Racing Shows

Retro: American Dream Cars and Bikes in Autoworld. Hoofdrol voor Ford in Brussel

In het Brusselse Autoworld vindt van 14 december 2017 t/m 28 januari 2018 a.s. de thema expositie American Dream Cars and Bikes plaats. De vijftiger, zestiger en zeventiger jaren komen weer tot leven. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de sportactiviteiten van Ford, tevens mede-sponsor van het evenement.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2017 Entree
Direct bij binnenkomst deze fraaie Amerikaanse McLaren M10B Formule A(of F5000) en de van het Louwman Museum geleende Heligus Midget bolide.


American Dream Cars and Bikes in Autoworld. Hoofdrol voor Ford
Voor de babyboomers die na WWII in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren zijn opgegroeid klinken de namen van Route 66, Rock&Roll als muziek in de oren. Het eeuwige na-oorlogse concurrentieduel tussen Chevrolet en Ford komt in Autoworld volledig tot zijn recht. Maar ook "vergeten merken" zoals Hornet, Packard en Studebaker staan volledig in de schijnwerpers. Voor de auto(sport)liefhebbers die ook van motoren houden staan er in Autoworld 20 unieke Harly Davidsons te pronken waaronder de legendarische Chopper waarmee Peter Fonda in de film Easy Rider de Amerikaanse wegen onveilig maakte. Dit jaar met Kerst dus geen thematentoonstelling zoals in het verleden maar een kennismaking met de meest fascinerende benzineslurpers die de Amerikaanse auto-industrie tussen 1950 en 1980 heeft voortgebracht. Behalve de originele Starsky en Hutch Ford Torino valt ook de Mustang uit de flim Bullitt te bewonderen. Het team van Autoworld heeft ruim twee jaar aan dit project gewerkt om deze expositie te realiseren.

2017 McLaren FA De beide uitlaten van de McLaren M10B zijn naar beneden gericht. Heel opvallend.

Maar voor de lezers van www.autosport.nl is er uiteraard ook aandacht voor de autosport. Voor de eenzitterliefhebbers is een unieke McLaren M10B Formula A(ofwel F5000) één van de absolute hoogtepunten van de expositie naast de van Louwman geleende

2017 McLaren Cockpit
Een Spartaans aandoende McLaren cockpit. Is dit niet mooi?

2017 McLaren Motor
De indrukwekkende Chevy V8 Motor.

2017 Heligus Midget Racer
De Heligus Midget Racer werd door het Louwman Museum ter  beschikking gesteld.

Heligus Midget Racer van kort na WWII. De verschillende Ford GT4O's bevinden zich op een aparte display naast de huidige WEC-versie en een prachtige Shelby Cobra Coupé. Tussen de GT40's bevindt zich eveneens een fraai Scuderia Filippinetti exemplaar.

Duel Chevrolet Ford
Het eeuwige duel Ford versus Chevrolet.

Chevrolet en Ford
Met Ford als hoofdsponsor staat de Corvette zeker niet in de schaduw. Op het autosport display bevinden zich een fraaie Camaro uit 1967 en een prachtige Chevrolet Corvette C1 die in 1961 op Le Mans te bewonderen viel. De goudgekleurde Corvette is werkelijk een absolute schoonheid. Verder een een unieke Lola T70 CanAm Chevrolet die destijds door Hugh Dibley gereden werd. Een fraaie originele handtekening van de coureur siert de spatborden van de Lola. Naast de Camaro een unieke Ford Mustang Boss 302. Met deze versie kwam de legendarische Parnelli Jones in 1970 in de Amerikaanse TransAm-series uit. Oorlogsheld Bud Moore was naast zijn NASCAR projecten ook nauw betrokken bij één van de meest succesvolle Mustang projecten in de USA.

www.autosport.nl maakte in ieder geval een rondje tussen de onschuldige Golden Years van de Amerikaanse auto(sport)wereld, Bikes en Rock&Roll.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet