Formule 1

Formule 1: David Coulthard wint verrassend Franse Grand Prix

De Schot David Coulthard heeft zijn bijnaam ""Braveheart" eer aan gedaan tijdens de dit weekend verreden Grand Prix van Frankrijk. Op het circuit van Magny Cours haalde hij namelijk enkele bloedstollende inhaalacties uit bij Michael Schumacher; de leider in een groot deel van de race.

Tekst: Dirk van Zon

De race ging aanvankelijk van start als een ietwat saaie optocht met Michael Schumacher en Rubens Barrichello aan de leiding. De Ferrari's konden echter niet echt een gat slaan, want de twee McLarens bleven op het vinkentouw zitten. Daarachter waren het de verrassend sterk gestartte Jacques Villeneuve en de beide Jordan''s van Frentzen en Trulli.

Jos Verstappen kende een goede start en schoof in de eerste ronde al drie plaatsen op, zoals we dat eigenlijk van hem gewend zijn. De Arrows/Supertec is ook heus wel krachtig genoeg, getuige het feit dat startnummer 19 het hele weekend één van de hoogste topsnelheden haalde. Maar met de wegligging in de bochten was het een stuk minder gesteld.

Bovendien bleek deze race nog maar weer eens dat de betrouwbaarheid van het materiaal nog steeds niet 100% is. Zowel Verstappen als teamgenoot De la Rosa vielen namelijk uit met hetzelfde euvel; een defecte versnellingsbak.

Halverwege de race werd duidelijk dat Schumacher niet fluitend zou gaan winnen, want in rap tempo kwamen Coulthard en Häkkinen (en later ook Barrichello) dichterbij de leidede Ferrari. Zo dicht zelfs dat Coulthard Schumacher probeerde te verschalken door hem uit te remmen in de Adelaide-hairpin. Schumacher maakte zich breed en bleef aan de buitenkant zitten, maar Coulthard had geen genade en drukte de leider in de tussenstand om de Wereldtitel naar buiten.

De McLaren en de Ferrari raakten elkaar zelfs licht bij deze aggressieve (maar o-zo-prachtige) passeerbeweging. Toen ""Braveheart" eenmaal voorbij was, liep de ontketende McLaren/Mercedes-piloot snel weg.

Op het moment dat Alexander Wurz een domme actie uithaalde bij het opgaan van start/finish (remde veel te laat bij een inhaalactie op pechvogel Jean Alesi), werd ook duidelijk dat Schumacher de tweede McLaren/Mercedes (van Häkkinen) niet lang meer achter zich kan houden.

In notabene dezelfde bocht als waar Coulthard hem verschalkte, prikte ook Häkkinen zijn zilvergrijze auto erlangs. Schumacher gleed zelfs een beetje uit en even later zou duidelijk worden waarom. De motor achter Schumacher''s rug was namelijk stervende en lekte al olie over de achterwielen.

In de 59e ronde plofte de Ferrari V10 definitief en ging McLaren dus op een sensationele dubbelzege af. De inmiddels op een derde positie rijdende Rubens Barrichello kon het leidende tweetal niet meer bedreigen, maar pakte wel (net als vorig jaar) een nette 3e plaats.

Het meest ongunstige scenario voor Michael Schumacher ontvouwde zich dus uiteindelijk; Coulthard de volle mep in de stijd om het kampioenschap, dat nog volop open is.

Michael's broer Ralf finishte als 5e achter Jacques Villeneuve, na een mooi gevecht tussen de Williams en de BAR. Jarno Trulli pakte voor Jordan een puntje mee uit Frankrijk, waar het (in tegenstelling tot wat er voorspeld was) de gehele wedstrijd droog bleef.

Op naar de bochtige A1-ring in Oostenrijk!

Uitslag Grand Prix van Frankrijk:
1. David Coulthard – McLaren/Mercedes
2. Mika Häkkinen – McLaren/Mercedes
3. Rubens Barrichello – Ferrari
4. Jacques Villenuve – BAR/Honda
5. Ralf Schumacher – Williams/BMW
6. Jarno Trulli – Jordan/Mugen Honda
7. Heinz Harald Frentzen – Jordan/Mugen Honda
8. Jenson Button – Williams/BMW
9. Giancarlo Fisichella – Benetton/Playlife
10. Mika Salo – Sauber/Petronas

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet