong na een aantal jaren onderbreking ook het racevirus duidelijk weer te pakken heeft. Bert de Heus reed ook de afgelopen jaren al voor het team uit de Hoekse Waard.

Startnr. 25: HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3, klasse A6-Am
Indy Dontje

In de opvallende roze kleuren van waterzuiveringsbedrijf BWT is de Mercedes-AMG GT3 niet te missen. Indy Dontje komt uit voor het HTP-team, samen met de Oostenrijkers Alexander Hrachowina en Martin Konrad, de Duitse raceheld Bernd Schneider en de Luxemburger Brice Bosi.

Startnr. 28: GP Extreme Renault Sport R.S. 01 GT3, klasse A6-Am
Nicky Pastorelli

GP Extreme is een van de teams uit de Verenigde Arabische Emiraten in de wedstrijd en met Nicky Pastorelli heeft het team een erkend snelle rijder aan boord. De rest van de bezetting bestaat uit de Fransen Jean-Pierre Valentini en Alban Varutti, de Zimbabwaan Axcil Jefferies en de Canadees Bassam Kronfli.

180112 Dubai NL Schothorst
Pieter (l.) en Steijn Schothorst deden binnen een week een deal voor de Attempto-Lamborghini

Startnr. 66: Attempto Racing Lamborghini Huracán GT3, klasse A6-Pro
Pieter Schothorst
Steijn Schothorst

Zoals vaak maakte Attempto-teambaas Arkin Aka pas in een laat stadium zijn rijders bekend. Pieter en Steijn Schothorst rijden voor het eerst sinds langere tijd weer eens samen en worden ondersteund door de ervaren cuprijders Clemens Schmid uit Oostenrijk en Alex Riberas uit Spanje, alsmede de Duitse gentleman-rijder Edward Lewis Brauner.

Startnr. 71: Cor Euser Racing BMW M3, klasse SP3
Cor Euser
Einar Thorsen

Geen Creventic-race is compleet zonder het team van Cor Euser, die er al vanaf de eerste editie bij is. De coureur uit Herpen is op weg naar zijn 1000e race, een mijlpaal die hij dit jaar vol wil maken. De Noorse Nederlander Einar Thorsen maakt ook deel uit van het BMW-team, dat verder nog de Duitser Klaus Dieter Frommer en de Amerikaan Mckay Snow omvat.

180112 Dubai NL Euser
Geen Creventic-race zonder een auto van Cor Euser Racing!

Startnr. 77: GDL Racing Team Asia Lamborghini Huracán Super Trofeo, klasse SPX
Richard Verburg

Beroepsvlieger annex coureur Richard Verburg woonde jarenlang in Dubai, dus voor hem is de race, waaraan hij ook al vele jaren deelneemt, een beetje een thuiswedstrijd, al woont hij tegenwoordig in Hongkong. Ditmaal vond hij onderdak bij het GDL Asia-team van Gianluca de Lorenzi, waar hij de Lamborghini-cup-auto deelt met Lim Keong Liam en Gerald Tan uit Singapore en Nigel Farmer uit Hongkong.

Startnr. 79: Speed Lover Porsche 991-I Cup, klasse 991-Am
Daan Meijer
Harry Hilders
Bob Herber
Marcel van Berlo

Dit is een bezetting die je normaliter bij JR Motorsport verwacht, maar de heren vonden ditmaal onderdak bij het Speed Lover-team van de Belg André Van Hooff, die over een rijke ervaring met Porsches in lange-afstandsraces beschikt. Grappig detail: Kay van Berlo, zoon van Marcel, maakte afgelopen week zijn autosportdebuut in Dubai met een LMP3-prototype.

180112 Dubai NL Speedlover 77
De Speedlover-Porsche met volledig Nederlandse bezetting

Startnr. 125: Bas Koeten Racing Audi RS 3 LMS, klasse TCR
Mathijs Bakker

Mathijs Bakker reed het afgelopen seizoen in de Le Mans Cup met een LMP3-prototype, dus de overstap naar een toerwagen is wel even wennen. Hij deelt de Audi van Bas Koeten Racing met een internationaal gezelschap, dat verder nog bestaat uit de Belg Anthony Lambert, de Zwitser Ronny Jost en de Brit JM Littman.

Startnr. 129: LMS Racing by Bas Koeten Racing SEAT LCR TCR, klasse TCR
Willem Meijer

Willem Meijer kennen we ondermeer vanuit de TCR Benelux, waarin hij als vertegenwoordiger van de KNAF Academy in actie kwam. In Dubai start hij onder de (Finse) vlag van LMS Racing, waarbij de inzet wordt verzorgd door Bas Koeten Racing. De drie andere rijders in de SEAT zijn inderdaad Finnen: Olli Kangas, Kari-Pekka Laaksonen en Antti Buri, die we ook nog vanuit de Benelux-Formule Ford-gelederen kennen.

180112 Dubai NL Tjia
Francis Tjia (l.) en Wayne Shen, twee van de rijders in de Modena Motorsports-SEAT

Startnr. 216: Modena Motorsports SEAT Leon TCR, klasse TCR
Francis Tjia

De gebroeders Tjia zagen we de afgelopen jaren regelmatig in de races van Creventic, en zeker in Dubai. Ditmaal verschijnt alleen Francis Tjia aan de start met de SEAT Leon van het familieteam Modena Motorsports. En waar de Tjia's zijn, zijn de Shens nooit ver weg: Wayne en John Shen zijn de andere rijders in de auto, samen met de Deen Benny Simonsen en de Zwitser Mathias Beche.

180112 Dubai NL Kox
Peter Kox en Nico Pronk rijden in Dubai met de KTM X-BOW (links)

Startnr. 246: KTM Motorsport Australia KTM X-BOW, klasse SP2
Nico Pronk
Peter Kox

Vorig jaar reden Nico Pronk en Peter Kox nog in een LMP3-prototype in Dubai, ditmaal rijden ze met een KTM X-BOW van een Australisch team. De twee andere rijders in het team zijn Australisch: Justin McMillan en Glen Wood.

Startnr. 252: Sorg Rennsport BMW M4 GT4, klasse GT4
Max Braams

Eigenlijk zou Liesette Braams met de Sorg-BMW in Dubai haar comeback maken, een prestatie van formaat waar velen reikhalzend naar uitkeken. Ze testte inderdaad woensdag ook met de auto, maar omdat ze griep opliep en koorts kreeg, was het toch verstandiger voor haar om niet aan de race deel te nemen. We wensen Liesette vanaf deze plaats alle sterkte toe en we zijn er zeker van dat we haar, met haar enorme wilskracht en doorzettingsvermogen, gauw weer achter het stuur van een raceauto zullen zien. Zoon Max Braams neemt haar plaats in, andere rijders in de Sorg-BMW zijn de Duitsers Olaf Meyer, Henry Littig en Stefan Aust en de Amerikaan John Allen.

180112 Dubai NL RedCame
De Red Camel-Jordans.nl-SEAT met Ivo Breukers

Startnr. 303: Red Camel-Jordans.nl SEAT LCR TCR, klasse TCR
Ivo Breukers

Als initiatiefnemer van de race mag Ivo Breukers natuurlijk ook niet in de wedstrijd ontbreken. Hij deelt de SEAT Leon Cup Racer in de TCR-klasse van zijn eigen team Red Camel-Jordans.nl met de Duitser Dirk Vorländer en de Russen Maxim Aronov en Lev Fridman.

Startnr. 777: MS7 by WRT Audi R8 LMS, klasse A6-Pro
Michael Vergers

Michael Vergers behoort natuurlijk ook tot de 'regulars' in Dubai en hij maakt deel uit van de sterk bezette WRT-Audi, met de kersvers benoemde Audi-fabriekstijder Dries Vanthoor en routinier Christopher Mies, alsmede de Saoedische prins Mohammed Bin Saud al Saud.

180112 Dubai NL Vergers
De MS7 by WRT-Audi van onder anderen Michael Vergers

Startnr. 963: GRT Grasser Racing Team Lamborghini Huracán GT3, klasse A6-Am
Rik Breukers

De jonge Rik Breukers kent ook een lekker druk programma, want afgelopen weekeinde kwam hij nog in actie tijdens de 'Roar', de test ter voorbereiding op de 24-uursrace van eind deze maand in Daytona. In Dubai deelt hij de Grasser-Lamborghini in de Am-klasse met de Zwitsers Mark Ineichen, Christoph Lenz en Mauro Calamia en de Italiaan Roberto Pampanini.e
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet