Formula E

Formule E: Daniel Abt wint op zijn 25e verjaardag

171203 FE Race Abt
Eerste Formule E-winst voor Daniel Abt tijdens zijn eerste weekeinde als Audi-fabrieksrijder

In een Formule E-race die opnieuw volop actie bood, behaalde Daniel Abt zijn eerste overwinning. Uitgerekend op zijn 25e verjaardag, en tijdens het eerste weekeinde van het Abt-team als officieel fabrieksteam van Audi, erfde Abt drie ronden voor het einde de leiding toen Edoardo Mortara in de rondte ging en de eerste plaats verspeelde. "Ik wilde teveel, wilde ook nog de snelste ronde rijden", gaf Mortara naderhand toe. Daarmee was de weg vrij voor Abt om de zege binnen te halen. Pole-sitter Felix Rosenqvist, die tijdens de eerste vrije raceronde in de rondte ging, kwam sterk terug vanaf de elfde plaats en eindigde als tweede. De onfortuinlijke Mortara kwam nog als derde over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (vanuit Hongkong, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Bildagentur Kräling

171203 FE R2 Safetycar
Start achter de safety-car omdat de startlichtinstallatie niet werkte

Het duurt tergend lang voordat het startsignaal voor de opwarmronde gegeven wordt, klaarblijkelijk vanwege een probleem met de startlichtinstallatie. Dan komt het bericht van de wedstrijdleiding dat er achter de safety-car gestart gaat worden. Na één ronde wordt de race vrijgegeven.

171203 FE Race Rosenqvist spin
Rosenqvist gaat in de eerste bocht in de rondte, Mortara is al weg en Abt pakt de tweede plek

Rosenqvist heeft de leiding in handen, maar mist zijn rempunt voor de eerste bocht volledig en gaat in de rondte. Daarop valt hij terug naar de elfde positie. Mortara neemt de leiding voor Abt, Evans, Lynn en Da Costa. Even later komt Rosenqvist bijna in botsing met Filippi, die geen kant op kan en het hele veld aan zich voorbij ziet trekken.

In de derde ronde neemt Da Costa met een fraaie uitremactie de vierde plaats van Lynn over. Lynns teamgenoot Bird neemt met een soortgelijke move de negende plaats van Nico Prost over. Mortrara rijdt aan de leiding, maar voelt de hevig aandringende Abt achter zich. Dan is er een gat van circa twee seconden naar Evans. Heidfeld valt stil in ronde vijf en moet als laatste weer aansluiten. Rosenqvist probeert terrein goed te maken en passeert in de zevende ronde Prost in de strijd om de tiende plaats. Een ronde later is er een technisch probleem voor Filippi, die terugvalt naar de 20e positie. De oorzaak blijkt een gebroken wielophanging, vermoedelijk het gevolg van zijn eerdere aanrijding met Rosenqvist.

In de twaalfde ronde passeert Rosenqvist Bird en is daarmee achtste. Vooraan heeft Mortara inmiddels een voorsprong van 1,547 seconden op Abt, die op zijn beurt een marge van 3,5 seconde op Evans heeft. Di Grassi valt Prost aan voor de tiende plaats en neemt met een fraaie uitremactie voor bocht tien, de tweede hairpin, de positie over. Rosenqvist zet vervolgens zijn opmars voort: in ronde 18 is Oliver Turvey het volgende slachtoffer, de Zweed klimt op naar de zevende plaats.

171203 FE R2 Mortara
Edoardo Mortara leek in zijn pas tweede Formule E-race lange tijd op weg naar de zege

De eerste autowissels zijn er van Neel Jani en Sébastien Buemi aan het eind van ronde 22. Een ronde later komt Mortara als leider binnen voor zijn stop, gevolgd door Abt en Evans en komt net voor Abt de baan weer op. Evans daarentegen verliest zo'n vijf seconden bij de autowissel en daarmee moet hij Rosenqvist voor zich dulden – de Zweed rijdt op de derde plaats achter Mortara en Abt. Di Grassi valt stil in de 24e ronde, voordat hij de pits binnenkomt voor zijn autowissel. Nadat iedereen zijn pitstop gemaakt heef, luidt in de 26e ronde de volgorde: Mortara voor Abt, Rosenqvist, Evans, Lynn, Vergne, Bird, Turvey, Engel en Prost.

Daarna lijken de posities redelijk verdeeld, al houdt Alex Lynn wel de druk op Mitch Evans in de strijd om de vierde positie. In de 42e ronde gaat Mortara in de rondte in de chicane vanwege een probleem met het recuperatiesysteem. Daarmee neemt Abt de leiding over, Mortara kan achter Rosenqvist nog als derde aansluiten. Abt rijdt vervolgens als winnaar over de eindstreep en bezorgt niet alleen zichzelf daarmee een prachtig verjaardagscadeau, maar zorgt ook voor de eerste winst van Audi als fabrieksteam. Rosenqvist finisht als tweede, Mortara wordt derde voor Evans en Vergne. Lynn crasht in de laatste ronde en komt achter Bird, Turvey, Engel en Prost nog als tiende over de eindstreep.

171203 FE-R2 Abt Herowalk
De gang naar het podium voor racewinnaar Daniel Abt

Uitslag:
1. Daniel Abt (Dui), 45 r.
2. Felix Rosenqvist (Zwe), op 5,276
3. Edoardo Mortara (Ita), op 12,307
4. Mitch Evans (NZl), op 15,895
5. Jean-Eric Vergne (Fra), op 17,869
6. Sam Bird (GBr), op 18,155
7. Oliver Turvey (GBr), op 19,475
8. Maro Engel (Dui), op 20,952

171203 FE R2 Podium
Podium met vlnr Rosenqvist, Abt en Mortara

Stand na 2 races:
1. Daniel Abt, 36 punten
2. Sam Bird, 33
3. Jean-Eric Vergne, 31
4. Felix Rosenqvist, 22
5. Edoardo Mortara, 21

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet