Diversen

Formule RP1: De eerste stap naar succes. 16 januari testdag op Zandvoort

Formule-RP1-05

Heeft niet iedere karter Max Verstappen als voorbeeld? Ondanks deze ambitie bleek de stap van de karting naar de autorensport de laatste jaren echter toch (te) hoog. Voor een formulewagenklasse moest worden uitgeweken naar het buitenland, met als gevolg hoge kosten en onzichtbaar voor eigen fans en sponsors.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Race Planet

Formule-RP1-03

Daar komt nu verandering in!
Formule RP1 is de nieuwe opstapklasse voor de Nederlandse en Belgische formulewagenracerij met een professionele uitstraling voor een behapbaar budget. Formule RP1 is een initiatief van Race Planet, de Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF)en de Royal Automobile Club Belgium (RACB) en vormt de eerste opstap voor iedere autosporter richting de singleseaters.
Karters en andere autosporttalenten van 15 jaar en ouder kunnen voortaan in eigen land instappen in de Formule RP1, een eenheidsklasse die de eerste opstap kan vormen richting de Formule Renault 2.0, Formule 4, Formule 3, 2 en ....

Door het aanbieden van een volledig pakket, inclusief opleiding en begeleiding en zonder de hoge aanschafkosten van een auto, komt de overstap naar de formulewagenracerij opeens binnen bereik.
De Formule RP1 richt zich niet alleen op karters en staat open voor aankomend coureurs met Verstappen-ambities uit alle geledingen van de autosport.

De Auto
Formule RP1 maakt gebruik van een door de Franse specialist Signatech Automobiles gebouwd chassis. De auto beschikt over een carbon monocoque dat aan alle moderne veiligheidseisen voldoet. Het carbon fiber bodywork is niet alleen licht, maar geeft de Formule RP1 ook de stroomlijn en uitstraling van een moderne volwassen formulewagen. De Formule RP1 wordt aangedreven door een 140 pk sterke Renault 1.6-motor en beschikt over een 5-versnellingsbak die met flippers aan het stuur wordt bediend.

De Formule RP1 weegt slechts 470 kilogram en is tot snelle rondetijden in staat. Verder beschikt de Formule RP1 over moderne elektronica. Alle data kunnen worden uitgelezen om zo tot een volledige analyse van de rondetijden te komen. De Formule RP1 is een beproefde auto waarmee in Frankrijk kampioenschappen worden gereden en die op alle fronten zijn betrouwbaarheid heeft bewezen.

Formule-RP1-01

Het concept
Alle Formule RP1-auto's zijn eigendom van Race Planet/Team Bleekemolen en worden door dit team geprepareerd en onderhouden. De rijder hoeft alleen te zorgen voor een raceoveral en helm. Alle auto's zijn volstrekt identiek en worden bij ieder raceweekend door loting aan de rijders toegewezen. Door het uitwisselen van de bodypanelen blijven persoonlijke sponsoruitingen mogelijk. Race Planet biedt een volledig product volgens het arrive & drive principe. De coureur hoeft zich alleen te concentreren op datgene waar het hem echt om gaat; racen en zich verder ontwikkelen.

Binnen het aangeboden pakket valt ook de volledige technische ondersteuning, begeleiding van de coureur, catering en promotie.
Michael en Sebastiaan Bleekemolen, ervaren instructeurs/coureurs en diverse KNAF Talent First-rijders zullen bij de begeleiding van de Formule RP1-coureurs betrokken worden. Er is één monteur per auto, met toezicht van één ervaren engineer per drie auto's. Ook zijn er meerdere data engineers. Alle data worden gezamenlijk besproken, zowel op de testdagen als bij trainingen en races. Alle auto's zullen rijden met dezelfde afstelling en alleen de instelling van de vleugels is vrij. Daarmee is het dus niet de techniek of de hoogte van het budget, maar de kwaliteit van de rijder die de doorslag geeft. Alle auto's worden op de paddock bij elkaar ondergebracht. Ook de catering voor de rijder en één begeleider is bij het pakket inbegrepen. Aanvullende catering kan worden bijgekocht.

Formule-RP1-02

Wedstrijdkalender
De Formule RP1 strijdt om een officieel Nederlands/Benelux Kampioenschap dat onder auspiciën van de KNAF wordt verreden. Daarmee krijgt het kampioenschap ook internationaal direct aanzien. De kalender omvat zes ronden en in totaal twaalf races. Gereden wordt op aansprekende circuits als Circuit Zandvoort (drie keer), TT-Circuit Assen (twee keer) en Circuit Zolder. Omdat alleen op zaterdag en zondag en op circuits dicht bij huis wordt gereden, blijven de reis- en verblijfkosten beperkt.

Wedstrijdformat
Een Formule RP1 raceweekend omvat een vrije training van 30 minuten, een kwalificatie van 20 minuten en twee races van elk 25 minuten. Per weekend is er daarmee maar liefst 100 minuten zuivere tracktime. Bij het programma zijn ook drie testdagen inbegrepen.

Publiciteit
Per dag kan per coureur minimaal drie uur worden gereden. Ook hier dus veel tracktime. Van alle wedstrijden worden opnamen gemaakt die op de nationale televisie en internet/YouTube te zien zullen zijn. De KNAF zorgt voor verslagen op social media en verzendt persberichten naar de (nationale)media. Rijders kunnen hun adressenbestanden van sponsors aan deze mediaverzendlijst toevoegen.

Kennismaking en testdag
Door Race Planet wordt op 16 januari 2018 een testdag georganiseerd. Op deze dag, die wordt gehouden op Circuit Zandvoort, wordt volledige uitleg gegeven over alle zaken rond de Formule RP1. Vervolgens worden er instructieronden achter een safetycar gereden en is er per deelnemer minimaal 20 minuten vrije rijtijd.

De kosten voor de testdag bedragen € 500,-- per rijder en worden verrekend met het inschrijfgeld als de rijder zich aanmeldt voor het Formule RP1 kampioenschap van 2018.

Aanmelden voor de testdag kan door te mailen naar:

sebastiaan@bleekemolen.com

"De Formule RP1 is de ideale auto om de eerste ervaringen in formulewagens op te doen. De auto straft niet iedere fout meteen af, maar om echt hard te gaan moet je feeling en lef hebben."
Sebastiaan Bleekemolen

Formule-RP1-04

Deelnemen
De prijs voor een seizoen Formule RP1 met daarin het volledige pakket zoals hier omschreven bedraagt voor 2018 € 66.500,-- exclusief 6% BTW. Daarbij is er de mogelijkheid tot het afsluiten van een verzekering voor eventuele schade.

KNAF Academy
Nederlandse rijders die inschrijven voor de Formule RP1 profiteren tevens van de faciliteiten van het KNAF Academy programma. Dit opleidingstraject van de KNAF omvat mentale en fysieke training, omgaan met (social) media, simulator tests en workshops.
Rijders worden daarbij tevens voorbereid op de volgende stap in hun carrière.

En die stap kan sneller komen dan gedacht! De Nederlandse kampioen van de Formule RP1 gaat namelijk testen in de Formule 4-bolide van MP Motorsport en krijgt ondersteuning bij een overstap naar deze volgende trede op de formulewagenladder. De Nederlandse nummers twee en drie van het Formule RP1 kampioenschap krijgen een test aangeboden in de Formule 4-bolide van MP Motorsport. Gaat de titel naar een Belgische rijder, dan komt dit talent in aanmerking voor een nog nader door de RACB vast te stellen prijs.

Contact

Bleekemolens Race Planet
Herwijk 10
1046 BC Amsterdam
020-6111120
Contactpersoon: Sebastiaan Bleekemolen
sebastiaan@bleekemolen.com

KNAF
Duwboot 85
3991 CG Houten
088-0047888
Contactpersoon: M. van Wesenbeeck
info@knaf.nl

RACB
Aarlenstraat, 53
1040 Brussel
+32 (0)2 287 09 11
Contactpersoon: Xavier Schene
xs.sport@racb.com

Reacties

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 december 2017 14:01

  Benieuwd naar de kalender. Al iets bekend?

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 december 2017 14:38

  Prima initiatief, sponsoring is zeker voor de minder welgestelde talenten wél noodzakelijk. Kan er een algemene sponsor gevonden worden? Van Eerd bijvoorbeeld? Wens jullie heel veel succes!

  • 6
  • 0
   
  Dirk 22 december 2017 14:48

  Formule RP1 = Signatech Formule Renault 1.6 auto, lekker degelijk en betaalbaar. Goed concept met Bleekemolen er achter, laat die oude tijden maar herleven!

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 december 2017 16:36

  Heel goed bedacht door Bleekemoelen en de Knaf. Hoppenlijk komt er een mooi startveld . Zoals in 1 van de reacties hierboven al is geschreven zou het mooi zijn om de kosten naar beneden te krijgen door 1 of meerdere klassesponsers. Ik hoop echt dat dit van de grond komt !

  • 2
  • 1
   
  Racing-Fan 22 december 2017 18:27

  Wat een weelde. Voor het nieuwe seizoen maar liefst 2 nieuwe single seater klassen. Naast deze Formule RP1 ook een initiatief van Harry Maessen, Peter Grondel en KNAF-voorzitter Peter Dorn met de Reynard Formula Chryslers uit 2001. Voor een budget van rond de 60k Euro prestaties die tussen Formule Renault 2.0 en Formule 3 liggen.

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 22 december 2017 20:34

  Mooi idee laten we hopen dat het werkt.....

  • 0
  • 1
   
  Quintin03 23 december 2017 00:44

  Racing-Fan, kun je dat nog wat meer onderbouwen? Ik weet Maessen daar tien jaar terug mee bezig was, maar kan me niet voorstellen dat hij daar leven in wil blijven blazen. Anderszijds, als iemand zijn stempel op de autosport wil zetten is het Maessen wel, voor goed of slecht.

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 23 december 2017 15:06

  @Quintin: Dat staat in het decembernummer van het blad Start. In het volgende nummer meer info. Ik kan op internet nog niets vinden.

  • 2
  • 10
   
  Anonieme gebruiker 24 december 2017 15:36

  66500,- euro doe ff normaal.

  • 10
  • 1
   
  ace1 24 december 2017 16:19

  @Anonieme gebruiker dat is goedkoop. SMP F4 NEZ kost €100.000 voor een seizoen, ADAC F4 en Italiaans F4 kost €200.000 per seizoen. Eurocup Formule Renault 2.0 kost €320.000 per seizoen. FIA EK Formule 3 kost €600.000 per seizoen.

  • 5
  • 1
   
  ace1 24 december 2017 20:35

  @Anonieme gebruiker je bent als sporter nu eenmaal van sponsors afhankelijk als je goed bent in de karts krijg je zo en zo wel een of meerdere sponsors.

  • 0
  • 9
   
  Anonieme gebruiker 25 december 2017 09:23

  Denk dat deze klasse niet eens van start gaat bij gebrek aan belangstelling.

  • 10
  • 0
   
  ace1 25 december 2017 09:42

  @Anonieme gebruiker wat ben je negatief, de KNAF en de RACB ondersteunen dit mooie initiatief dat zijn de autosport federaties van Nederland en Belgie.

  • 1
  • 7
   
  Anonieme gebruiker 25 december 2017 13:36

  Het zou mooi zijn als de kampioen van deze klasse, als prijs, het jaar daarop in ADAC F4 bij bijvoorbeeld van Amersfoort kan rijden, misschien iets voor Red Bull om dit te sponseren ? Leuke motivatie om in deze klasse te gaan rijden en weer een volgende stap voor de kampioen.

  • 7
  • 4
   
  ace1 25 december 2017 14:19

  @Anonieme gebruiker kun je ook lezen? De Nederlandse kampioen van de Formule RP1 gaat namelijk testen in de Formule 4-bolide van MP Motorsport en krijgt ondersteuning bij een overstap naar deze volgende trede op de formulewagenladder. De Nederlandse nummers twee en drie van het Formule RP1 kampioenschap krijgen een test aangeboden in de Formule 4-bolide van MP Motorsport. wat is er mis met dit prijzenpakket. SMP F4 NEZ kost €100.000 voor een seizoen, ADAC F4 kost €200.000 per seizoen.

  • 2
  • 11
   
  Anonieme gebruiker 25 december 2017 15:16

  Een test is iets anders dan echt te gaan rijden......

  • 2
  • 12
   
  Anonieme gebruiker 25 december 2017 18:26

  Ace 1 hou ff je klep dicht.

  • 7
  • 1
   
  Bram Knot 25 december 2017 20:00

  Mooi initiatief van Bleekemolen, niet lullen maar poetsen. Succes mannen!

  • 1
  • 8
   
  Anonieme gebruiker 25 december 2017 21:27

  Super leuk. Het slaat alleen nergens op.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 26 december 2017 16:25

  De tijd zal het leren. Economie trekt aan dus wellicht makkelijker om sponsoring te verktijgen. Maar €67+ K blijft een hoop geld. Ben benieuwd hoe groot het startveld wordt. Helaas zijn we al blij met 10-12 auto’s maar het moet natuurlijk 20+ zijn om serieus genomen te worden. P.s. die chryslers zijn pakhuizen P.s2 @ Ace: een bomberpilot kan nooit ace worden, dus ander plaatje (fighter)

  • 6
  • 0
   
  Marcel ten Caat 26 december 2017 22:45

  Misschien wordt het toch eens tijd om reacties niet meer anoniem te laten verlopen, als er steeds vaker 'vervelend' naar elkaar wordt gereageerd....

  • 10
  • 2
   
  ace1 26 december 2017 23:26

  @Marcel ten Caat je hebt een punt hiermee.

  • 2
  • 10
   
  Anonieme gebruiker 27 december 2017 08:16

  @Marcel ten Caat, dat klopt, opmerkingen "of je niet kan lezen" of je klep dicht" horen hier niet thuis

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 december 2017 11:33

  Volgend jaar zo'n RP1 tijdens een Race Experience van Bleekemolen rijden. Helaas achter een Clio o.i.d., dus heel hard zal het niet gaan, maar ongetwijfeld een toffe ervaring!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 december 2017 12:59

  Ik kan me bijna niet voorstellen dat deze auto's nog particuliere ingezet gaan worden tijdens een raceplanet dagje. Mocht dit wel zo zijn dan springen de tranen in mijn ogen.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 28 december 2017 13:40

  Ik kan mij voorstellen dat ze de RP1's die tijdens de RE worden gebruikt, niet voor het echte werk gebruiken.

  • 1
  • 0
   
  Dirk 29 december 2017 09:48

  Ik neem aan dat de auto's in bezit blijven bij Race Planet en daar in onderhoud blijven (zoals ook de FFSA Academy werkt).

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 december 2017 09:59

  Dat is juist Dirk. Pikant detail dat de auto's nu ingezet worden voor particulieren die een dagje komen rijden op CPZ.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 december 2017 09:59

  Dat is juist Dirk. Pikant detail dat de auto's nu ingezet worden voor particulieren die een dagje komen rijden op CPZ.

  • 0
  • 0
   
  Dirk 29 december 2017 13:47

  Ja achja, dan komt de motor etc. een keer op temperatuur, staan ze in ieder geval niet stil. In tegenstelling tot die ex-Formule Chrysler auto's van Harry Maessen.

  • 1
  • 4
   
  Anonieme gebruiker 29 december 2017 14:54

  Achja geintje kost wel 66 mille

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet