Formula E

Formule E: Sam Bird wint spectaculaire seizoensopening in Hongkong UPD: Tien plaatsen gridstraf voor Bird op zondag

171202 FE R1 Bird
Sam Bird won de eerste Formule E-race van het seizoen

De eerste race van het FIA Formule E-seizoen 2017/2018 op het stratencircuit van Hongkong kende bepaald geen gebrek aan spektakel. Vanwege een aanrijding met meerdere auto's in de openingsronde volgde een lange onderbreking - de eerste rode vlag in de historie van de serie. Toen de race eenmaal was hervat, veroverde de aanvallend rijdende Sam Bird halverwege de leiding en reed vervolgens de overwinning naar huis. Zelfs een drive-through-penalty vanwege een fout bij de pitstop, toen hij zijn rempunt miste en rechtdoor schoot, bracht de leidende positie en daarna de overwinning van Bird niet in gevaar. Achter de Britse rijder van het DS Virgin Racing-team, die voor de zesde keer in zijn loopbaan een Formule E-race won, eindigde pole-sitter Jean-Eric Vergne voor Techeetah als tweede na een verbeten strijd met Mahindra-rijder Nick Heidfeld, die tenslotte genoegen moest nemen met de derde plaats. Voor titelverdediger Lucas Di Grassi was het een teleurstellende wedstrijd: bij een aanrijding met Sébastien Buemi liep hij een gebroken rechter achterwielophanging op en eindigde daardoor in de achterhoede.

UPDATE:
Na afloop van de race kreeg Bird voor de wedstrijd van morgen een gridstraf van tien plaatsen opgelegd vanwege de onveilige situatie die ontstond bij zijn pitstop en autowissel. De 'drive-through' die hij tijdens de race al had gekregen, was vanwege het feit dat de auto's bij de wissel niet zoals in de reglementen voorgeschreven (art. 36.7a) in de box stond, maar de auto waar Bird uitstapte voor de box geparkeerd was.

Tekst: René de Boer (vanuit Hongkong, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

171202 FE race start

Bij de start neemt pole-sitter Vergne de leiding, voor Bird en de sterk gestarte Oliver Turvey. Felix Rosenqvist daarenteen valt ver terug. Het hele veld komt probleemloos de eerste haipin door, maar verderop in de ronde gaat het mis in de krappe chicane: Lotterer zit aan de buitenkant en kan geen kant meer op, waarop Evans, Prost en Mortara achter hem tot stilstand komen en de baan geblokkeerd is. Na een onderbreking van zo'n 20 minuten kan de race worden hervat achter de safety-car. Vergne leidt voor Bird, Turvey, Heidfeld, Abt, Di Grassi, Buemi, Da Costa, D'Ambrosio en Engel. Na één ronde achter de BMW, bestuurd door Bruno Correia, wordt de wedstrijd vrijgegeven. De volgorde blijft grotendeels ongewijzigd. In ronde vijf gaat Rosenqvist in de rondte na te zijn aangetikt door Filippi. Buemi en Di Grassi raken elkaar in het duel om de zesde plaats.

171202 FE race collision DIG BUE
Aanrijding tussen Di Grassi (l.) en Buemi

D'Ambrosio strandt in de tweede bocht, maar kan even later zijn race toch weer vervolgen. In de negende ronde passeert Abt Heidfeld en neemt de vierde plaats over. Filippi krijgt een drive-through voor het veroorzaken van de aanrijding met Rosenqvist. In de 15e ronde komt Di Grassi de pits in met een gebroken rechter achterwielophanging, waarschijnlijk het gevolg van het eerdere contact met Buemi. Hij stapt in de andere auto, maar het is zeer de vraag of hij daarmee nog 27 ronden kan rijden. Turvey rijdt ook de pits in, waarop Abt de derde plaats overneemt.

In ronde 20 zet Bird bij het aanremmen van de tweede hairpin zijn auto naast die van Vergne en neemt zo de leiding. Een ronde later komt Bird binnen, maar mist zijn rempunt en kan daardoor niet de pitbox inrijden. Hij springt in de pitstraat uit de auto en verliest daardoor kostbare tijd. In de 24e ronde valt de auto van Buemi stil in de remzone van de tweede hairpin, maar kan toch weer verder rijden. Voor Abt zijn er problemen bij de pitstop, met de tweede auto kan hij aanvankelijk niet wegrijden en hij heeft drie pogingen nodig om uiteindelijk weg te komen.

Na de pitstops leidt Bird nog steeds, voor Vergne, Heidfeld, Engel, Piquet, Rosenqvist, Da Costa, Abt, Lynn en Mortara. Bird krijgt echter een drive-through vanwege de gevaarlijke situatie in de pitstraat tijdens zijn stop. Bird komt aan het eind van de 30e ronde binnen, maar komt tot verrassing van iedereen als leider voor Vergne en Heidfeld weer de baan op. Daarachter rijdt Engel vooraan een compact groepje met Rosenqvist, Piquet, Abt en Da Costa. De strijd tussen Vergne en Heidfeld om de tweede plaats is uiterst spannend. In de 38e ronde rijden de twee zelfs een tijdje naast elkaar, maar Vergne blijft uiteindelijk tweede. De slotfase is spannend: Vooraan rijdt Bird zonder problemen de overwinning naar huis, voor Vergne en Heidfeld. Rosenqvist valt verder en verder terug en verliest posities aan Piquet, Abt en Da Costa. Engel krijgt een tijdstraf van 20 seconden in plaats van een drive-through vanwege een 'overboost'. Zo wordt Piquet uiteindelijk vierde, voor Abt, Da Costa, Rosenqvist, Mortara, Lynn en Prost.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet